Postautor: Emigrantka » 25 lut 2014 22:18
No nie, doszlam do 11 minut i padlam....
1) Tesco Ci prowizje placi?
OK- najlepsza firma ubezpieczen zwierzecych w UK to PetPlan.
Jest tez masa innych ale uwage trzeba zwracac po pierwsze zeby polisa byla "for life" a nie "per condition".
Dlaczego? "For life" odnawia kwote co rok i mozna pieniadze uzyc na kazda chorobe. "Per condition" daje jakas sume na chorobe i jak ta suma sie skonczy (przy przewleklych chorobach szybko) to juz dalej tej choroby nie bedzie pokrywac.
Prawie kazda firma ubezpieczeniowa oferuje rozne kwoty ubezpieczen jak rowniez opcje "for life" albo "per condition".
Kazda firma bedzie miala inny "excess". Niektore rowniez wymagaja zaplacenia procetu od rachunku gdy zwierzak ma 8 lat plus.
Tansze polisy (tanie stawki miesieczne) sa nic nie warte.
Moje kazde jest ubezpieczone "for life" i na 7 tysiecy rocznie.
Operacja psicy kosztowala £6900 od nogi (wlacznie z X-ray, MRI itd) . Obie miala robione (total hip replacement) czyli prawie 14 tysiecy. W jednym roku ubezpieczeniowym robilismy jedna, w drugim druga. Ja za kazdym razem zaplacilam tylko excess (czyli w naszym przypadku £65.00) a reszte zaplacilo ubezpieczenie.
Jeden z koto mial przeskakujace rzepki w kolanach (luxating patella) - 2 operacje, prawie £5000. Znowu - ja zaplacilam £65.00 a ubezpiecznie reszte.
Oba ubezpieczone w PetPlan.
Drugi kot zezarl tabletke psicy - plukanie zoladka itd, prawie £2000. Znowy ja tylko £85 (ten jest ubezpieczony w PetPlan wiec inny excess) a ubezpiecznie reszte.
Czesto jest mozliwe tzm direct claim - co to znaczy? Pod warunkiem ze weterynarz sie zgodzi, mozna zaplacic tylko excess i weterynarz sam reszte sciaga z ubezpieczenia. Moj weterynarz zgadza sie na taka opcje w przypadku rachunkow na ponad £350.00. Kazdy weterynarz bedzie mial inne zasady - zaleznie od tego gdzie ma sie zwierzaka ubezpieczonego. Jezeli zwierzak jest ubezpieczony w PetPlan - prawie kazdy weterynarz sie zgodzi na direct claim. Inne ubezpieczenie, roznie bywa. PetPlan jest bardzo uznawany wiec weterynarze maja zaufanie ze pieniadze od nich dostana.
Jest firma AnimalFriends - masakra. Tanie ubezpieczenia ale bardzo zadko wyplacaja. Ludzie daja sie nabierac, placa skladki a jak potzreuje wykorzystac ubezpieczenie to sie na nich wypinaja.
Wiec - krotko.. nie reklamoj jakiegokolwiek (chyba ze PetPlan) tylko porownaj zasady i porownuj zasady a nie firmy. Firme sobie kazdy znajdzie sam jak bedzie wiedzial czego szuka.
Dodatkowo - PetPlan to jedyna firma ktora pokrywa dental care. Zadne inne ubezpieczenie dental nie pokrywa.
No..... a na temat "ja mysle", "wydaje mi sie" itd to ...pol godzny tego nagrales???????