Postautor: ulicja » 18 lip 2013 22:44
Witam,
Przede wszystkim - co prawda sprawa dotyczy mojego faceta, z Meksyku, ale może ktoś z Was miał podobną sytuację i może coś pomoże.
Mamy wykupione bilety na lot do Polski 2 sierpnia na parę dni. Mojemu facetowi skończył się paszport i wystąpił o nowy w swojej ambasadzie. Miał go odebrać w tym tygodniu, ale jak dzisiaj poszedł, to okazało się, że musi jeszcze poczekać ok. 4 tygodni, bo podobno teraz bardziej każdego sprawdzają pod kątem kryminalnym.
Rozmawiał, tłumaczył, że wprowadzono go w błąd, że mamy kupione bilety na samolot, że sprawa jest pilna itp. Niestety, z wielką łaską wytłumaczyli mu cokolwiek. Będzie sprawdzał, czy może jednak paszport nie będzie gotowy przez te 2 tygodnie, ale nic pewnego.
Mieliśmy ten wyjazd zaplanowany już dawno, miałam go przedstawić mojej rodzinie, było dla nas ważne, żebyśmy razem polecieli. Już pomijam stratę pieniędzy za niewykorzystany lot... W ostateczności polecę sama, ale nie będzie mnie cieszył ten wyjazd...
Mam pytanie do Was, czy da się cokolwiek zrobić, żeby przyspieszyć wydanie paszportu?
Dzięki z góry za pomoc...
Powiedzieli mu, że gdyby leciał do Meksyku, to by dostał jakiś tymczasowy, ale tak to musi czekać...