O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
MiloMinderbinder
Emigrant

Postautor: MiloMinderbinder » 15 kwie 2008 13:26

AnkaMak pisze:Masy to uwazaja ze aborcja powinna byc zakazana. Popytaj wokol siebie, zdziwisz sie, ilu ludzi mysli tak jak Ty. No i niech mysla, przeciez tu nie ma jednej dobrej ani jednej zlej koncepcji.Tylko ze jedni i drudzy musza jakos zyc razem.

Dla mnie zakaz aborcji godzi w moje prawo decydowania o swoim losie, dla czlowieka, ktory jest przeciw - on tego i tak nie zrobi, bo jest przeciw! - jakie to ma konkretnie znaczenie? Powiedz mi, bo Ty jestes anty-, dlaczego to jest dla Ciebioe takie wazne - czy ktos usunie czy nie? Prosze Cie bardzo, odpowiedz.

Tak samo jak ważne jest dla mnie Twoje życie, zycie innych ludzi. Dlatego.

I jak dla mnie to nie ma to pobudek i podstaw religijnych.

Większość ludzi w około mnie mysli róznie. I każdy z jakiegoś innego powodu.

MiloMinderbinder
Emigrant

Postautor: MiloMinderbinder » 15 kwie 2008 13:28

AnkaMak pisze:Dla mnie jest pewna roznica - plod vs. czlowiek.

Czekam na odpowiedz.

Dla mnie tez jest różnica noworodek vs dojżały człowiek. Czekam na odpowiedź.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 15 kwie 2008 13:29

Po raz kolejny nie odpowiedziales na pytanie.

Czy uwazasz ze ZYGOTA to to samo co czlowiek?

Czy uwazasz ze zaplodnione jajko to to samo co kura?

MiloMinderbinder
Emigrant

Postautor: MiloMinderbinder » 15 kwie 2008 13:32

MarcFloyd pisze:Po raz kolejny nie odpowiedziales na pytanie.

Czy uwazasz ze ZYGOTA to to samo co czlowiek?

Czy uwazasz ze zaplodnione jajko to to samo co kura?

Skoro tak otwarcie pytasz. Czy uwazasz, że człowiek to kura?

Pozwól, że porozmawiamy o jednym gatunku. Tak, uwazam, że jest to zalążek zycia już obdazony człowieczeństwem.

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 15 kwie 2008 13:32

O przepraszam, myslalam ze dyskutujemy o aborcji, a nie rzezi niemowlat?

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 15 kwie 2008 13:36

Dobrze, wyjasnie ci trudne slowo jakim jest analogia.

Najpierw jest zaplodnione jajko z ktorego wykluwa sie kura. To jajeczko kiedys bedzie kura, ale na razie jest jajkiem. Jedzac je nie pozbawiam zycia kurczaka, bo tego kurczaka jeszcze nie ma.

Najpierw jest zygota, z ktorej kiedys wyrosnie czlowiek. Dokonujac jej usuniecia nie zabijam czlowieka bo tego czlowieka zwyczjanie jeszcze nie ma.

Twoje poglady na temat aborcji oparte sa tylko na wierzeniach religijnych.
Kosciol katolicki zaklada ze czlowiek zaczyna sie od momentu poczecia ale to tylko WIERZENIE religijne a nie prawda naukowa.

Zabraniajac aborcji narzucasz innym wlasne wierzenia religijne.

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 15 kwie 2008 13:42

Zastanawiam sie, czy gdyby nie bylo religii, ludzie dalej mysleliby to samo - ze aborcja jest zla? Czy jest jakis inny czynnik, ktory naklania do takiego sposobu myslenia? Jak to jest z Toba user1553434, czemu myslisz tak a ni inaczej? Wyniosles to z domu, pod wplywem otoczenia, czy sam doszedles do takich wnioskow droga osobistych przemyslen?

ewazraju
Rezydent

Postautor: ewazraju » 15 kwie 2008 13:45

jak dotychczas nikt nie odpowiedzial kiedy zaczyna sie zycie???

kiedy zaczyna sie czlowiek?

MiloMinderbinder
Emigrant

Postautor: MiloMinderbinder » 15 kwie 2008 13:47

To ja Ci wyjaśnie, jak cięzko posługiwać się pojęciami, na Twoim przykładzie.

Dla mnie nie ma znaczenie, zjadam zarowno jajka jak i kury. Widze też istotną różnicę między kurą i człowiekiem, więc nie próbuj sprowadzić wszystko do jednej płaszczyzny, mianowicie Twojej płaszczyzny. Chybiłeś z tą analogią.

Moje poglądy oparte są na nauce, nie na religji. Uwazam, że istota czlowieczeństwa jest niezgłębiona do końca i nikt naprawde nie wie, co uczynilo człowieka człowiekiem. Człowieka: w pewnym sensie poza drobnymi, szczegułami nie rózniącego się w swojej budowie od innych ssakow. Człowieka, który posiada zarówno świadomośc jak i podswiadomość.

Znam osobiście przypadki telepatii. Znam osobiście człowieka, który potrafi w jakimś stopniu przewidywac przyszłość. Wiem, że jest coś co rózni człowieka od zwierząt i uwazam, ze to nie takie proste jak Wy tu to sobie tłumaczycie. W 96 dniu w łonie człowiek staje się człowikiem. Tak?

Uwazam, że to przejaw pychy, tak odgorne narzucanie swoich poglądow bez poparcia w faktach. Czyli to, ze ot tak sobie potraficie zanegowac człowieczeństwo płodu.

I tu tez chodzi o wolność i prawo tego człowieka do zycia.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 15 kwie 2008 13:53

user1553434 pisze: i nikt naprawde nie wie, co uczynilo człowieka człowiekiem.

byl taki jeden co wiedzial - Darwin sie nazywal
user1553434 pisze:Uwazam, że to przejaw pychy, tak odgorne narzucanie swoich poglądow bez poparcia w faktach.

i vice versa ...

MiloMinderbinder
Emigrant

Postautor: MiloMinderbinder » 15 kwie 2008 13:55

AnkaMak pisze:Zastanawiam sie, czy gdyby nie bylo religii, ludzie dalej mysleliby to samo - ze aborcja jest zla? Czy jest jakis inny czynnik, ktory naklania do takiego sposobu myslenia? Jak to jest z Toba user1553434, czemu myslisz tak a ni inaczej? Wyniosles to z domu, pod wplywem otoczenia, czy sam doszedles do takich wnioskow droga osobistych przemyslen?

Kiedyś myślałem tak jak Ty. Z domu wyniosłem wychowanie w liberalnych warunkach. Do kościoła nie chodzę, instytucje Kościoła jakiegokolwiek traktuje sceptycznie, jednak szanuje istnienie tych instytucji.

Gdyby nie było religii... Religia to złozona sprawa. Myślisz, że bylibyśmy szczęśliwsi?

banita
Rezydent

Postautor: banita » 15 kwie 2008 13:57

bylibysmy szczesliwsi - wiecej wolnego czasu, wiecej w potfelu i mniej zawracania gitary jak trzeba cos zalatwic - np slub.

MiloMinderbinder
Emigrant

Postautor: MiloMinderbinder » 15 kwie 2008 13:58

banita pisze:
user1553434 pisze: i nikt naprawde nie wie, co uczynilo człowieka człowiekiem.

byl taki jeden co wiedzial - Darwin sie nazywal
user1553434 pisze:Uwazam, że to przejaw pychy, tak odgorne narzucanie swoich poglądow bez poparcia w faktach.

i vice versa ...

Teorii na ten temat jest wiele. Jest jeszcze teoria Von Danikena i teoria ...

Teori jest wiele. Dlatego to są teorie. To jak z wiarą, możesz wierzyć lub nie. Jak narazie to opieram się na faktach, widząc różnicę między Tobą a kurą.

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 15 kwie 2008 13:58

user1553434 - mowisz o faktach na poparcie swoich teorii. A czym poprzesz teorie, ze kilkudiowy plod ma swiadomosc?

Ewazraju - to zalezy co dla Ciebie znaczy termin czlowiek.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 15 kwie 2008 13:58

user15... pisze:Dla mnie nie ma znaczenie, zjadam zarowno jajka jak i kury. Widze też istotną różnicę między kurą i człowiekiem, więc nie próbuj sprowadzić wszystko do jednej płaszczyzny, mianowicie Twojej płaszczyzny. Chybiłeś z tą analogią.

Nie, nie chybilem z analogia. Bo niezaleznie od tego co jadasz, to nie nazywasz jajka KURA, prawda?

Bo wiesz ze jajko kura nie jest.

Wiec czemu nazywasz zygote lub embrion czlowiekiem?
Tak jak zaplodnione jajko nie jest kura, tak zaplodniona komorka jajowa i jej wczesne stadia rozwoju nie sa czlowiekiem.

Ps

user15... pisze:Teorii na ten temat jest wiele. Jest jeszcze teoria Von Danikena i teoria ...
Teori jest wiele. Dlatego to są teorie.

Po raz kolejny dwoja. Teoria ewolucji jest teoria tylko z nazwy i naprawde nijak ma sie do Daninkena.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2008 14:03 przez MarcFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Hyde Park”