Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
dawid25931
Gastarbeiter

haha

Postautor: dawid25931 » 03 lut 2009 18:47

zle mnie zrozumieliscie.nie chodzi o to ze np.nie bede jadl ale np nie bede jadal np w najdrozszych restauracjach tylko w normalnych sklepach xdd

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 03 lut 2009 18:52

Człowieku, na głupie pytania są głupie odpowiedzi. A skąd mam wiedzieć ile razy w tygodniu lubisz mielone, a ile razy zadowolisz się zupą? Przyjedziesz, zorientujesz się w cenach i w ciągu miesiąca sam będziesz wiedział ile żarcie Cię będzie kosztować. Może mamy Ci jeszcze menu ustalić?
Litości.
Jeżeli we wszystkim jesteś tak zaradny, to szczera rada - zostań w kraju, naucz się samodzielności i wtedy wyjeżdżaj za granicę. Inaczej Cię tu zjedzą żywcem. A jakby coś poszło nie tak, to z takim talentem do radzenia sobie padniesz z głodu w ciągu miesiąca. Łabędzi i karpi już nie ma, rodacy wszystkie wyłapali :lol:

dawid25931
Gastarbeiter

ok

Postautor: dawid25931 » 03 lut 2009 19:06

Dobra dzieki za odpowiedzi!

angik

Postautor: angik » 04 lut 2009 06:05

Hej Dawid!
Ja nie mieszkam w Londynie, to tak konkretnie nie moge Ci odpowiedziec. Jesli znalazles pokoj za L300 to sukces.
Co do jedzenia: jesli umiesz gotowac, to L200 powinno skromnie wystarczyc, bo jak ugotujesz sobie garnek zupy , to pewnie w jeden dzien go nie zjesz. Mozesz robic zakupy w Lidlu lub Tesco. Gotowych dan typu fasolka nie polecam poniewaz jesli chcesz zarobic L1000 , to musisz sie niezle natyrac 12h dziennie moze i wiecej, musisz wiec odpowiednio jesc bo sie najzwyczajniej wykonczysz i wyladujesz w szpitalu.
Samochodu raczej nie kupuj z tego , co slyszalam w Londynie najszybciej jezdzi metro ale nie wiem ile kosztuje bilet tygodniowy.
Telefon musisz miec. Mozesz wziac z Polski ( zdejmij simlock) , kup sobie karte O2 . Ile wydzwonisz - nie wiem.
Pytales jak zrobic prawo jazdy. Ja zadzwonilam do szkoly (numer zapamietalam z firmowego samochodu) , umowilam sie na lekcje no i potem poszlo. Potrzebne Ci bedzie tzw. tymczasowe prawo jazdy juz od pierwszej lekcji. Aby go dostac musisz wziac z poczty formularz, wypelnic go, dolaczyc zdjecie ( zrob w Kodaku) , paszport lub dowod oraz postal order za L45 (kupisz na poczcie). Jesli nie znasz dobrze angielskiego mozesz jezdzic z kims , kto zna i bedzie tlumaczyl , na egzaminie rowniez. Egzamin z teorii mozesz zdawac po polsku. No to tyle moich rad.

SMarek
Gastarbeiter

Postautor: SMarek » 04 lut 2009 10:49

Według przepisów, żeby zdawać w UK egzamin na prawo jazdy musisz mieszkać tutaj co najmniej 6 miesięcy, ale tymczasowe prawa jazdy możesz uzyskać od razu.

dawid25931
Gastarbeiter

Postautor: dawid25931 » 04 lut 2009 11:32

Dzieki

Babcia Jadzia
Emigrant

Postautor: Babcia Jadzia » 04 lut 2009 14:57

tymczasowe prawa jazdy możesz uzyskać od razu.

Tak, czekania jakis tydzien tylko zeby bylo jasno - na tymczasowym nie wolno Ci jedzic samemu.

Lekcje do prawa jazdy okolo £20 na godzine - zaleznie od gdzie i od kogo ceny sa bardzo rozne.

Wróć do „Praca”