Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 24 lis 2012 20:11

To, że do Ciebie sensowne argumenty nie przemawiają to ja wiem od dawna, dlatego jako dowód sprawdź sobie gumtree. Po wpisaniu "labourer" (bez słowa builder) masz 2 strony wyników, z czego tylko 1 ogłoszenie nie dotyczy budowlanki.

ork
Gastarbeiter

Postautor: ork » 24 lis 2012 21:10

daro43 pisze:Ja pisałem o psychiatrze?

a że łapiesz wstawki nie związane z tematem to nie moja wina.

Pisałeś, że " Odpowiedz sobie na pytanie, kim chcesz być bo widzę że masz( dużo fakultetów) njlepiej skorzystaj z punktu poradnictwa zawodowego"

Uznałem, że jest to złośliwa uwaga. Poradnictwo zawodowe nie jest mi potrzebne, chyba że tak nazywasz jakąś instytucję, która jest czymś w rodzaju naszego Urzędu Pracy.
"A narzędzia też mam całą komórkę, do extrakcji zębow też, to nie znaczy że będę pracował jako stomatolog." No widzisz łapię wstawki, bo je napisałeś.

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 24 lis 2012 21:26

Teraz rozumiem i się zgodzę z Tobą że tak myślałeś ale nie było w tym nic śmiesznego ani nic poniżającego, punkt poradnictwa zawodowego to wpełni zawodowa profesionalna firma pomagająca specjistą w szukaniu pracy, nawet CV pomogą Ci profesjonalnie napisać, bo większość ludzi tu nie umie sie sprzedać(zareklamować) to nie ma związku jak w polsce że wysyłali ludzi do psychoga, tu ludzie przeważnie jakieś linki wysyłają i to po angjelsku a nje wszystcy to zrozumieją bo prawny język oficjalny nie jest tu prosty sorry jak mnie żle zrozumiałeś.

ork
Gastarbeiter

Postautor: ork » 24 lis 2012 21:36

Widzisz, też teraz rozumiem. Różny światy, ten angielski i polski. Niestety boję się, że mogę skończyć jako ten pomocnik na budowie do zamiatania. Nie ubliżając nikomu. Po prostu nie znam języka, nie znam norm angielskich, jedyne co mogę zabrać to zdjęcia instalacji z moich dokonań w PL. Też sorry za niezrozumienie.

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 24 lis 2012 21:59

cieszę się że zrozumiałeś ale o konkretną pomoc nie proś bo po co Ci angielskie linki jak wyrażnje napisałeś nie znam angielskiego perfekt ja też nie znam i większość tutaj a jezeli ktoś prosi o konkretną pomoc to konkretnie niech piszą, pogadam z byłym brygadzistą na Twoj temat zobaczę co mi powie ok? Zamontujesz ogrzewacz wody? z strowaniem czasowym?

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 24 lis 2012 22:02

ps.jezeli ektryk musisz zrobić uprawnienia do zdania instalacjj ektrycznej powyżej 1 MGW!!!! i nie sluchaj bab bo to wszystko opiera sie o wiedze z kompa nic z praktyki.

ork
Gastarbeiter

Postautor: ork » 24 lis 2012 22:24

Ogrzewacz wody? Jasne. Robię kotłownie, pompy ciepła, gazowe, węglowe, podłogówkę, grzejniki, kanalizacje, wodę użytkową. Projektuję zasilanie i sterowanie do skomplikowanych układów, obliczam zapotrzebowanie na ciepło i zimno do klimatyzacji, układy chłodnicze też dam radę zrobić, choć raczej proste. Co do elektryki to mam uprawnienia sep, na gaz zresztą też, ale w Anglii mogę sobie tym wytapetować pokój.
Dzięki Pozdrawiam

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 24 lis 2012 22:38

Super na reszcie odpowiedziałes jak facet to z pracą nie bedziesz miał kłopotu, na lotnisku posada konserwatora klimatyzacji też Ci by pasowała nieżle płacą od 12-14 na godzinę.Nie będziesz tylko pomocnikiem, I z takim doświadczeniem postaraj się wcześniej złożyć aplikacje online gdzieś.Poserwuj po necie chyba to umiesz.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 24 lis 2012 23:19

ork pisze:Ogrzewacz wody? Jasne. Robię kotłownie, pompy ciepła, gazowe, węglowe, podłogówkę, grzejniki, kanalizacje, wodę użytkową. Projektuję zasilanie i sterowanie do skomplikowanych układów, obliczam zapotrzebowanie na ciepło i zimno do klimatyzacji, układy chłodnicze też dam radę zrobić, choć raczej proste. Co do elektryki to mam uprawnienia sep, na gaz zresztą też, ale w Anglii mogę sobie tym wytapetować pokój.
Dzięki Pozdrawiam

Spokojnie, olej osoby które pieprzą i będzie OK:)
Żadnych zdjęć nie musisz przynosić, jedyne co to przyglądać się jak tu się robi. Wiem, że elektrykę robi się kompletnie inaczej niż w Polsce, normy są znacznie ostrzejsze (np. w łazience nie może być żadnego przełącznika czy gniazdka) Ponoć nowe normy są jeszcze ostrzejsze. W gazie też jakieś różnice są, ale fizyka jest fizyka i jeśli umiesz robić to czy tamto "po polsku" to sprawa dotyczy jedynie zmiany technologi i jak miewam opanujesz ją w kilka dni.
W UK są inne materiały niż w Polsce, tu nie używa się np. wapna.
Co do szukania pracy to jak ci napisałem, nie patrz na głupie tłumaczenia NoToCo tylko szukaj pracy jako General Biulder czy Builder labourer.
Jak byś pytał o prace związane ze sprzątaniem to bym w nazewnictwo nie wnikał:)) i być może Notoco miała by racje.
Ps. co do uprawnień to faktycznie, ciężko będzie ci je użyć, jednak naprawdę, zrób jak ci radzę, znajdź prace na pomocnika np. hydraulika czy elektryka, idź do szkoły podszkolić język, nie instaluj polskiej tv w domu:) poza tym, że to dno to jeszcze nie będziesz mieć z językiem obycia. W domu włącz TV angielską i napisy, to bardzo pomaga w uczeniu się języka (ja tak robiłem na początku) poza tym TV angielska jest o 1000% lepsza od Polskiej;). Dla ciebie najważniejsze będzie język. Resztę z tego co piszesz to drobnostka. British Gas ("państwowa firma energetyczna") non stop poszukuje osoby znające się na piecach, bojlerach czy tym podobnych "zabawkach" jak piszą idealnie jak ktoś zna systemy sterowania, elektronikę i zna się na gazie:)) Więc pracy ci nie braknie... Tylko język.

ps.
Nie ograniczaj się w szukaniu pracy jedynie do agencji czy pośredniaków, z tego co piszesz jakie masz doświadczenie to zaglądaj na strony BritishGas czy EON lub tym podobnych koncernów energetycznych (ideał pracy to National Grid - państwowy właściciel wszelkich kabli, rurek czy tym podobnych instalacji krajowych na powierzchniowych jak i podziemnych).
Tu link do prac w NG:http://www.nationalgridcareers.com/

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 24 lis 2012 23:42

Aś zajechał to spawacza też chcesz z niego zrobić?rurki się lutuje ng ? dowalasz

ork
Gastarbeiter

Postautor: ork » 25 lis 2012 11:57

daro43 pisze:na lotnisku posada konserwatora klimatyzacji też Ci by pasowała nieżle płacą od 12-14 na godzinę.Nie będziesz tylko pomocnikiem, I z takim doświadczeniem postaraj się wcześniej złożyć aplikacje online gdzieś.Poserwuj po necie chyba to umiesz.

Owszem umiem, ale wydaje mi się jednak, że bariera językowa będzie zaporą do pracy na lotnisku. Spróbuję poszukać pracy jako pomocnik hydraulika, żeby zobaczyć różnice o których pisał @Goraluk. Oczywiście jeśli Twój były brygadzista byłby zainteresowany to chętnie. Jeśli nie to przyjedę w połowie stycznia, czyli chyba w nie najlepszym czasie na prace budowlane.

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 25 lis 2012 12:22

No ten jezyk i jeszcze zaświadczenie o niekaralnosci na lotnisko.Ja pracując na wielu budowach po świętach zawsze zaczynaliśmy prace około 5 lub 6 stycznia.Mój sąsiad pracował na lotnisku z tym że to irlandczyk był no to języczył i wiem ile zarabiał a robota nie ciężka była legal i kasa bardzo owszem bo do ręki brał około 600£ tygodniowo 5 dni pracy.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 25 lis 2012 18:48

daro43 pisze:No ten jezyk i jeszcze zaświadczenie o niekaralnosci na lotnisko.

CRB check czyli zaświadczenie o niekaralności wykonuje pracodawca, samemu sobie nie zrobisz CRB. No chyba, że tak zwany skrócony, który obi się poprzez biuro w Edynburgu. Ale to nikomu na nic się nie przyda.
Pracodawca jedynie może wysłać wniosek o sprawdzenie CRB i może ciebie obciążyć kosztem tego czyli ok. 40 funtów (nie pamiętam dokładniej stawki).

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 25 lis 2012 20:20

Napisał wyrażnie z wykształcenia elektronik, no chyba ze mi sie przewidziało.Nie musi mieć uprawnień jako zwykły pracownik No chyba ze bedzie samodzielnym wykonawcą albo pod.Szef mu każe zainstalować bojler i tak to odbiera ispektor z uprawnieniami

Wróć do „Praca”