Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 22 mar 2013 00:45

odinn pisze:To się ciesz.... u mnie na prowincji ciecia na maksa, obcinają place o 100-400gbp miesięcznie... zwolnienia... itd. itp.

I to prawie wszędzie...

?????
A to niby jakim cudem ??? Jakieś logiczne i zgodne z prawem pracy uzasadnienie, w zwiazku z tymi cięciami, podali???? Że niby ma to ratowac istnienie danego przedsiębiorstwa - to, jak sie orientuję, też musie byc udowodnione...w innym przypadku każdy palant, co chce więcej na koncie zobaczyc - cięcia będzie wprowadzal :roll:

ODINN

Postautor: ODINN » 22 mar 2013 09:49

Jak to jakim cudem?

Ku chwale ojczyzny....

Dokładnie tak jak napisalas. Wyzsi stopniem managerowie grupy, stwierdzili ze albo tak, albo niedługo może firmy nie być.

A podstawa do tego jest afera z konina... :D

Oczywiście mało kto w to wierzy, bo przebąkiwali o tych zmianach już wcześniej, konina to tylko pretekst... oraz jeszcze to, ze chcą się dopasować zamówieniami do odbiorcy.

Na dodatek, chcą to wprowadzić już od 1 kwietnia (aprils fools hehe), bez 12 tygodniowego okresu "wstępnego", co już samo w sobie jest bezprawne.

Skonczy się na tym ze będę pracować od piątku do niedzieli :lol: reszta wolna...

Zobaczymy.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 22 mar 2013 10:33

Rolmopsik - w mojej POPRZEDNIEJ pracy jak odchodzilam to bylam na samej gorze band 7 (NHS) ale na protected pay (3 lata) bo pare miesiecy wczesniej zmienili banding na 6, jako ze wieki tam bylam to placili mi tyle samo (protected pay) przez 3 lata ale w miedzyczasie odeszlam.

Ci ktorzy zostali sa teraz na Band 5 bo znowu im obnizyli. Ta sama praca a roznica miedzy top of band 7 a bottom of band 5 jest ogromna...sam dol band 5 to jakies 21k, gora band 7 to ponad 40k - do tego dochodza dodatki "inner" lub "Outer" london allowance i w ciagu 2-3 lat pensje tych ktorzy tam zostali poszly o 20k w dol.

http://www.nhscareers.nhs.uk/working-in ... pay-rates/

I to nie jest jakas mala firma "pana Jozka" tylko ogromne, panstwowe NHS

I wiesz co jeszcze? Nikt nei odszedl bo.. nie moga znalezc innej pracy w tej branzy (szkolenia - systemy kliniczne, systemy HR, MS Office, inne "bespoke" systemy) za lepsza kase wiec siedza na dupie.

rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 22 mar 2013 22:46

No tak - mityczny krach ekonomiczny, ktory od kilku już lat, jest wymowka dla każdego cwaniaka do szantażowania szeregowych pracowników, a teraz wszechobecna konina... Ja pie......Odin - a nikt nie ma zamiaru odwolać się od decyzji? Skorzystać z jakiejs pomocy prawno - związkowej? Choćby tak po cichu się zorientować, jakie są szanse??

Stara - z elytami nie gadam o pieniądzach :lol:
Wy tam, na tych stołkach budżetowych , to pojęcia nie macie, jakie życie jest ciężkie , hahaha
Mnie np - juz całkowicie oczy od tego komputera wysiadly a dupsko rośnie i co rusz nowe krzesło muszę dostawać :D Jeszcze by mi tu jakies bandy obniżać chcieli - ja im dam - KRWIOPIJCY !!
Ale na poważnie - nie ma lekko, czasami trzeba przelknąć gorzką pigułkę, i iść dalej, ahhhh....Jakbym ja chciała wygrać te 80mln euro.... :P

ODINN

Postautor: ODINN » 22 mar 2013 23:22

Związkowcy cos tam walcza, ale decyzja została podjeta.

Managment już nawet press release przygotowal, w którym stoi jak byk ze niby przedyskutowali wszystko z pracownikami/zwiazkowcami itd. itp.

A tak naprawdę decyzja została podjeta, a pracownicy zostali po prostu poinformowani.

Zobaczymy co to będzie...

rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 22 mar 2013 23:44

Powiem Ci, nie sądze zeby było to jakimkolwiek pocieszeniem - może nawet wręcz przeciwnie, że w moim "kołchozie" postąpili bardzo podobnie - niby sie konsultowali z pracownikami, ale mimo negatywnego wyniku głosowania, wprowadzili zmiany, bez jakiegokolwiek aneksu do umowy, po prostu poinformowano nas, że od tego i tego dnia - wchodzą w życie...I tyle ch...j w bombki strzelał.. :evil:
Nie dotyczylo to cięć finansowych, na szczęście - tutaj starają się oszczędzać poprzez - likwidowanie stanowisk i zastępując je - mniej płatnymi o podobnym zakresia obowiązków. :shock:

rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 23 mar 2013 00:51

blondynek pisze:
Rolmopsik pisze:Nie dotyczylo to cięć finansowych, na szczęście - tutaj starają się oszczędzać poprzez - likwidowanie stanowisk i zastępując je - mniej płatnymi o podobnym zakresia obowiązków. :shock:

ciecia zawsze sa finansowe...niewazne czy bedzie to obnizka pensji (teraz mi sie przypomnialo ze znam przyklad firmy ktora tak zrobila) czy restrukturyzacja firmy/wydzialu

ktorys z gigantow samochodowych UK pare lat wstecz byl zagrozony padnieciem; pracownicy pracowali za minimalne pensje zeby pomoc sie firmie wykaraskac z problemow i utzrymac na rynku...i dali rade chociaz czesto do domu chodzili bez wyplat na poczatku lub z minimalnymi

glosna sprawa byla pare lat temu.,..nie pamietam tylko ktory zaklad to byl...

Pamiętam, było w mediach o tym..
To akurat rozumiem - sama bym rownież sie na takie RATOWANIE wystawila ....Problem w moim przypadku tkwi w tym, że firma kwitnie i dzięki oddanej i wspaniałej, wykwalifikowanej załodze - rozwija się - nie stoi na granicy bankructwa...Powinnam sie cieszyc - wiem , a jednak mam mieszane uczucia.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 23 mar 2013 10:21

U mnie z wydzialu HR odeszlo ostatnio 5 osob, sam odeszly, znalazly inne prace.

Te same stanowiska byly ogloszone o 2 "band" nizej - byly wczesniej band 4 a oglosili jako band 2.

I co?

Ponad 200 aplikacji na kazde jedno ogloszenie.

Z praca jest ciezko, ludzie lapia co moga a dla wielu praca w HR to jakby pana Boga za nogi zlapali.

I teraz tak troche smiesznie bo u mnie na pietrze jest HR, L&D i Medical Education.

I wszyscy chodza zupelnie na luzie ubrani (ja czesto w adidasach i nie chce mi sie w pracy zmieniac butow albo zapomne heheh) a te 5 osob na band 2 przychodza w garniturkach.......

No ale dopiero miesiac sa....

rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 23 mar 2013 11:49

StaraBaba pisze:U mnie z wydzialu HR odeszlo ostatnio 5 osob, sam odeszly, znalazly inne prace.

Te same stanowiska byly ogloszone o 2 "band" nizej - byly wczesniej band 4 a oglosili jako band 2.

I co?

Ponad 200 aplikacji na kazde jedno ogloszenie.

Z praca jest ciezko, ludzie lapia co moga a dla wielu praca w HR to jakby pana Boga za nogi zlapali.

I teraz tak troche smiesznie bo u mnie na pietrze jest HR, L&D i Medical Education.

I wszyscy chodza zupelnie na luzie ubrani (ja czesto w adidasach i nie chce mi sie w pracy zmieniac butow albo zapomne heheh) a te 5 osob na band 2 przychodza w garniturkach.......

No ale dopiero miesiac sa....

:lol: :lol:
I wszyscy się ładnie do nich uśmiechają :D

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 23 mar 2013 13:42

Oczywiscie.. szczegolnie ci cvo mysla ze "those in suits are in charge" a pozniej wychodzi jedna z HR managers w stylu goth ich sprawy zalatwiac.. :lol:

rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 23 mar 2013 13:52

StaraBaba pisze:Oczywiscie.. szczegolnie ci cvo mysla ze "those in suits are in charge" a pozniej wychodzi jedna z HR managers w stylu goth ich sprawy zalatwiac.. :lol:

He he he he :lol:

Wróć do „Praca”