O wszystkim na tematy prawne
user1676991
Gastarbeiter

zwolnienie natychmiastowe...

Postautor: user1676991 » 02 sty 2014 16:51

Mam 62 lata,od maja 2006 r pracowalam w hotelu jako pokojowka do dzisiejszego dnia,dzis wlasnie tj.02.1 2014 zostalam zwolniona.Na poczatku grudnia robiono zestawienie pracy na caly mc grudnia w zwiazku ze siwtani,Pracowalam cale swieta bozego narodzenia a nowy rok mialam miec wolne i tak zrobiono zestawienie,lecz przed samymi swietami zmieniono dni nie uprzedzajac mnie.za moja nieobecnosc w pracy 01.01.2014 zostalam wyrzucona.Nadmieniam ze jesli nie ma ruchu w pracy mam nawet 4 dni wolne,placa tylko za godziny przepracowane.Zarabiam przez ta sytuacje niewiele bo ok.600-750 f miesiecznie.Prosze o porade

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 02 sty 2014 18:20

Zwolniona ją dzisiaj, ponieważ wczoraj nie przyszła do pracy. W grudniu ją poinformowali, że w Nowy Rok będzie miała wolne, ale przed świętami się zmieniło i nie została o tym poinformowana.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 02 sty 2014 18:23

Jeżeli miałaś normalną umowę o pracę, to powinni najpierw ciebie zawiesić, a potem przeprowadzić postępowanie dyscyplinarne i wyjaśnić np. kwestie niepoinformowania o zmianie shift.
Postępowanie w takich przypadkach powinno być z resztą wyszczególnione w umowie - poczytaj.
Jeżeli nie miałaś do wglądu czy też nie dostałaś od firmy "policy" odnośnie postępowań dyscyplinarnych, to najprawdopodobniej firma złamała przepisy - ale ja prawnikiem nie jestem.
W każdym razie dobrze jakbyś się skontaktowała z ACAS http://www.acas.org.uk/

Wróć do „Prawo”