O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 15 kwie 2008 14:00

user1553434 pisze:
AnkaMak pisze:Zastanawiam sie, czy gdyby nie bylo religii, ludzie dalej mysleliby to samo - ze aborcja jest zla? Czy jest jakis inny czynnik, ktory naklania do takiego sposobu myslenia? Jak to jest z Toba user1553434, czemu myslisz tak a ni inaczej? Wyniosles to z domu, pod wplywem otoczenia, czy sam doszedles do takich wnioskow droga osobistych przemyslen?

Kiedyś myślałem tak jak Ty. Z domu wyniosłem wychowanie w liberalnych warunkach. Do kościoła nie chodzę, instytucje Kościoła jakiegokolwiek traktuje sceptycznie, jednak szanuje istnienie tych instytucji.

Gdyby nie było religii... Religia to złozona sprawa. Myślisz, że bylibyśmy szczęśliwsi?

Nie o to pytalam. Chcialam wiedziec, dlaczego myslisz, jak myslisz?

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 15 kwie 2008 14:01

user15... pisze:Jak narazie to opieram się na faktach, widząc różnicę między Tobą a kurą
.

A mnie zaczyna bardzo bawic to, jak usilujesz udawac iz nie rozumiesz analogii.

MiloMinderbinder
Emigrant

Postautor: MiloMinderbinder » 15 kwie 2008 14:08

MarcFloyd pisze:
Dla mnie nie ma znaczenie, zjadam zarowno jajka jak i kury. Widze też istotną różnicę między kurą i człowiekiem, więc nie próbuj sprowadzić wszystko do jednej płaszczyzny, mianowicie Twojej płaszczyzny. Chybiłeś z tą analogią.

Nie, nie chybilem z analogia. Bo niezaleznie od tego co jadasz, to nie nazywasz jajka KURA, prawda?

Bo wiesz ze jajko kura nie jest.

Wiec czemu nazywasz zygote lub embrion czlowiekiem?
Tak jak zaplodnione jajko nie jest kura, tak zaplodniona komorka jajowa i jej wczesne stadia rozwoju nie sa czlowiekiem.

Ps

Teorii na ten temat jest wiele. Jest jeszcze teoria Von Danikena i teoria ...
Teori jest wiele. Dlatego to są teorie.

Po raz kolejny dwoja. Teoria ewolucji jest teoria tylko z nazwy i naprawde nijak ma sie do Daninkena.

Właśnie o to chodzi. Teoria Ericha jest z goła inna od TEORII Darwina. I są to tylko teorie. Nikt jeszcze nie udowodnił tych TEORII. Wiec dla ciebie tez dwoja.

Co do jajka. Analogia chybiona. Ja widzę rożnicę pomiędzy człowiekiem jak i kurą. I nie wiem co czyni kure kurą, czy jajo się nazywa jajko czy kura w skorupie. Nie o tym mówie. To nomenklatura. Aczkolwiek wiem o co Ci biega, ty natomiast nie bardzo rozumiesz co ja piszę.

Ja widzę to, że człowiek jest istotą wyjątkową i wymieniłem wyzej co stanowi o jego wyjątkowości.

MiloMinderbinder
Emigrant

Postautor: MiloMinderbinder » 15 kwie 2008 14:10

AnkaMak pisze:
user1553434 pisze:
AnkaMak pisze:Zastanawiam sie, czy gdyby nie bylo religii, ludzie dalej mysleliby to samo - ze aborcja jest zla? Czy jest jakis inny czynnik, ktory naklania do takiego sposobu myslenia? Jak to jest z Toba user1553434, czemu myslisz tak a ni inaczej? Wyniosles to z domu, pod wplywem otoczenia, czy sam doszedles do takich wnioskow droga osobistych przemyslen?

Kiedyś myślałem tak jak Ty. Z domu wyniosłem wychowanie w liberalnych warunkach. Do kościoła nie chodzę, instytucje Kościoła jakiegokolwiek traktuje sceptycznie, jednak szanuje istnienie tych instytucji.

Gdyby nie było religii... Religia to złozona sprawa. Myślisz, że bylibyśmy szczęśliwsi?

Nie o to pytalam. Chcialam wiedziec, dlaczego myslisz, jak myslisz?

Dlaczego? Z jakich powodów? Co się wydazyło w moim zyciu, że zacząlem tak myśleć?

Czy jakie mam podstawy by tak myśleć.

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 15 kwie 2008 14:14

user1553434 pisze:Ja widzę to, że człowiek jest istotą wyjątkową i wymieniłem wyzej co stanowi o jego wyjątkowości.

Co stanowi o wyjatkowosci czlowieka? Wedlug mnie - inteligencja. Zdolnosc logicznego rozumowania, uczenia sie. Embrion tez to ma? Czy tylko czlowiek?

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 15 kwie 2008 14:15

user1553434 pisze:Dlaczego? Z jakich powodów? Co się wydazyło w moim zyciu, że zacząlem tak myśleć?

Dokladnie to chce wiedziec.

ewazraju
Rezydent

Postautor: ewazraju » 15 kwie 2008 14:17

hmmm...ciekawe teorie macie

a czy czlowiek uzalezniony od maszyny ktora za niego oddycha
i od kroplowek ktore go odzywiaja to jest Czlowiek??

MiloMinderbinder
Emigrant

Postautor: MiloMinderbinder » 15 kwie 2008 14:17

AnkaMak pisze:
user1553434 pisze:Ja widzę to, że człowiek jest istotą wyjątkową i wymieniłem wyzej co stanowi o jego wyjątkowości.

Co stanowi o wyjatkowosci czlowieka? Wedlug mnie - inteligencja. Zdolnosc logicznego rozumowania, uczenia sie. Embrion tez to ma? Czy tylko czlowiek?

Starszy człowiek też ma ogranicczoną możliwość samodzielnego funkcjonowania i uczenia się. Więc jest mniej wartościowy niż młody.
Co stanowi o wyjątkowości? Świadomość, podświadomość, nadświadomość. Pojęcia szeroko znane w psychologii. Małpy też mają umiejętność uczenia się i myślenia.

MiloMinderbinder
Emigrant

Postautor: MiloMinderbinder » 15 kwie 2008 14:21

AnkaMak pisze:
user1553434 pisze:Dlaczego? Z jakich powodów? Co się wydazyło w moim zyciu, że zacząlem tak myśleć?

Dokladnie to chce wiedziec.

Jakie mam podstawy, piszę cały czas.

Co się zdazyło? To nie jest rozmowa na publiczne forum.

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 15 kwie 2008 14:22

OK, powrot do kwestii swiadomosci/podswiadomosci: czy uwazasz ze embrion ma juz swiadomosc, a jesli tak to od ktorego momentu?

Ewazraju: a czy chcialabys zyc bedac calkowicie uzalezniona od maszyny? ktora za Ciebie oddycha, bez ktorej bys umarla? Mam zapisane w testamencie, ze jesli bede kiedykolwiek w takim stanie (odpukac), ktos ma wyciagnac wtyczke. Zyc i nie byc w stanie nawet zaczerpnac powietrza w pluca? To dla mnie nie jest zycie, to jest egzystowanie.

OK, musze leciec, wracam za dwie godziny.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 15 kwie 2008 14:24

user1553434 czy giertych to przypadkiem nie twoj dziadek? bo wydaje mi ze jako jedyny w tej dyskusji masz problem ze zrozumieniem ewolucji i jak powstalo zycie?

MiloMinderbinder
Emigrant

Postautor: MiloMinderbinder » 15 kwie 2008 14:27

AnkaMak pisze:OK, powrot do kwestii swiadomosci/podswiadomosci: czy uwazasz ze embrion ma juz swiadomosc, a jesli tak to od ktorego momentu?.

A uważasz, że nie ma? Nikt tak do konca nie wie jak działa nadświadomość i podświadomość. Jak się dziecko rodzi to dopiero za jakiś czas zaczyna rozpoznawać siebie w lustrze, staje się swiadome. Więc prawdopodobnie działa to troszkę inaczej.

AnkaMak pisze:Ewazraju: a czy chcialabys zyc bedac calkowicie uzalezniona od maszyny? ktora za Ciebie oddycha, bez ktorej bys umarla? Mam zapisane w testamencie, ze jesli bede kiedykolwiek w takim stanie (odpukac), ktos ma wyciagnac wtyczke. Zyc i nie byc w stanie nawet zaczerpnac powietrza w pluca? To dla mnie nie jest zycie, to jest egzystowanie.

Wiem, że to do Ewy. Ale powiem Ci co ja uwazam. chciałbym mieć wybor, zyc czy umrzeć.

AnkaMak pisze:OK, musze leciec, wracam za dwie godziny.

Lunch? Smacznego.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 15 kwie 2008 14:31

user1553434 pisze:Wiem, że to do Ewy. Ale powiem Ci co ja uwazam. chciałbym mieć wybor, zyc czy umrzeć.

no i hipokryzja pelna geba - ty bys chcial miec wybor? a odbierasz go kobietom w ciazy. mysle ze na tym mozemy skonczyc ... dalej nie ma sensu

MiloMinderbinder
Emigrant

Postautor: MiloMinderbinder » 15 kwie 2008 14:31

banita pisze:user1553434 czy giertych to przypadkiem nie twoj dziadek? bo wydaje mi ze jako jedyny w tej dyskusji masz problem ze zrozumieniem ewolucji i jak powstalo zycie?

Banita, co się dziadków czepiasz. Czep się płota. Teoria ewolucji to tylko teoria. Nikt jeszcze jej nie udowodnił w aspekcie powstania czlowieka, ludzkości jaką tworzymy.
Nie mam problemow z jej zrozumieniem, tak samo jak nie mam problemów ze zrozumieniem innych teoriii na to. Jednak to jest kestia wiary.

ewazraju
Rezydent

Postautor: ewazraju » 15 kwie 2008 14:32

cokolwiek byscie madrale nie powiedzieli...
ta cala dyskusja jest nic nie warta

faktem niepodwazalnym jest ze od poczatku jest ZYCIE
kto ma to ZYcie chronic jezeli nie matka?

trzeba samemu przezyc zeby sie wypowiadac
teoretycy(zwlaszcza mezczyzni)moga sobie teoriami
tylek podetrzec.

Wróć do „Hyde Park”