O wszystkim na tematy prawne
ulicja
Gastarbeiter

Szybsze wydanie paszportu dla obcokrajowca - PILNE!!!

Postautor: ulicja » 18 lip 2013 22:44

Witam,
Przede wszystkim - co prawda sprawa dotyczy mojego faceta, z Meksyku, ale może ktoś z Was miał podobną sytuację i może coś pomoże.
Mamy wykupione bilety na lot do Polski 2 sierpnia na parę dni. Mojemu facetowi skończył się paszport i wystąpił o nowy w swojej ambasadzie. Miał go odebrać w tym tygodniu, ale jak dzisiaj poszedł, to okazało się, że musi jeszcze poczekać ok. 4 tygodni, bo podobno teraz bardziej każdego sprawdzają pod kątem kryminalnym.
Rozmawiał, tłumaczył, że wprowadzono go w błąd, że mamy kupione bilety na samolot, że sprawa jest pilna itp. Niestety, z wielką łaską wytłumaczyli mu cokolwiek. Będzie sprawdzał, czy może jednak paszport nie będzie gotowy przez te 2 tygodnie, ale nic pewnego.
Mieliśmy ten wyjazd zaplanowany już dawno, miałam go przedstawić mojej rodzinie, było dla nas ważne, żebyśmy razem polecieli. Już pomijam stratę pieniędzy za niewykorzystany lot... W ostateczności polecę sama, ale nie będzie mnie cieszył ten wyjazd...
Mam pytanie do Was, czy da się cokolwiek zrobić, żeby przyspieszyć wydanie paszportu?
Dzięki z góry za pomoc...
Powiedzieli mu, że gdyby leciał do Meksyku, to by dostał jakiś tymczasowy, ale tak to musi czekać...

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 19 lip 2013 11:42

A może on nie chce jechać do Polski i ściemnia z tym paszportem?

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 19 lip 2013 19:25

Pewnie mu sie wiza skonczyla i nielegalnie tu siedzi - w takim przypadku oczywiscie paszport na wyjazd domu mu wydadza..

Moze ty z nim pogadaj tak uczciwie bo cos tu nie pasi.

Moze nie chce ci powiedziec ze jest tu nielegalnie?

ulicja
Gastarbeiter

...

Postautor: ulicja » 19 lip 2013 19:27

Gdyby ściemniał, to by nie zapłacił za swój bilet...
Darujcie sobie podobne komentarze, proszę o wpisy tylko tych, którzy mogą pomóc i coś sensownego podpowiedzieć...

ulicja
Gastarbeiter

...

Postautor: ulicja » 19 lip 2013 19:27

jest legalnie, ponad 10 lat...

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 19 lip 2013 22:09

Znam cala mase ludzi z okolic (South America) ktorzy sa tu nielegalnie nawet i 15 lat wiec troche znam temat.

Znam Ekwadorczykow ktorzy maja lewe np Portugalskie paszporty i slowa po portugalsku nie znaja.

Nie pisze tego zlosliwie. Naprawde znam troche to srodowisko - uwielbiam ich ale wiem jakie przekrety potrafia robic. Pare groszy za bilet zeby kogos "usokoic" to jest pikus.

Widzialas jego pozwolenie na pobyt/wize/paszport ze stemplem?

Czy bylas z nim z ambasadzie w sprawie tego paszportu?

Usercostam
Rezydent

Re: ...

Postautor: Usercostam » 20 lip 2013 00:23

ulicja pisze:Gdyby ściemniał, to by nie zapłacił za swój bilet...
Darujcie sobie podobne komentarze, proszę o wpisy tylko tych, którzy mogą pomóc i coś sensownego podpowiedzieć...

Przecież to są grosze, dać te 100 czy 200 funtów aby mieć "alibi" to nie problem...
Z resztą sprawa z paszportem była wiadoma od dawna - data ważności nie jest przecież tajna - więc mógł to załatwić już parę miesięcy temu.

Albo jest naprawde życiowym fajtłapą a nie facetem, albo po prostu chce mieć od ciebie spokój i się zabawić jak ciebie nie będzie.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 20 lip 2013 01:01

Opcja 3 - jest tu nielegalnie i boi sie/wstydzi sie przyznac.

Wróć do „Prawo”