O wszystkim na tematy prawne
user518875
Gastarbeiter

Potrzebna rada, proszę o pomoc

Postautor: user518875 » 24 sie 2009 13:48

Czesc, mam powazny problem!
Mianowicie przyjechalem z dzieckiem do kraju i mialem wyrobic nowy paszport w polsce ( tymczasowy konczy sie w tym tygodniu) Moja mama zalatwila mi polski akt urodzenia i czekalismy na pesel, dzis w urzedzie powiedziano mi ze pesel nie zostanie nadany bo moja corka nie ma zameldowania. dzis to zalatawilem ale.. musimy czekac miesiac na pesel :( ja musze wracac do UK za dwa tygdonie, moja zona moze zostac jednak jest to bezcelowe bo i tak nie moze wyrobic paszportu bez mojej obecnosci. Wpadlem na pomysl troche dziwny i nie koniecznie legalny... i tu potrzebna mi rada. Moja siostrzenica jest w tym samym wieku jak moja corka, wygladaja bardzo podobnie. Pomyslalem zeby wziasc dowod osobisty siostrzenicy i zabookowac lot dla mojej zony i niby dla siostrzenicy ( leciec bedzie moja corka) czy wiecie jak bardzo ganicznicy moga byc podejzliwi w takim przypadku gdy dziecko z innym nazwiskiem leci z osoba dorosla ( np. wakacje) dodam ze dzieciaki maja po 13 miesiecy. Poraqdzcie. Pozdrawiam Jocker01

banita
Rezydent

Postautor: banita » 24 sie 2009 13:54

tak male dziecko musi byc pod opieka rodzica/prawnego opiekuna a nie cioci (bo tak wyjdzie w tym przypadku) chyba? chyba?

moj brat na moim paszporcie przejechal pare granic jeszcze w czasach gdy byly na nich kontrole a jest miedzy nami 5 lat roznicy :)

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 24 sie 2009 13:54

JOcker - super nick.

Przepraszam bardzo ale czy Ty pieeeeeerrrrrrrdolniety jestes?

Czesc, mam powazny problem!
Mianowicie przyjechalem z dzieckiem do kraju i mialem wyrobic nowy paszport w polsce ( tymczasowy konczy sie w tym tygodniu) Moja mama zalatwila mi polski akt urodzenia i czekalismy na pesel, dzis w urzedzie powiedziano mi ze pesel nie zostanie nadany bo moja corka nie ma zameldowania. dzis to zalatawilem ale.. musimy czekac miesiac na pesel Sad ja musze wracac do UK za dwa tygdonie, moja zona moze zostac jednak jest to bezcelowe bo i tak nie moze wyrobic paszportu bez mojej obecnosci. Wpadlem na pomysl troche dziwny i nie koniecznie legalny... i tu potrzebna mi rada. Moja siostrzenica jest w tym samym wieku jak moja corka, wygladaja bardzo podobnie. Pomyslalem zeby wziasc dowod osobisty siostrzenicy i zabookowac lot dla mojej zony i niby dla siostrzenicy ( leciec bedzie moja corka) czy wiecie jak bardzo ganicznicy moga byc podejzliwi w takim przypadku gdy dziecko z innym nazwiskiem leci z osoba dorosla ( np. wakacje) dodam ze dzieciaki maja po 13 miesiecy. Poraqdzcie. Pozdrawiam Jocker01

A ja juz myslalam ze wszystko na Londynku widzialam a tu taka perelka.....

Ide sie pochlastac normalnie.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 24 sie 2009 13:59

oj babciu dlaczego od razu tak brzydko ?

albo zaoszczedzi £100 albo pojdzie siedziec :)

perelka to to by dopiero byla (a jak zaczolem czytac to myslalem ze tak bedzie) jakby sie spytal czy ktos wwiozl niemowlaka w bagazniku autem :) no bo jakby sie nie rozplakal jak sprawdzaja paszporty to nie widze problemu zeby sie nie udalo (nie wiem jak i co widza te ich smieszne skanery i czy to akurat by wychwylili)

user518875
Gastarbeiter

Postautor: user518875 » 24 sie 2009 14:00

babcia jadzia pisze:JOcker - super nick.

Przepraszam bardzo ale czy Ty pieeeeeerrrrrrrdolniety jestes?

nie zdesperowany!!!!

user518875
Gastarbeiter

Postautor: user518875 » 24 sie 2009 14:09

to nie chodzi o oszczednosc a o problem przed jakim sie postawilem ( urzad miasta ) moja mam zlozyla wniosek i zostala nie do informowana ze pesel nie bedzie nadany. ja przyleciam wiadzac ze bede mial pesel i bede mogl wyrobic paszport i noramlanie wrocic do UK. DZis informacja w urzedzie mnie poprostu zaszokowala. Miesiac na pesel a potem oboje rodzicow musz zlozyc wniosek o paszport. Czy moze istnieje jakas inna metoda zlozenia wniosku bez mojej obecnosci ( notarialna zgoda czy cos w tym rodzaju )

user518875
Gastarbeiter

Postautor: user518875 » 24 sie 2009 14:21

wlasnie dzwonilem do paszportowego i ... moge wyrazic zgode na pismie i zona moze sama zlozyc wniosek w paszportowym. To rozwiazuje sprawe. Pozdrawiam Jocker01

banita
Rezydent

Postautor: banita » 24 sie 2009 14:22

jak nie chodzi o oszczednosci to:

a) zona moze wrocic z toba do uk w przeciagu tego tygodnia jak paszport jest jeszcze wazny i wyrobicie sobie w konsulacie
b) przylecisz do pl za miesiac jak juz bedzie miala nadany pesel
c) idziesz usmiechasz sie do pani w urzedzie paszportowym i skladasz wniosek "na raty" tlumaczac co i jak, wypelniacie wznioski i podpisy razem a zona doniesie tylko pesel jak dostanie

banita
Rezydent

Postautor: banita » 24 sie 2009 14:28

zmusiles mnie do szukania :)

Wniosek złożony przez jednego rodzica wraz z pisemną zgodą drugiego rodzica, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ paszportowy lub notariusza, uznaje się za złożony wspólnie przez rodziców.

zrodlo

zebys jej nie napisal na kartce z zeszytu i wylecial :)

a tak btw: widzisz jak latwo bylo zrobic to samemu (ad. telefon do urzedu) i zaoszczedzil bys sobie kombinacji i wrzutow od babci :)

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 24 sie 2009 14:35

W Polskich urzedach koniaczek jeszcze dziala.
Ja sobie wyrobilem paszport bez zadnych dokumentow. Poza niewaznym paszportem.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 24 sie 2009 14:36

no ale musiales jeszcze potem p. Zosie zabrac "na kawe" :) a ona na bank nie miala mniej niz 25, bmi cos tam itp itd :lol:

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 24 sie 2009 14:41

Obylo sie bez dotykania :D

banita
Rezydent

Postautor: banita » 24 sie 2009 14:46

przykula cie do lozka :?: :lol:

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 24 sie 2009 15:09

Pozostawie to bez komentarza :D

user518875
Gastarbeiter

Postautor: user518875 » 24 sie 2009 15:16

wykonalem pare telefonow do MSWiA i dowiedzialem sie ciekawej rzeczy, mianowicie. nadanie numeru pesel nietrwa MIESIACA! Tzn moze tyle trwac jezeli zlozony zostal wniosek w "biednej" gminie ktora wysyla wnioski poczta polska ( dobrze wiemy jak ona dziala ) jezeli wniosek zostaje wyslany przez skomputeryzowana gmine ( w moim przypadku UM Katowice ) to potrwa to tydzien, wszystko idzie droga elektroniczna. Po co stresowac ludzi i mowic ze miesiac jezeli trwa to tydzien. mam nadzieje ze ta informacja sie komus przyda w przyszlosci. Pozdrawiam Jocker01

Wróć do „Prawo”