user1553434 pisze:AnkaMak pisze:Zastanawiam sie, czy gdyby nie bylo religii, ludzie dalej mysleliby to samo - ze aborcja jest zla? Czy jest jakis inny czynnik, ktory naklania do takiego sposobu myslenia? Jak to jest z Toba user1553434, czemu myslisz tak a ni inaczej? Wyniosles to z domu, pod wplywem otoczenia, czy sam doszedles do takich wnioskow droga osobistych przemyslen?
Kiedyś myślałem tak jak Ty. Z domu wyniosłem wychowanie w liberalnych warunkach. Do kościoła nie chodzę, instytucje Kościoła jakiegokolwiek traktuje sceptycznie, jednak szanuje istnienie tych instytucji.
Gdyby nie było religii... Religia to złozona sprawa. Myślisz, że bylibyśmy szczęśliwsi?
MarcFloyd pisze:Dla mnie nie ma znaczenie, zjadam zarowno jajka jak i kury. Widze też istotną różnicę między kurą i człowiekiem, więc nie próbuj sprowadzić wszystko do jednej płaszczyzny, mianowicie Twojej płaszczyzny. Chybiłeś z tą analogią.
Nie, nie chybilem z analogia. Bo niezaleznie od tego co jadasz, to nie nazywasz jajka KURA, prawda?
Bo wiesz ze jajko kura nie jest.
Wiec czemu nazywasz zygote lub embrion czlowiekiem?
Tak jak zaplodnione jajko nie jest kura, tak zaplodniona komorka jajowa i jej wczesne stadia rozwoju nie sa czlowiekiem.
PsTeorii na ten temat jest wiele. Jest jeszcze teoria Von Danikena i teoria ...
Teori jest wiele. Dlatego to są teorie.
Po raz kolejny dwoja. Teoria ewolucji jest teoria tylko z nazwy i naprawde nijak ma sie do Daninkena.
AnkaMak pisze:user1553434 pisze:AnkaMak pisze:Zastanawiam sie, czy gdyby nie bylo religii, ludzie dalej mysleliby to samo - ze aborcja jest zla? Czy jest jakis inny czynnik, ktory naklania do takiego sposobu myslenia? Jak to jest z Toba user1553434, czemu myslisz tak a ni inaczej? Wyniosles to z domu, pod wplywem otoczenia, czy sam doszedles do takich wnioskow droga osobistych przemyslen?
Kiedyś myślałem tak jak Ty. Z domu wyniosłem wychowanie w liberalnych warunkach. Do kościoła nie chodzę, instytucje Kościoła jakiegokolwiek traktuje sceptycznie, jednak szanuje istnienie tych instytucji.
Gdyby nie było religii... Religia to złozona sprawa. Myślisz, że bylibyśmy szczęśliwsi?
Nie o to pytalam. Chcialam wiedziec, dlaczego myslisz, jak myslisz?
AnkaMak pisze:user1553434 pisze:Ja widzę to, że człowiek jest istotą wyjątkową i wymieniłem wyzej co stanowi o jego wyjątkowości.
Co stanowi o wyjatkowosci czlowieka? Wedlug mnie - inteligencja. Zdolnosc logicznego rozumowania, uczenia sie. Embrion tez to ma? Czy tylko czlowiek?
AnkaMak pisze:OK, powrot do kwestii swiadomosci/podswiadomosci: czy uwazasz ze embrion ma juz swiadomosc, a jesli tak to od ktorego momentu?.
AnkaMak pisze:Ewazraju: a czy chcialabys zyc bedac calkowicie uzalezniona od maszyny? ktora za Ciebie oddycha, bez ktorej bys umarla? Mam zapisane w testamencie, ze jesli bede kiedykolwiek w takim stanie (odpukac), ktos ma wyciagnac wtyczke. Zyc i nie byc w stanie nawet zaczerpnac powietrza w pluca? To dla mnie nie jest zycie, to jest egzystowanie.
AnkaMak pisze:OK, musze leciec, wracam za dwie godziny.
banita pisze:user1553434 czy giertych to przypadkiem nie twoj dziadek? bo wydaje mi ze jako jedyny w tej dyskusji masz problem ze zrozumieniem ewolucji i jak powstalo zycie?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 25 gości