O wszystkim na tematy prawne
Vanilla22
Gastarbeiter

Zwolnienie z pracy, odmowa wyplaty urlopu

Postautor: Vanilla22 » 04 lut 2012 19:44

Witam,

Chcialam zapytac czy ktos moze mial podobny do mnie problem i moglby cos poradzic.. Otoz, dzis zostalam zwolniona z pracy, 7 lutego mija moj okres probny. W kwietniu mialam z pracodawcami jechac do Wloch na swieta, ale ze wzgledu na mala wyplate jaka zaproponowali nie zgodzilam sie. Pracodawaca poprosil mnie o wyliczenie ile chcialabym zeby mi zaplacono za ten wyjazd, ale zamiast odpowiedzi czy zgadaza sie na proponowana przeze mnie kwote zostalam dzis zwolniona z pracy. Teraz pracodawca chce mi potracic z wyplaty cene biletu, ktory dla mnie zakupil. Czy ma prawo oczekiwac ode mnie zaplaty za bilet? Poza tym, jesli pracowalam od 9 stycznia i dzis dostalam 1 tydzien wypowiedzenia to nalezy mi sie jakis urlop?

Z gory dzieki za odpowiedz ;)
Pozdrawiam,
Ewelina

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 06 lut 2012 09:00

1. Nie ma prawa zadac od ciebie zaplaty za bilet, jesli od poczatku jasno postawilas sprawe. Nawet jesli na poczatku mowilas ze pojedziesz to dalej nie ma - chyba ze masz taki zapis w kontrakcie. Poza tym kwota ktora moze w takiej sytuacji potracic jest limitowana.

2. Musi ci zaplacic holiday pay:
http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/ac ... =RESOURCES

Holiday pay on termination of employment
When your workers leave - even if you have dismissed them without notice for gross misconduct - they must receive pay for any holiday they are entitled to in the current leave year but have not taken.

This entitlement is not subject to a minimum period of employment.

Calculating pay due to workers who resign
You can calculate the pay due using the formula (A x B) - C, where:

A is the total holiday entitlement for the year
B is the fraction of the year to the date of leaving
C is the amount of holiday already taken

Jesli pracowalas piec dni w tygodniu to powinnas dostac okolo 2 dni holiday pay. Mniej wiecej.

Vanilla22
Gastarbeiter

Postautor: Vanilla22 » 06 lut 2012 09:49

Sprawa wyglada tak: ona zaproponowala mi pieniadze, ktore zaplaci mi za wyjazd juz po zamowieniu biletu. Ja nie wzielam pod uwage, ze ona moze nie chciec zaplacic mi wiecej za 13 godzin pracy w weekend wielkanocny (sb, nd po 13h) oraz za bank holidays. Powiedzialam jej wiec, ze nie akceptuje jej propozycji, wiec ona poprosila mnie o wyliczenie ile ja chcialabym zarobic. Przynioslam jej wszystko ladnie rozpisane, a ona po dwoch dniach mnie zwolnila, nie mowiac ani slowa o mojej propozycji. No i teraz dala mi tydzien wypowiedzenia i od wyplaty chce mi odjac koszty biletu. Napisalam nawet do niej maila wczoraj, ze to bez sensu, ale ona uwaza, ze to moja wina.. Co zrobic w takiej sytuacji?

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 06 lut 2012 16:09

Przegapilem cos???? Nie pisze ze jest au pair???? :shock:

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 08 lut 2012 08:44

Hostessa? Ktos kto robi obsluge wystaw? Targow? Promocji? Tlumacz? Asystent?

Wróć do „Prawo”