user1240299 pisze:Paza tym moja szefowa mnie unika, a jak juz wejdzie na mnie to jest nie mila i tylk opatrzy zeby znalesc cos zeby mnie upomniec ze cos zle robie, A dzie po raz drugi zakazala mi mowic po polsku! czy mozna z tym rowniez zrobic! boje sie ze jak jej powiem, ze prawo brytyjskie i europejskie nie uwzglednia ZAKAZOW MOWIENIA WE WLASNYM JEZYKU nie zaleznie gdzie sie jest! to mnie zwolni z pracy. W mojej pracy niestety ale musze to napisac, faworyzowani sa ludzie rasy hinduskiej i tak np, jak byly ostatnio swieta wielkanocne, zostalam poinformowana w wielki czwartej rano ze jutro czyli w bank-a mam przymusowe wolne i w poniedzialek rowniez. Powiedzialam im wprost ze to dyskryminacja i zapytalam dlaczego tak zadecydowali skoro piatek i poniedzialek to moj normalny dzien w pracy, bo pracuje od poniedzialku do piatku[...]
Jazztella
MarcFloyd pisze:W UK umowa o prace w ogole nie musi miec charakteru pisanego. Wiazaca jest umowa ustna.
The following elements are needed for valid contract:
Agreement
Consideration
Intention to create legal obligation.
Some contracts must be made in a particular form such as writing. For most contracts, however , there is no special requirement and an oral agreement is just a binding in law as a written agreement.
Contract for the sale of land must be in writing.
Conveyances of land and leases for three years or more must be in deed - these are known as speciality contracts. All other contracts are simple contracts
Although there is no legal requirement for contracts of employment and associated matters (such as dismissal or resignation) to be set out in writing
it is a legal requirement that employers provide their employees with a "written statement of particulars of employment
Chodzilo wiec jak zalozylem o prawo do otrzymania pisemnych warunkow zatrudnienia.jak dlugo mozna byc bez umowy o prace?
1. kontrakt zatrudnienia zawarty ustnie ma moc prawna i jest wiazacy o ile sposob jego zawarcia byl zgodny z prawem (bargain element - e.g. not contract of adhesion)
2. Pracownik ma prawo w ciagu 60 dni do pisemnych Particulars of Employment okreslajajcych podstawowe elementy umowy: dates, job description, pay, place, working hours
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 19 gości