O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych

I pytanie - dziewczyny czy wy zwracacie uwagę z jakiego materiału wykonane są wasze buty, z jakiego kraju pochodzą etc??

Czas głosowania minął 21 sie 2013 12:11

nie, nie zwracam uwagi na materiał, z którego wykonane jest obuwie
0
Brak głosów
zwracam uwagę na materiał z którego wykonane jest obuwie, jeśli brakuje informacji pytam sprzedawcy
2
100%

Liczba głosów: 2

ObsessionFootwear
Gastarbeiter

Obuwie damskie w UK - "plastic is fantastic??? "

Postautor: ObsessionFootwear » 22 lip 2013 12:11

Hej, chciałbym wiedzieć co myślicie o jakości obuwia dostępnego na tzw high street (Dune etc, Top Shop etc) i dostępności informacji na temat produktu (kraj pochodzenia, materiał z którego obuwie zostało wykonane).
Czas na moje spostrzeżenia - rynek zalany jest tanimi produktami z Chin, Pakistanu, Bangladeszu i Indii gdzie nie ma żadnych norm odnośnie garbowania skór (o ile macie tyle szczęścia, i uda wam się kupić skórzane buty) - min. chrom jest w tym procesie używany w Azji (zakazane w Europie). Ponadto notorycznie brakuje informacji na temat kraju pochodzenia i z czego obuwie zostało wykonane, znaczna część obuwia ma syntetyczną wkładkę.
Kilka przykładów :
http://www.vivaladiva.com/shop/vince-camuto-varro-shoes/gx387/product/details/show.action?pdBoUid=7515#colour:Nude,size:
Włosko brzmiaca nazwa - wyściółka syntetyczna!! 110 funtów
http://www.dune.co.uk/aviator-suede-pointed-toe-court-shoe-0085509060001179/
Dune - najtańszy zamsz, syntetyczny środek 79 funtów
http://www.danielfootwear.com/women-c2/daniel-daniel-black-ganzy-womens-wedge-shoe-p31388
Daniel Footwear - sklep który pisze o sobie "Designer footwear" opis materiału wierzchniego - "Leather material" - w domyśle skaj.... brak informacji o wyściółce (wydaje się logiczne z czego jest) cena 89,99 na wyprzedaży za 35 funtów (z pewnością nadal na tym "produkcie zarabiają)
http://www.kurtgeiger.com/women/shoes/courts/belle-yellow-suede-41-kg-kurt-geiger-shoe.html
Kurt Geiger - 110 funtów wyściółka syntetyczna!! tak to ta część z którą bezpośrednio kontakt ma wasza stopa... bez komentarza....

I pytanie - dziewczyny czy wy zwracacie uwagę z jakiego materiału wykonane są wasze buty, z jakiego kraju pochodzą etc??

Dzięki za wypełnienie sądy, będzie z pewnością przydatna w pracy :)
Rafal
http://www.obsessionfootwear.co.uk - Polskie obuwie z Wloskich skór

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 22 lip 2013 13:41

Dlaczego pytanie tylko do kobiet?

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 22 lip 2013 13:43

A no i co do skór... włoska firma zamawia skóry w Chinach, Polska firma zamawia we włoskiej i viola! mamy włoskie skóry...

ObsessionFootwear
Gastarbeiter

Postautor: ObsessionFootwear » 22 lip 2013 13:52

usercostam pisze:Dlaczego pytanie tylko do kobiet?

W sumie masz racje pytanie powinno być bardziej otwarte :) ale w wypadku obuwia męskiego sytuacja jest nieznacznie lepsza i niż w wypadku obuwia damskiego, które notorycznie ma wyściółkę ze skór ekologicznych nawet przy cenach sięgających 150 funtów...

ObsessionFootwear
Gastarbeiter

Postautor: ObsessionFootwear » 22 lip 2013 13:58

usercostam pisze:A no i co do skór... włoska firma zamawia skóry w Chinach, Polska firma zamawia we włoskiej i viola! mamy włoskie skóry...

Nie do końca Włoska gospodarka w dużej części oparta jest na produkcji skór, i modzie budowali tą pozycję przez lata, nie mogą sobie pozwolić na zaprzepaszczenie opinii jaką sobie wypracowali przez lata. Ponadto wydaje mi się, że przepisy odnośnie oznakowania towaru są znacznie restrykcyjne w kontynentalnej części Europy niż tutaj... co ciekawe pracownicy sklepów również nie mają wiedzy na temat produktów, które sprzedają i nie są w stanie udzielić wyczerpujących informacji np Schuh sklep flagowy na Oxford street - kompletny brak kompetencji i wiedzy na temat sprzedawanych towarów...

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 22 lip 2013 14:22

ObsessionFootwear pisze:
usercostam pisze:A no i co do skór... włoska firma zamawia skóry w Chinach, Polska firma zamawia we włoskiej i viola! mamy włoskie skóry...

Nie do końca Włoska gospodarka w dużej części oparta jest na produkcji skór, i modzie budowali tą pozycję przez lata, nie mogą sobie pozwolić na zaprzepaszczenie opinii jaką sobie wypracowali przez lata. Ponadto wydaje mi się, że przepisy odnośnie oznakowania towaru są znacznie restrykcyjne w kontynentalnej części Europy niż tutaj... co ciekawe pracownicy sklepów również nie mają wiedzy na temat produktów, które sprzedają i nie są w stanie udzielić wyczerpujących informacji np Schuh sklep flagowy na Oxford street - kompletny brak kompetencji i wiedzy na temat sprzedawanych towarów...

Włosi może tak, ale nie ma przeszkody w tym, aby Polak sobie tam założył firmę z jakąś fajną nazwą i tak robił.

ObsessionFootwear
Gastarbeiter

Postautor: ObsessionFootwear » 22 lip 2013 14:27

usercostam pisze:
ObsessionFootwear pisze:

Włosi może tak, ale nie ma przeszkody w tym, aby Polak sobie tam założył firmę z jakąś fajną nazwą i tak robił.

Co za czarnowidztwo. Ja Polaków cenię wysoko i zawsze będę a kompleksy mnie śmieszą nic więcej .

ObsessionFootwear
Gastarbeiter

Postautor: ObsessionFootwear » 22 lip 2013 15:10

blondynek pisze:bzdury piszesz ze nie ma informacji o materialach

z Twoich linkow:
Product information

Material:suede
Colour:blue suede

Lining Material:synthetic
Sole Material:synthetic

inny:
Upper: Leather
Lining: Synthetic
Sole: Synthetic

Material:Suede
Upper:Leather
Lining:Synthetic / Leather
Sole:Synthetic

poza tym kazdy but ma na podeszwie - badz w srodku trzy znaczki; kazdy symbol odnosi sie do danej czesci obuwia - czyli material zewnetrzny, wewnetrzny i podeszwa

co do kraju - moje buty maja wewnatrz stemple gdzie zostaly wykonane; i chyba wiekszosc butow ma

ty tylko chcesz tu reklamowac jak wspaniale sa wasze buty

informacja o waszych 'wspanialosciach' jest rownie ograniczona ; kazdy moze wpisac 'genuine Italian leather'

skoro takie genuine to mam nadzieje ze buty z jakimis certyfikatami sa

:roll:

Czytaj ze zrozumieniem pw wielu wypadkach brakuje informacji o tym z czego obuwie jest wykonane przejrzyj sobie stronę daniel footwear... to raz Dwa jak zauważyłeś kurt Geiger etc wyściółka jest z tworzywa sztucznego. Co do oznaczeń na podeszwie zgadza się takie są wymaganie Europejskie (w wielu wypadkach w sklepach te oznaczenia są usuwane !!) I tak nasze obuwie ma certyfikaty jakości. Trzymajmy się faktów piszę o tym z czego wykonane jest obuwie na tzw High Street co sam potwierdzasz w swoim post'cie. Co do kraju pochodzenia tak się składa, że mam parę od Kurt Geiger kupioną tylko i wyłacznie w celu zbadania jakości ... kraj pochodzenia jest wytłoczony tylko na języku głęboko wewnątrz prawie niewidoczne (Indie...) tylko w lewym bucie wewnatrz jest mała nalepka odnośnie materiału z którego obuwie jest wykonane - oczywiście syntetyczna wyściółka.
I proszę głosować to jest badanie marketingowe ;) chcę wiedzieć na co ludzie zwracają uwagę kupując obuwie, czy sprawdzają z czego są wykonane :) W Polsce to jedno z pierwszych pytań jakie pada przed zakupem, tutaj rozmawiałem z pracownikami kilku sklepów i .... generalnie ludzie nie zadają pytań ba pracownicy nie potrafią udzielić odpowiedzi chcę ustalić czy to reguła czy poprostu muszę przeprowadzić badanie na większej grupie osób

ObsessionFootwear
Gastarbeiter

Postautor: ObsessionFootwear » 22 lip 2013 17:55

blondynek pisze:mam buty KG, Dune, Prada, Gabor , jakies wloskie i jakies inne typu Ecco, Dr Martens, Earth-cos tam;
kazda para jest jasno i klarownie oznaczona a sklepy w ktorych kupuje nie maja w zwyczaju usuwac zadnych oznaczen..kraj pochodzenia w moich butach jest tloczony widocznie, a nie jakis konspiracyjnie ukryty wiec nie przeginaj :roll:

moje kozaki KG maja czytelnie wydrukowany kraj produkcji (i nie sa to Indie - az sprawdzilam)

sklepy na high street to mi sie kojarza tylko Office i Clarks a w zadnym z nich obuwia nie kupuje;

poza tym metoda plucia na konkurencje jacy oni to sa be a my cacy nie przysporzy wam klientow

Mogę załączyć zdjęcie Kurt Geiger - produkcja Indie - informacji nie ma na podeszwie jest wewnątrz na tzw. języku w głębi, wydaje mi się, że 90% klientów tam nie zagląda... (zwykle sieci współpracują z wieloma producentami. Clarks od zamknięcia fabryk w UK produkuje w Chinach i Bangladeszu). Tu nie chodzi o "plucie"(chyba nic mnie bardziej nie irytuje niż tzw "plucie" i nasz wzajemny brak szacunku do siebie - nas Polaków) a o ustalenie na co klienci zwracają uwagę przy zakupie. Stwierdzam fakty, Daniel footwear nie podaje z czego wykonane jest obuwie (leather material jest dość pokrętne a informacji o wyściółce notorycznie brakuje) Wydaje mi się, że jeśli obuwie w cenie ponad 100 funtów ma syntetyczną wyściółkę to coś jest nie tak...
Z pełnym sumieniem mogę polecić obuwie Peter Kaiser, Magnani (i tak jest to konkurencja i nie sprzedaję ich obuwia, ale doceniam i ufam w ich jakość ). Ja mam buty z River Island w całości skórzane wyprodukowane w Portugalii bardzo je lubię (co nie oznacza, że wszystkie buty w River Island są portugalskie i ze skóry - ale to są czynniki, które są dla mnie ważne i sprawdzam przed zakupem, i decydują o decyzji).
Dune jest marką handlową nie jest producentem.
Zaskakujący jest fakt, że w Polsce nawet tanie sieci takie jak CCC czy Ambra starają się przynajmniej wnętrze wykończyć skóra (wierzch skóropodobny, wnętrze z mielonej skóry) tutaj trend jest odwrotny ...
I zbaczamy troszeczkę z tematu :) to jak to jest z tą hierarchią "ważności" ?
Co jest decydującym czynnikiem, powoli dochodzę do wniosku, że syntetyczne wykończenie środka nikomu nie przeszkadza
:?

ObsessionFootwear
Gastarbeiter

Postautor: ObsessionFootwear » 22 lip 2013 18:07

świetnie :) 2 osoby zwracają uwagę na materiał z którego jest wykonane obuwie i nikt nie podejmuje decyzji bez tej wiedzy :)
Wiem, że to szalone ale prowadziłem takie małe badanie na ulicy i wyniki były inne na skromne 30 przepytanych osób 16 nie miało pewności z czego wykonane jest ich obuwie i nie potrafiło udzielić odpowiedzi, 5 miała pewność, że są wykonane ze skór naturalnych i zawsze sprawdzają dla reszty nie miało to znaczenia.
Dzięki :) opinie zbieram przez 30 dni i o rezultatach poinformuję
:D

ObsessionFootwear
Gastarbeiter

Postautor: ObsessionFootwear » 22 lip 2013 20:01

blondynek pisze:a dlaczego mialoby przeszkadzac?
czy nawet but syntetyczny?

to my Polacy mamy przekonanie ze futro i skora to jest to co powinno byc a reszta jest be bo 'nieprawdziwa'

tu naprawde ludzie czasem wola kupic produkt nieskorzany/nie-zwierzecego pochodzenia

jest to kwestia mentalnosci i swiadomosci wyboru, a nie braku znajomosci z czego ich but jest zrobiony
maja gleboko w powazaniu tak dlugo jak nie jest ze zwierzat i nie jest robiony niewolnicza praca

mam mase znajomych co kupuja tzw toms - i w nich ganiaja jak tylko sie cieplo robi...kupuja swiadomie bo jedna para zakupiona przez nich jest donowana (??? o donation mi chodzi) osobie z tzw. krajow trzeciego swiata - czyli jakby kupowali dwie pary, ale jedna szla do Afryki

Kazdy ma prawo wyboru jesli jest to swiadomy wybor. W wypadku obuwia skorzanego z zewnatrz i syntetycznego wewnatrz nie jestem jednak przekonany ze jest to wybor swiadomy - bo i zwierzak martwy i stopy odparzone. Ani owca nie jest cala ani wilk syty ;) A co do programow pomocowych dla Afryki jak najbardziej tak! Tylko nie w postaci zywnosci i innych rozwiazan polegajacych na podawaniu czegos "na tacy" to nic nie zmieni pomoc przez nauke szkolenia budowanie infrastruktury potrzebnej do rozwoju spoleczenstwa jak najbardziej. Ponadto wiekszosc tych akcji "charytatywnych" w UK do mnie nie przemawia - ludzie pobieraja wynagrodzenia prowizyjne od tego co uzbierali (a to biznes a nie dzialalnosc charytatywna). Nieliczne organizacje charytatywne dzialaja na zasadzie wolontariatu.
A odnosnie produkcji w Azji - koncerny przenosza produkcje do min. Bangladeszu nie w trosce o klienta i ceny na sklepowych polkach a z checi niograniczonego zysku. Nie jestem pewny ale wydaje mi sie ze w zakladach w ktorych doszlo do tragedii i 1100 osob ponioslo smierc (Bangladesz) produkowal jeden z polskich potentatow odziezowych :(
Mam nadzieje ze kiedys w przyszlosci te kraje beda mialy wlasne silne marki i nie beda narzedziem w polityce duzych koncernow ( mowi sie ze nadzieja jest matka glupcow ale chyba ciagle warto ja miec )
Ps. dziekuje wszystkim. Wywiazala sie naprawde interesujaca konwersacja swiatopogladowa :) A mialo byc badanie marketingowe :D
Przygotowywuje ogloszenia (czesc juz sie ukazuje) facebook google etc I opieram sie na "tylko Europejskich produktach" - rajstopy etc Czeskie reszta to produkty Polskie (choc z wloskimi komponentami) i na jakości skór.
Ale zastanawiam sie nad zmiana strategi - np doswiadczenie producentow, albo osiagniecia (np uczestnictwo w Paris Fashion week, publikacje w znanych magazynach). I tak szukam odpowiedzi co jest wazniejsze :)

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 22 lip 2013 20:58

Odkąd Primani i inne tanie sklepy weszły na High Street jakość się wyraźnie obniżyła. Dlatego ja tam nawet nie chodze kupować, bo bida i tandeta.

Wróć do „Hyde Park”