A znalazles dane ja obalajace ?
Nie mówie ze czarni sa genetycznie uwarunkowani do popelniania przestepstw, tylko mowie kto ich w Londynie najwiecej popelnia, mnie interesuja fakty a nie teorie.
Tak, zeby mi serwowal [piii...] o tym ze maja zle warunki, nie maja co robic w wolnym czasie, bo boisk nie ma itp brednie
(...)
Polska poczatek lat 90tych, pamietasz jeszcze jak to bylo ? Ja bardzo dobrze bo w chacie sie nie przelewalo, raczej nieciekawe czasy
Owszem, ale tam bledem np jest zbyt latwy dostep do broni, wiec automatycznie wzrasta ilosc przestepstw w jej uzyciem, czyli najciezszych. Wiem ze zaostrzenie kar to nie najlepsze wyjscie, ale nie widze innej mozliwosci.
MarcFloyd pisze:Rowniez uwazam ze wiezniowie (zwlaszcza mlodociani) powinni byc wychowywani przez prace - zamazywanie graffiti, sprzatanie ulic, jest naprawde duzo rzeczy ktore mogliby robic. Tym bardziej ze wplywa to poprawnie na proces resocjalizacji.
MarcFloyd pisze:To teze sie udawadnia jesli sie ja stawia. Tak, znalazlem dane co do liczby ofiar. W liczbach bezwzglednych liczba czarnych ofiar jest DUUUUUUZOOOO mniejsza od bialych, procentowo roznica jest niewielka.
Informatyka mam sprowadzac? Zeby mi serwowal [piii...] ze moj komputer jest za slaby bo RAMU nie ma takie tam brednie
(...)
Nie. Nie wysokosc kary bowiem odstrasza ale jej nieuchronnosc.
Tzn przesepca nie bedzie sie bal 30 lat jesli jest tylko piecioprocentowe prawdopodobienstwo wpadki ale bedzie sie bal pietnastu lat jesli wpadnie na 95%.
A moze oprocz tych liczb bezwzglednych podasz procenty? Czyli na ilu czarnych ilu jest przestepcami a na ilu bialych, sprawców nie ofiar.
Sory ale jak slysze gadki o tym ze w UK mlodziez nie ma zajecia, ze nie ma perspektyw, ze nie ma pracy to nie musze miec wyksztalcenia socjologicznego zeby stwierdzic ze sa to brednie.
Fakty sa takie ze czarni w wiekszosci mieszkaja w gownianych dzielnicach i pracuja zazwyczaj w kiepsko platnych zawodach oraz pobieraja wiele socjali a ich dzieci najczesciej popelniaja przestepstwa - czy cos w tym zdaniu jest nieprawda ?
czarni w wiekszosci mieszkaja w gownianych dzielnicach
dzieci najczesciej popelniaja przestepstwa
Uprzedzam riposte, polacy tez mieszkaja w gownianych dzielnicach i pracuja w slabo platnych zawodach ale przestepczosc wsrod nich w UK jest znikoma. Jak mam to wytlumaczyc ?
Ona sama sie nakrece negatywnie tym ze wciskaja sobie nawzajem ze czarny dzieciak do niczego nie dojdze w rasistowskim bialym swiecie, nic dziwnego ze taki gowniarz jest pelen agresji
Sory ale jak slysze gadki o tym ze moj komputer ma za malo RAMu, ze nie ma odpowiedniej predkosci procesora, ze nie ma internetu to nie musze miec wyksztalcenia informatycznego zeby stwierdzic ze sa to brednie
At a general level, all Black and Minority Ethnic (BME) groups have a higher
representation as users of the Criminal Justice System (CJS) when compared to their
representation as members of the population as a whole. This is especially true for
Black and Asian suspects and offenders. Black and Asian people experience a
greater likelihood of being stopped and searched. Moreover, Black defendants are
more prominent in the Crown Court caseload, although this is partly due to a
tendency to elect for jury trial more often than other ethnic groups, including White.
Furthermore, Black people are also overrepresented in the prison population
reflecting, at least in part, the longer average sentences imposed upon them.
chyba ze chodzilo ci o wiecej w stosunku do ilosci procentowej w populacji
MarcFloyd: Raport poza tym wyraznie stwierdza ze dane sa wycinkiem wiekszej calosci i nie mozna brac ich pod uwage w oderwaniu od reszty - to jest to co ja pisalem ze analizy socjologicznewj nie mozna prowadzic na podtsawie koloru skory w oderwaniu do np. wyksztlacenia czy warunkow srodowiskowych.
Murzynów jest wśród mieszkańców USA 12,5 proc., jednak stanowią oni ponad jedną trzecią skazanych i aż 48 proc. więźniów w Ameryce. Te statystyki niemal nie zmieniają się od dziesięcioleci.
Jedna z najnowszych i najciekawszych teorii łączy skłonność do popełniania przestępstw z... poziomem ołowiu we krwi. Naukowcy od dawna obarczali ołów odpowiedzialnością za agresywne zachowania. W ostatnich miesiącach ukazały się w USA dwie prace naukowe dowodzące, że więcej przestępstw popełniają ci, którzy w dzieciństwie mieli kontakty np. z farbami ołowianymi. Inna teoria dowodzi, że historycznie wysoki poziom przestępczości w USA w latach 70. i 80. miał związek z rekordowym zużyciem benzyny ołowiowej. Gdy w latach 90. zaczęto ją wycofywać - przestępczość spadła.
- O ołowiu powinno się myśleć jako o silnym narkotyku i unikać go, jak tylko się da - podkreśla Kim Dietrich, profesor zdrowia publicznego z Uniwersytetu Cincinnati. Dietrich to szefowa zespołu, który przeprowadził badania na obecność ołowiu we krwi u tysięcy dzieci w latach 80., a 20 lat potem sprawdził setki z nich, czy w młodości weszły w konflikt z prawem. Wyniki są powalające - kontakt z ołowiem bardziej tłumaczy dokonywanie przestępstw z użyciem siły niż rasa czy poziom życia.
Zdaniem naukowców z Cincinnati ołów mógłby też tłumaczyć częściowo fenomen niezwykle wysokiej przestępczości wśród Murzynów. Czarni, zwłaszcza w biednych gettach wielkich miast, mają w domach dużo częściej stare, ołowiane farby.
Najwiecej o ciemnoskorych slyszalem od nich samych nikt mnie nie poczestowal kosa, powiem wiecej smiali sie, ze boimy sie powtarzac ich dowcipy...
Jak Ci zostalo biale tam gdzie kompielowki to je wypierz w koncu.
A myslisz, ze sie mnie teraz cos przypomni, po co mam pakiety marnowac jak ktos to potem skasuje, niepotrzebne zapytania do bazy i niepotrzebne requesty www
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 12 gości