O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
Gonzo
Rezydent

Zakładamy konto w banku..

Postautor: Gonzo » 19 paź 2007 12:53

Dziś trochę z "innej beczki".Skoro zarabiacie już w UK jakieś tam pieniądze to warto trzymać je na koncie z którego łatwiej będzie funciki"wyeksportować"do Polski i zamienić na złotówki.Dzięki takim operacjom umacnia się rodzima waluta. :) Dziś funt w kantorze był już po 5,11zł.

System bankowy i działanie banków jest zupełnie inne w UK niż w Polsce, można uniknąć wszelkich kosztów, jeżeli wie się co robić i jak postępować. Po co płacić ogromne kwoty za przelewy i prowadzenie kont?
Niektóre banki są mniej wiarygodne od innych, ciągle wprowadzane są nowe promocje. Jeśli przyjeżdżasz i chcesz od ręki otworzyc konto, wszędzie pytają cię o proof of address, więc bez rachunku za gaz,wodę,telefon domowy/komórka się nie liczy/ nie masz szans otwarcia konta, ale jest wyjście. Dowodem może być statement z innego banku, listu od urzędu podatkowego też nie honorują. Co zrobić? Który bank najlepszy? Istnieją banki dające największe oprocentowanie, ale sa postrzegane na rynku jako mające kłopoty finansowe i jest jeden taki bank, który obiecuje cuda, ale ma tez wymagania i nie jest zbyt pewny. Dlatego najlepiej korzystać z najlepszych i sprawdzonych. Od ręki otworzysz konto w Barcleys Bank, bardzo miła obsługa, poproś o bezpłatne konto podstawowe, wymagany polski dowód osobisty, paszport, fajnie jak masz wydruk z adresem z historią rachunku z polskiego banku-otwierają ci konto na polski adres.
Po kilku dniach zgłaszasz zmianę adresu na angielski, a po pierwszym miesiącu już na ten angielski adres dostaniesz statement, który jest dobrym proof of address i otwierasz konto w każdym banku. Dobrze jest mieć konto w Nationwide-jest to towarzystwo budowlane-największe w UK, zajmujące się również bankowością.Na początek nie dadzą Ci kart, tylko kartę do wypłaty gotówki w bankomacie i bezpłatne konto podstawowe. Możesz sobie otworzyć e-savings, konto on-line, które daje dobre oprocentowanie, konto podstawowe-bez odsetek i e-savings bezpłatne. Ważne jest że po ok pół roku lub roku mając historię dostaniesz bez problemu kredytówkę otwierając u nich kolejne konto podstawowe-tak to u nich działa. Karta kretytową, debetowa oraz do wypłaty w bankomacie gotówki działa na całym świecie. Nie obciążają cię żadnymi opłatami, możesz bez opłat wyjmować gotówkę za granicą/karta do wypłat gotówki i debetowa-wyjmując gotówkę kredytową płacisz zawsze prowizję, dlatego kredytową stosujesz tylko do zakupów/. Wyjmując gotówkę w Polsce nie tylko nie płacisz prowizji, ale dostaniesz za funta więcej złotówek niż w kantorze-zawsze kurs jest korzystny dla ciebie-bo stosują średni na dany dzień a nie doliczają ci żadnych prowizji/bankomatowa i karta debetowa/. Jeśli chcesz inwestować na giełdzie, otwierać mini-maxi ISA's lub regular savers account polecam Halifax, także warto mieć tam konto podstawowe, dobre oprocentowania i cudowna obsługa. Ze względu na brak opłat za karty i ich używanie za granicą /wypłata gotówki najlepszy kurs i bezpłatna-karta debetowa i wypłatomatowa/. Ale uwaga, nie każdemu Nationwide od razu otworzy konto, mogą uznać, że jesteś niebezpieczny lub niewiarygodny i nawet jeśli przyjmą wniosek i wdrożą procedurę head office może ci konta nie otworzyć-jak zrobiono jednemu znajomemu.

mówcie_mi_255
Emigrant

Postautor: mówcie_mi_255 » 19 paź 2007 13:35

gonzo ty się dobrze czujesz??? czy w koncu przeszłeś mutacje głosu??

taki powazny temat i post!!!
Aż mi glupio :wink:

Ok, fajnie że dorastamy heheh
a tak na poważnie ja otwierałem konto kilka lat temu w Barcleys Bank, wiec była na prawdę jazda, dopiero jak cudem wynajęliśmy mieszkanie, bez konta wszędzie nam odmawiali, to z pierwszym rachunkiem zapłaconego podatku i energi oraz list z pracy, teraz niby banki się przestawiły i jest łatwiej ale trzeba trafić do odpowiedniego oddziału, bo inaczej lipa, tak było w moim przypadku.
Ponieważ chciałem uporządkować sprawy finansowe postanowiłem rozdzielić dochody osobiste od firmowych, założyłem konto w Lloyds, tym bardziej że nadchodził czas sporych inwestycji wiec chciałem zapłacić z konta firmowego.
Założenie konta nie było trudne, lecz jakie było moje zdziwienie że zamiast wniosku o karte Visa dostałem o jakąś kartę bankomatową, i nie pomogło tłumaczenie że mam na koncie kilkanaście tysięcy, że chce użyć karty u klienta, że w barklaysie jestem dobrym klientem, albo chyba złym bo mam tam pieniądze i nie chce brać kredytów.
efekt był taki że koniec końców po maszyny pojechałem z reklamówka pieniędzy, a gość jak mu wyłożyłem gotówkę na stół to zrobił oczy jak talerze, już myślałem że zadzwoni po gliny jak to się zdążyło mojemu kumplowi w Australii gdy kupił samochód za gotówkę.
A wiec lloyds owszem daje wsparcie dla polaków, i to nawet w języku polskim ale tylko dla drogich kont dla polaków.
Mnie nie interesują przelewy do polski, potrzebuje kartę którą mogę płacić przez internet za towar i narzędzia, czasami w europie czy USA, do zakupów gdy zwiedzam europe mam karte Visa z Barcleys Bank, zastanawiam się nad zamknięciem tego konta bubla i założenie w barklayscie będzie komplet w jednym miejscu.

I masz racje opłaca się używać karty Visa jak jedziesz poza GB, czy wypożyczasz samochód czy bierzesz gotówkę jest lepszy przelicznik niż kantory

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 19 paź 2007 13:58

no ja caly czas wierzylam w niego :lol: brawo Gonzo, brawo !!!
Ale mam pytanie.... bo az mi sie wierzyc nie chce ze moze byc taka mozliwosc. Z polskim meldunkiem moge otworzyc konto w Barcleys ??? Nie potrzebuje do tego dowodu na zamieszkanie w Londynie? Moze czegos nie zalapalam bo ja artystka bardziej jestem niz techniczna wiec prosze mi tutaj metoda lopatologiczna wyjasnic wszysciutko jak blondynce(choc sliczna brunetka jestem :wink: )

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 19 paź 2007 15:19

zakladalem konto miesiac po przyjezdzie i wlasnie w Barclays sie udalo mimo ze nie mialem potwierdzenia adresu. wystarczyl list od pracodawcy oraz .... polski stary zielony dowod, gosc z niego spisal poprzedni adres. fakt ze mnie naciagneli wtedy na konto za 11£ na miesiac (cieszylem sie ze ktos zalozyl, wiec nie wybrzydzalem), ale potem zmienilem na bezplatne :)
kaslawka: gosc nadmienil ze skoro jestem techniczny to zalozy, bo jakiemus artyscie to w zyciu, bo oni to tylko po sobie dlugi w knajpach zostawiaja :wink:

user190255 (ustaw ze se chopie jakiego nicka :) ): mam karte Visa Electron w Barclaysie ktorej uzywalem wielokrotnie do zakupow w sklepach czy przez neta ale nie sprawdzalem jeszcze w Polsce. z tego co wiem to banki biora za to prowizje ? chyba ze sie myle, w jakim banku wybieraliscie kase w PL ?

Gonzo: jestem pod wrazeniem, rizpekt :!: (no chyba ze nas chcesz kursem funta spadajacym zalatwic :o )

mówcie_mi_255
Emigrant

Postautor: mówcie_mi_255 » 19 paź 2007 16:25

Artku79 mój numerek jest nadany przez wszechmogącego ADMINA, rzecz święta, musicie przywyknąć mówcie mi 255 ;P :)

w polsce to ja kurde jeszcze nie miałem szans, ale moja kobietka miała taką okazje, żadnej prowizji po wizycie w knajpie, zakup 2 parów butów firmy LUX, i wybrała pare stówek z bankomatu faktycznie okazało się po czasie ze mniej wiecej piwo i lody były gratis, choć ten hudzielec żarłok jest i wolałbym żeby gratis obiad był hehe, ja za to płaciłem za wypożyczenie samochodu w hiszpanii, na ibizie, hotelee w Szwajcarii, Palermo, ibiza, malta itd itd, zawsze było lepiej niż gdy wymienialiśmy funciaki na lotniskach itp, opłaty nie stwierdziłem, to nie polskie banki.
W PL wybierała pieniądze w sieci euronet, czyli w niebieskim bankomacie.

a co do tej twojej opłaty ja też przez rok płaciłem frycowe, aż pewnego dnia poszedłem koledze pomóż założyć konto, tam gościu wytłumaczył że te opłaty to ubezpieczenie, ja miałem ubezpieczenie od przekroczenia limitu z Visa elektron, zgubienia telefonu kom i coś tam jeszcze 10 co miesiąc mi zabierali, jak tylko przyleciałem do domu to od razu przez net wywaliłem tą opcje, tyle tylko że muszę pilnować żeby kasa była na koncie, bo jak mi pociągną np za telefon, za net i ubezpieczenia TV to za każdą operacje poza limit 30 funtow :/
podobno był dym o tą stawkę i mieli zmniejszyć ustawowo do 10-25 funtow ale czy to weszło nie wiem nie sprawdzałem :D

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 19 paź 2007 16:44

255 a moze 0xFF:
ja tez mialem jakies smieszne ubezpieczenie komorki, darmowe holowanie itp pie... z ktorych nikt nie korzysta. ale gdzie Ty to zmieniles przez neta ? ja takiej opcji nie mam, musialem zadzwonic do banku.

na lotniskach wymieniales funciaki !? toz tam jest zydostwo wieksze niz w Izraelu, podobnie na dworcach PKP.

Oplata za przekroczenie limitu konta jest nielegalna i jesli Ci sciagnam mozesz zadac zwrotu i powinni oddac, tu jest dokladnie opisane co i jak http://forum.spam.com/index.php?showtopic=5166
Mi raz sie zdarzylo to mi sciagneli a pozniej sami oddali bez upominania sie, piszac mi w liscie ze robia to pierwszy i ostatni raz, bo oni tacy fajni sa :)

W PL wybierała pieniądze w sieci euronet, czyli w niebieskim bankomacie. i byla ta oplata czy nie ? kurs jaki w porownaniu do kantorowego ?

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 19 paź 2007 17:05

Rany............Art i!!!! To artystom nie zakladaja kont???? O matko,no to ja sie nie przyznam :lol: :lol: :wink: moze i zostawiaja te dlugi w knajpach ale za t jakie barwne zycie maja......
Cudne chlopaki jestescie ze tak prosto i na temat wszysciutko wyjasniacie :P

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 19 paź 2007 17:12

gdybys przynajmniej byla blondyka to moze cos by z tego bylo, czarny mnie obslugiwal wiec moze by przymknal oko na Twoje wnetrze :)

Cudne chlopaki jestescie ze tak prosto i na temat wszysciutko wyjasniacie
no wiemy :)

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 19 paź 2007 19:08

hmmm....no w blond wygladam niczym swinka piggy, zbyt alabastrowa ma cera do takich eksperymentow. No coz....moze bede miala szczescie i trafie na swinskiego blondyna co to marzyl o obsludze ciemnowlosej brunetki :lol:
a jak nie, to bede kase chowac do skarpetki frotte....

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 19 paź 2007 19:11

chcialam napisac.........ciemnowlosej artystki......jakby to brunetka moglabyc jasnowlosa..... :lol: :lol:

nazirus
Emigrant

Postautor: nazirus » 19 paź 2007 19:48

Stary - nie wiem czy sobie zdajesz sprawe z tego iz masz dane ktore obowiazywaly rok temu ... ROK ... :lol:

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 19 paź 2007 21:09

a dokladnie co moj drogi Nazirusie, jak zaczynasz to koncz..... :lol:

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 20 paź 2007 22:10

..byle nie za szybko... :P
też jestem ciekaw, narazie żeby nie brać gotówki do Polski mam plan przelać kase do mBanku za pomocą MoneyBookers, mają uczciwy kurs i niewielką opłatę. Aha ktoś kiedyś wspomniał na forum że banki automatycznie powiadamiają skarbówkę o przelewach powyżej 4000PLN, tak że pamietajcie :)
a później będe dalej przelewał i przelewał :wink:

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 21 paź 2007 04:31

az sie przeleje i bedziemy cie Arti odwiedzac na Bialolece (wiezienie w Warszawie) bo cie skarbowka scignie i nie dasz rady jej splacic :lol:
a Nazirus milczy.........skonczyl za szybko i teraz mam depresje :lol: :lol:

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 21 paź 2007 08:57

widzę że się nie do końca zrozumieliśmy, przelewać to już będę w Polsce z kolegami :P

Wróć do „Hyde Park”