O wszystkim na tematy prawne
user1240299
Gastarbeiter

Jak długo można być bez umowy o pracę?

Postautor: user1240299 » 17 kwie 2008 20:13

witam, 21 pazdzienika 2007 rozpoczelam prace i tak robiac przez agencje musialam rzekomo przerobic okres probny 12 tygodni a od 26 stycznia nie pracuje juz dla agencji tylko przeszlam do tej firmy, szefowa obiecala mi konstrakt jak tylko zrobi kopie umowy...i tak od konca stycznia czekam na umowe o prace! jestem w anglii od 3 lat i jeszcze czegos takiego nie spotkalam! ACAS jest non stop zajety i polskie biuro pomocy rowniez, nie wiem gdzie moge otrzymac szybka i rzetelna porade. Paza tym moja szefowa mnie unika, a jak juz wejdzie na mnie to jest nie mila i tylk opatrzy zeby znalesc cos zeby mnie upomniec ze cos zle robie, A dzie po raz drugi zakazala mi mowic po polsku! czy mozna z tym rowniez zrobic! boje sie ze jak jej powiem, ze prawo brytyjskie i europejskie nie uwzglednia ZAKAZOW MOWIENIA WE WLASNYM JEZYKU nie zaleznie gdzie sie jest! to mnie zwolni z pracy. W mojej pracy niestety ale musze to napisac, faworyzowani sa ludzie rasy hinduskiej i tak np, jak byly ostatnio swieta wielkanocne, zostalam poinformowana w wielki czwartej rano ze jutro czyli w bank-a mam przymusowe wolne i w poniedzialek rowniez. Powiedzialam im wprost ze to dyskryminacja i zapytalam dlaczego tak zadecydowali skoro piatek i poniedzialek to moj normalny dzien w pracy, bo pracuje od poniedzialku do piatku, Postraszylam ich ze pojde z tym do sady, bo to dyskryminacja itd...i po 40 minutach zadzwonili do mnie z propozycja na poniedzialowa zmiane. nastepna sprawa to na moje pytanie do szefowej czy mogla by mi wydac bardzi wazne blankiety, stojac niemal kolo swojego pokoju gdzie one byly- odpowiedziala, ze ma teraz spotkanie! i poszla! takie zachowania daja duzo do myslenia, a jeszcze podobnych zdazem mam multum i nie wiem jak dobrze zalatwic ta sprawe bo czuje sie gorsza i wykorzystywana w mojej pracy. Prosze o RADY. dzieki
Jazztella

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 17 kwie 2008 20:49

W UK umowa o prace w ogole nie musi miec charakteru pisanego. Wiazaca jest umowa ustna.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 17 kwie 2008 20:55

I nie rozmawiaj w pracy po Polsku, jesli jest chociaz jedna osoba ktora polskiego nie rozumie, bo to niekulturalne.
Jak chcesz porozmawiac np. przez telefon to wyjdz gdzies na korytarz czy do toalety.

user1266835
Gastarbeiter

Re: jak dlugo mozna byc bez umowy o prace?

Postautor: user1266835 » 17 kwie 2008 23:27

user1240299 pisze:Paza tym moja szefowa mnie unika, a jak juz wejdzie na mnie to jest nie mila i tylk opatrzy zeby znalesc cos zeby mnie upomniec ze cos zle robie, A dzie po raz drugi zakazala mi mowic po polsku! czy mozna z tym rowniez zrobic! boje sie ze jak jej powiem, ze prawo brytyjskie i europejskie nie uwzglednia ZAKAZOW MOWIENIA WE WLASNYM JEZYKU nie zaleznie gdzie sie jest! to mnie zwolni z pracy. W mojej pracy niestety ale musze to napisac, faworyzowani sa ludzie rasy hinduskiej i tak np, jak byly ostatnio swieta wielkanocne, zostalam poinformowana w wielki czwartej rano ze jutro czyli w bank-a mam przymusowe wolne i w poniedzialek rowniez. Powiedzialam im wprost ze to dyskryminacja i zapytalam dlaczego tak zadecydowali skoro piatek i poniedzialek to moj normalny dzien w pracy, bo pracuje od poniedzialku do piatku[...]
Jazztella

czy TY naprawde jestes taka glupia?? :lol:

chcesz rozmawiac w pracy po polsku? proste rozwiazanie - znajdz prace w Polsce. co do bank holiday - chcialas na sile pracowac w ustawowo wolny dzien? ROTFL
osobiscie dziwie sie ze Cie jeszcze nie zwolnili, ale pewnie skonczy im sie cierpliwosc w koncu...

jacklawyer
Emigrant

Postautor: jacklawyer » 16 maja 2008 15:43

MarcFloyd pisze:W UK umowa o prace w ogole nie musi miec charakteru pisanego. Wiazaca jest umowa ustna.

Ajajaj nie tak. Owszem Contract Law nawet formuluje taka zasade, ze umowa zawarta moze byc 'sprowadzona' do formy pisemnej dokl 'reduced to a written/solemn form' (samo sformulowanie sugeruje ze zapisanie tresci umowy to forma jakby wtorna - liczy sie fakt zxawarcia umowy - ustne kontrakty sa jak najbardziej OK) ALE ALE ALE nie w prawie pracy. WRITTEN PARTICULARS OF EMPLOYMENT

Although there is no legal requirement for contracts of employment and associated matters (such as dismissal or resignation) to be set out in writing it is a legal requirement that employers provide their employees with a "written statement of particulars of employment" setting out specified minimum basic terms within two months of start of the employment (see Statement of particulars of employment/obligatory contents of statement ). EC Directive 91/533/EEC and Employment Rights Act 1996 s.1 .

Obecnie wreczenie written particulars (nazwijmy je SROCONYMI WARUNKAMI ZATRUDNIENIA musi nastapic do 60 dni. EMPLOYMENT RIGHTS ACT 1996 s.1(2), 2(5) and 4(3)

Dostrzegam ze Marc ma spora wiedze i po prostu zdarzyla mu sie wpadka, wiec nie chce wytykac potkniecia, ale tu niestety wprowadzil pytajacego w blad. W przypadku braku written particulars gdy pracownik wnosi do ET (sad pracy) sprawe o unfair dismissal automatycznie za brak umowy dostaje min £400 dod compensatory award. Wiec to jednak wazny fakt. Pozdr
JK
trainee solicitor

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 16 maja 2008 19:51

Ajaj :D

The following elements are needed for valid contract:

Agreement
Consideration
Intention to create legal obligation.

Some contracts must be made in a particular form such as writing. For most contracts, however , there is no special requirement and an oral agreement is just a binding in law as a written agreement.

Contract for the sale of land must be in writing.

Conveyances of land and leases for three years or more must be in deed - these are known as speciality contracts. All other contracts are simple contracts

Zrodlo:
ACCA Corporation and Business Law, Kaplan Publishing

Teraz tak: ja nie jestem prawnikiem, podstawy prawa angielskiego znam na tyle ile potrzebuje w pracy i do swoich studiow (rachunkowosc podyplomowo). Nie chce sie z toba sprzeczac, ale tezie iz kontrakt o prace musi byc w formie pisemnej przeczy nie tylko podany powyzej cytat ale rowniez praktyka.

W cytacie podanym przez ciebie jest wyrazne:
Although there is no legal requirement for contracts of employment and associated matters (such as dismissal or resignation) to be set out in writing

co oznacza iz kontrakt o prace nie musi miec charakteru pisemnego.

it is a legal requirement that employers provide their employees with a "written statement of particulars of employment

ktore sa ogolnymi warunkami, zazwyczaj w praktyce dostepnymi jesli o nie poprosisz. Mam tu na mysli prace "proste" - dla agencji czy na przyklad cateringu. Jest roznica pomiedzy pisemnymi warunkami pracy a kontraktem, podpisywanym przez obie strony.

Ma to znaczenie w odpowiedzi na to konkretne pytanie, jako ze kolega pytal ile moze pracowac bez kontraktu (zapewne w domysle - podpisanego). No wiec podtrzymuje to co napisalem - moze pracowac dowolny czas, jako iz umowa o prace nie musi byc na pismie i nie musi jej podpisywac.

Pozdrawiam. I przy okazji ciesze sie ze jst na forum ktos specjalizujacy sie w prawie bo moze pozwoli mi to troche odetchnac - staram sie zawsze pomagac, ale czasem zwyczajnie nie mam czasu.

jacklawyer
Emigrant

Postautor: jacklawyer » 16 maja 2008 20:21

Ja tez przeciez nie szukam sprzeczki. I zgodzilem sie z Toba bo masz racje co do ogolnej zasady 'contract law'. Zwlaszcza w biznesie umowy ustne na zasadzie 'usage of trade' albo 'course of dealings' sa absolutnie wiazace. Prawo pracy ma jednak specyficzny charakter.

umowa pracy (contract of employment) jest SZCZEGOLNA FORMA KONTRAKTU (dokladnie tak jak conveyancing, tyle ze tu forma pisemna nadaje waznosc umowie stron tj przenosi mprawo wlasnosci) i forma pisemna jest nie po to by nadac jej 'enforceability' bo umowa ma moc prawna z chwila jej zawarcia - ale po to by dac dodatkowa ochrone praw pracowniczych. Pracodawca MUSI dac na pismie niezbedne minimum (nie full contract ale particuolars of employment). Zawarta umowa (ustnie) jest wazna o ile zachowano tzw 'contract formation - tj offer, acceptance, considerations - bargained for). natomiast pracodawca ponosi ustawowa odpowidzialnosc za niedostarczenie pisemnych warunkow w ciagu 60 dni (p paragrafy ktore cytowalem). A pytanie brzmialo
jak dlugo mozna byc bez umowy o prace?
Chodzilo wiec jak zalozylem o prawo do otrzymania pisemnych warunkow zatrudnienia.

Potraktujmy to zatem jako wyjasnienie roznych interpretacji pytania forumowicza. Pytanie bylo istotnie moze ambiguous (ale laik nie moze poslugiwac sie precyzyjna terminologia i w koncu przychodzi pytac wiec 'to err is human').

Nie odmawiam Ci znajomosci tematu ale jeden komentarz sobie pozostawie - precyzyjna i pelna odpowiedz powinna byla zawierac 2 informacje:

1. kontrakt zatrudnienia zawarty ustnie ma moc prawna i jest wiazacy o ile sposob jego zawarcia byl zgodny z prawem (esp. the bargain element - e.g. not contract of adhesion)
2. Pracownik ma prawo a pracodawca nakaz w ciagu 60 dni do pisemnych Particulars of Employment okreslajajcych podstawowe elementy umowy: commencement, job description, pay, place, working hours etc)

No i ja szanuje Kaplana bo to przyzwoite wydawnictwo ale cytowanie komentarza autorskiego z podrecznika jako 'authority' ponad aktem prawnym jest bledem w sztuce. Lex superiori (EU and UK - statutory and case prcedents) a w dalszej kolejnosci komentarz i opinia w postaci np glossy, obiter dicta i in..

Ale b. cenie sobie wymiane zdan z osoba ktorej - I reiterate - przyznaje spora orientacje w temacie. Pozdrawiam (i dziekuje za uznanie w ocenie mojego wczesniejszego postu)
JK
Ostatnio zmieniony 16 maja 2008 20:27 przez jacklawyer, łącznie zmieniany 1 raz.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 16 maja 2008 20:24

Po prostu inaczej zinterpretowalismy pytanie.

Ja myslalem o kontrakcie:

1. kontrakt zatrudnienia zawarty ustnie ma moc prawna i jest wiazacy o ile sposob jego zawarcia byl zgodny z prawem (bargain element - e.g. not contract of adhesion)

a ty o warunkach pracy:

2. Pracownik ma prawo w ciagu 60 dni do pisemnych Particulars of Employment okreslajajcych podstawowe elementy umowy: dates, job description, pay, place, working hours

I pochwala za doprecyzowanie.

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 16 maja 2008 22:12

no dobra chlopaki a teraz mam pytanie...
dzisiaj mi sie konczy moj 6-miesieczny okres probny jako sales assistant, zapytalam sie mojego szefa o dalszy kontrakt na co uzyskalam odp ze nie mam sie czym przejmowac i ze nie potrzebuje zadnej nowej umowy..
jakos nie chce mi sie w to wierzyc no ale ja ciagle mysle wg prawa polskiego wiec moze tu w UK jest inaczej....

jacklawyer
Emigrant

Postautor: jacklawyer » 16 maja 2008 23:18

Jest dokladnie tak jak sobie tu z kolega dyskutowalismy. Tzn przyjmujac cie do pracy pracodawca okreslil stanowikso, obowiazki, miejsce, godziny pracy, wynagrodzenie etc. Ma 60 dni by dac to na pismie.

Zasadnicza rzecz tutaj to minimalny okres wypowiedzenia, ktory (o ile strony nie ustalily imnaczej) w ciagu pierwszych 12 mies pracy wynosi 1 tydzien. EMPLOYMENT RIGHTS ACT 1996 s.86

Okres probny to jest umowna sprawa - wlasciwie po to by dac sobie czas na decyzje - bez zobowiazan. I wtedy strony zachowuja ustawowy termin 1 tyg zeby moc sie rozstac szybko jesli bedzie potrzeba. Pozniej obie sa zainteresowane by dac sobie jakis termin wyp - z reguly 1 mies.

Umowa pracy weszla w zycie z dniem 1szym a do 60 dni masz prawo dostac pisemne warunki (skrocone lub pelne). Natomiast jesli ktoras ze stron chce zmienic warunki (np stabnowisko, place, godziny etc) wtedy robi sie aneks (amending terms) albo nowa umowe i proces jest jak wyzej. Dlatego pracodqwca zasadniczo mial racje.

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 16 maja 2008 23:32

poczekaj,bo ja prawnie to mysle powoli :lol:

czyli do 60 dni po skonczonym okresie probnym pracodawca ma obowiazek podpisania ze mna nowej umowy,tak?
Ja odnioslam wrazenie ze moj pracodawca wogole nie widzi potrzeby podpisywania jakiejkolwiek nowej umowy....

jacklawyer
Emigrant

Postautor: jacklawyer » 16 maja 2008 23:48

Nie do konca. Warunki umowy pracodawca ustala z Toba od razu (musiz wiedziec przeciez jako kto, za ile, gdzie itd bedziesz pracowal).

W ciagu 60 dni musi Ci dac to na pismie i wtedy oczywiscie skladasz tam swoj podpis ale to nie jest 'zawrcie' umowy bo ona obowiazuje juz od dnia 1szego i ten swoj 'podpis' zlozyles (domyslnie) rozpoczynajac prace z dniem 1szym.

Nowa umowe zawrzecie jesli np pracodawca bedzie chcial zmienic ci warunki (inne stanowisko, dodatkowe obowiazki, podwyzka, awans etc).

I lepiej uzywac zwrotu 'zawrzec umowe' zamiast 'podpisywac umowe' bo wlasnie o to idzie ze nie trzeba jej podpisywac by weszla w zycie (tak jest w prawie angielskim) Forma pisemna jest w zasadzie 'zapisem jej warunkow i dod dowodem zawarcia'. Ale oczywiscie brak pisemnych Particulars of EMployment (nie dostarczonych przez pracodawce naraza go na grzywne i odszkodowanie od £400 do £ 1200 do twojej reki wiec oni raczej daja te umowy)

Wróć do „Prawo”