O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
ODINN

Brytyjczycy chcą ograniczenia imigrantom dostępu do ...

Postautor: ODINN » 21 mar 2013 23:14

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wi ... omosc.html

.......... Tak się zastanawiam czy ci nowi emigranci nie powinni wobec tego ograniczyc odprowadzane podatki.... :lol:

Ciekawe ilu z tych glosujacych w zyciu ani dnia nie przepracowalo.... :lol:

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 21 mar 2013 23:25

zejdz z onetu, podaj zrodlo tubylcze....

te tlumaczenia czesto sa ermmm goggle translator style

ODINN

Postautor: ODINN » 21 mar 2013 23:29

nie chce.

tam jest smiesznie.

rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 21 mar 2013 23:57

Wiesz co Odin - ja Ci powiem tak . Jakby tu zeby nie urazic - :?:
Ja, doskonale rozumiem tubylcow i ich trwoge w obliczu zmian jakie przed nimi stanęły, nawet tych którzy nie przepracowali ani sekundy w swoim zyciu... Bo niby kto powiedzial, że nasze ( polskie) spojrzenie na świat, jest tym prawidlowym??? Dlaczego gonitwa za każdym, nawet najbardziej podłym, groszem jest ta drogą ? Przywieżliśmy ze sobą, w tobołkach, jakieś tam, nawyki i na siłę chcemy zmieniać kraj, do którego przybyliśmy w poszukiwaniu Ziemi Obiecanej.... A to jednak My tutaj przyjeżdzamy - a nie odwrotnie. Nie dajmy sie zwariować, nie wszyscy bezrobotni Anglicy są notorycznymi waLENiami, niektórzy z nich - nie dadzą sobą pomiatac za 8,50/h po prostu i tyle. I co nam to da, że będziemy szybsi, lepsi i wydajniejsi, niz przecietny Anglik??? Medal z kartofla i szkalujący artykuł w THE SUN, to wszystko na co możemy liczyć. Nie mamy szacunku do samych siebie i nie rozumiemy toku myślowego tubylców.
Ale to tylko moje zdanie :D więc nikt nie musi go sobie brać do serca :/

ODINN

Postautor: ODINN » 22 mar 2013 00:32

O bezrobotnych dorzuciłem jako extras, wiec spokojnie.... :P

Polski swiatopoglad tutaj chyba nie ma nic do gadania, chodzi tutaj raczej o to żeby nie traktowano nowych emigrantow niczym murzynow w czasie niewolnictwa - "zadnych praw" :) Wypracowana "kasa" tylko dla pana, a dla murzyna szalas i resztki ze stolu :)

Troche to dla mnie dziwne momentami, emigrusy ozywiaja ta gospodarke w stagnacji, i dodatkowo obcina im się dostep do pewnych podstawowych rzeczy...

eh.

BrejkerBrejker
Gastarbeiter

Postautor: BrejkerBrejker » 22 mar 2013 07:46

odinn pisze:
Polski swiatopoglad tutaj chyba nie ma nic do gadania, chodzi tutaj raczej o to żeby nie traktowano nowych emigrantow niczym murzynow w czasie niewolnictwa - "zadnych praw" :) Wypracowana "kasa" tylko dla pana, a dla murzyna szalas i resztki ze stolu :)

Troche to dla mnie dziwne momentami, emigrusy ozywiaja ta gospodarke w stagnacji, i dodatkowo obcina im się dostep do pewnych podstawowych rzeczy...

eh.

Jak to zadnych praw? Kazdy ma prawo pracowac i legalnie zarabiac.

Podstawowe prawa ? Prosze bardzo: dostep do NHS , podstawowej pomocy prawnej itp.

To nasz problem zeby pracowac tak, zeby nasz poziom zycia byl satysfakcjonujacy.
Lepszy niz w kraju z ktorego przybylismy.

Moim zdaniem: dostep do rynku pracy i podstawowa opieka jak napisalem wyzej - tak

Benefity z czasem , kiedy wiadomo , ze pracujesz i odprowadziles juz cos faktycznie do skarbowki. Minimum te 2- 3lata ( w lagodnej wersji, jezeli nie po prostu - obywatelstwo). Nie, ze pierwsze co, to nie praca tylko:
"Przyjezdzam z rodzina. Ja, zona, piatka dzieci. Na co moge liczyc?"

ODINN

Postautor: ODINN » 22 mar 2013 09:27

"czudzyslow tam był!" :)

Tutaj wlasnie chodzi o dostep do NHS....

Co do benefitów itd. - zrozumiale, ze powinno się je dostać, dopiero po zdobyciu pracy itd. itp., nikt nie będzie utrzymywal darmozjadow...

Biorący udział w sondażu podkreślali, że z zasiłków nie powinny korzystać osoby, które nie zdążyły jeszcze odprowadzić żadnych składek ubezpieczeniowych lub podatków - dlatego powinno się wziąć pod uwagę chociażby roczny okres ograniczenia dostępu do świadczeń socjalnych.

Natomiast, tak jak pisałem - nie podoba mi się to:

Podobnie badani wypowiadali się na temat możliwości z korzystania z publicznej służby zdrowia: 75 procent opowiedziało się za tym, aby nowo przybyłym imigrantom ograniczyć to prawo.

btw:

~Marcin London :

Jestem w UK szesc lat i znam 5 slów: yes,no,benefit,overtime i bargain.Nie obchodza mnie innej masci obcokrajowcy.Realizuje swój wlasny plan pomnazania pieniedzy.

:lol:

BrejkerBrejker
Gastarbeiter

Postautor: BrejkerBrejker » 22 mar 2013 10:12

Nie, no dostep do NHS powinien byc bezdyskusyjny oczywiscie.

A co do Marcin London - rece opadaja i brak slow.

rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 22 mar 2013 22:27

No i panowie , znowu musze sie wtrącić...ale tak tylko bardzo slabym , kobiecym głosikiem - zaprotestować.
Z tym ogólnodostępnym NHS'em - też nie tak do końca. Nie wiem, czy wiecie coś o tzw emigracji aborcyjnej....bardzo przykry i drażliwy temat - ale niestety bolączka dla budżetu ogólnodostepnej opieki zdrowotnej w UK. W temacie opieki zdrowotnej, więc - jestem za ogolnodostepnością - ale z wyjątkami...

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 23 mar 2013 10:16

Rolmopsik - Ty tez w NHS?

:shock:

(pracujesz znaczy sie...)

rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 23 mar 2013 11:35

Neeee - broń Cie Panie :), ale uszy mam duże :D :D

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 20 kwie 2013 00:24

Rolmopsik pisze:to da, że będziemy szybsi, lepsi i wydajniejsi, niz przecietny Anglik??? Medal z kartofla i szkalujący artykuł w THE SUN, to wszystko na co możemy liczyć. Nie mamy szacunku do samych :/

Co za idiotyzm. Po sześciu latach dostajesz obywatelstwo i jedziesz imigrantów jak miejscowy.

Medal z kartofla conajwyżej mogą dostać ci co na wakacje przyjeżdżają robić

rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 20 kwie 2013 01:19

pfffffff sześć lat ..... :lol: :lol:
Ło matko kochanna, filosopher, z Koziej Wólki :lol:
A z której bajki zes się zerwał? O czerwonym kapturku i złym wilku?? pffffffffffff

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 20 kwie 2013 01:21

Rolmopsik pisze:pfffffff sześć lat ..... :lol: :lol:
Ło matko kochanna, filosopher, z Koziej Wólki :lol:
A z której bajki zes się zerwał? O czerwonym kapturku i złym wilku?? pffffffffffff

No tak, jak siedzisz na taśmie, to sześć lat może wydawać się jak wieczność, ale wtedy wystarczyłby ci medal z kartofla, co nie?

rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 20 kwie 2013 12:01

Jakże mnie śmieszą takie Trolle weekendowe, prowokujące "awanturki" na portalach społecznościowych..... :P
Zbanowali z MW, że się przeprosiłeś z Londynkiem?? Wracaj do bajki o czerwonym kapturku - zwierzeń i wynurzeń nie będzie - za cienki jesteś :lol: :lol:

Wróć do „Hyde Park”