O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
Adamvet
Gastarbeiter

Vlog i podcast o życiu w UK i nie tylko

Postautor: Adamvet » 05 lut 2014 13:27

Witam
Zapraszam do oglądania mojego Vloga oraz słuchania podcastu Tea Time. Tematyka różna myślę że po trosze wszystkiego (oczywiście nie brakuje tematyki związanej z życiem w UK). Nowe odcinki jak również możliwość subskrybcji kanału RSS na stronie bloga : http://teatimepodcast.blogspot.co.uk

Pozdrawiam i życzę miłego słuchania

Adam

Adamvet
Gastarbeiter

Postautor: Adamvet » 18 lut 2014 16:13

Dzis krótki odcinek w którym testuje nowe podkłady muzyczne i dzielę się z wami moją opinią o sensie (lub jego braku) kupowania mięsa z Polski gdy żyjemy i mieszkamy w UK. Na zakończenie zapowiedzi następnych tematów na podcast i vlog.
Jak zawsze odcinek mozna znalezc i posluchac na stronie bloga:
http://teatimepodcast.blogspot.co.uk

Zycze milego sluchania

Adamvet
Gastarbeiter

Postautor: Adamvet » 25 lut 2014 16:17

Nowy tydzien i nowy odcinek:)
Dziś chciałbym podzielić się z wami moimi spostrzeżeniami dotyczącymi, jak ja to nazywam klątwy emigracyjnej, a mianowicie rozpadem związków ludzi na emigracji. Staram się jakoś znaleźć przyczynę tego stanu rzeczy i rozpatruję poszczególne powody, które według mnie mogą za to odpowiadać. Jak również widać udało mi się zainstalować mały "playerek" więc wystarczy tylko wcisnąć play:)
http://teatimepodcast.blogspot.co.uk
Pozdrawiam i życzę miłego słuchania.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 25 lut 2014 16:53

Zebys tak sam tu do siebie nie pisal.....to odpisze.

Kliknelam ale w pracy nie bede podcastow sluchac, wystarczy ze mam Kindla na biurku...

Pisane to sobie ktos moze by i poczytal ale te video /audio blogi to... nudne ogolnie sa.

Jestes weterynarzem?

AdamVET?

Adamvet
Gastarbeiter

Postautor: Adamvet » 25 lut 2014 17:47

Wydaje mi sie wlasnie ze podcasty to lepsze niz czytanie bo mozna sobie wszedzie wrzucic (mp3, telefon itp) i posluchac w drodze.. Ja wlasnie sluchajac innych podcastow postanowilem zaczac swoj nagrywac.. Duzo czasu spedzam w samochodzie wiec mozna posluchac co ktos ma do powiedzenia a wybor podcastow jest ogromny i mysle ze kazdy znajdzie cos dla siebie.
A odpowiedz na drugie pytanie..tak jestem lekarzem weterynarii:) Kiedys mialem nick adamwet ale za duzo ludzi pytalo dlaczego mokry adam:) Wiec zmienilem na vet...

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 25 lut 2014 17:58

To napisz cos o zwierzakach - wtedy poczytam...to moje tematy.

Dotychczasowe tematy jakos malo mnie osobiscie interesuja - przerabiane milion razy ;)

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 25 lut 2014 18:01

No i jezeli pracujesz jako weterynarz w Londynie - daj jakies namiary.

Masa znajomych ciagle szuka polskich weterynarzy...

No chyba ze to Ty na widok jednego z moich kotow Tedzia (7.7 kg kota, nie gruby, wielkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii) malo nie zemdlal?

:P

Adamvet
Gastarbeiter

Postautor: Adamvet » 25 lut 2014 20:24

Pracuje jako lekarz urzedowy i nie w Londynie a w Norwich...Na prace w lecznicy nie umiem wystarczajaco dobrze klamac i za miekkie serce mam:)
Ale jakby cos trzeba bylo to moge pomoc ze zwierzami:)

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 25 lut 2014 21:43

co to znaczy lekarz urzedowy?

pomoc ze zwierzami na odleglosc nie dasz rady - wszyscy znajomi w Londynie

a moje to ubezpieczone po same uszy (4 koty u mnie plus psica marki prawie owczarek niemiecki plus 2 extra koty u corki)

mojej suce operacj wymiany obu stawow biodrowych robil ten weterynarz... wiem ze lubisz widzic/sluchac to masz video hahaha - tutaj Oskarowi stopki dorobil, nalepszy weterynarz ortopeda/neurolog w UK, znany na calym swiecie ;)

http://www.youtube.com/watch?v=NqUEraHGHvI

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 25 lut 2014 21:44

stan na uszach i zalap sie do niego:

http://www.fitzpatrickreferrals.co.uk/

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 25 lut 2014 22:00

Wiesz co Adas?

Jestem w domu wiec spojrzalam na tego Twoje Vloga na temat ubezpieczen dla zwierzat.. i szczerze mowiac (piszac) na 3 minucie juz usypialam....

ALE poslucham do konca i wtedy dopiero Ci walne z grubej rury.... :twisted:

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 25 lut 2014 22:18

No nie, doszlam do 11 minut i padlam....

1) Tesco Ci prowizje placi?

OK- najlepsza firma ubezpieczen zwierzecych w UK to PetPlan.

Jest tez masa innych ale uwage trzeba zwracac po pierwsze zeby polisa byla "for life" a nie "per condition".

Dlaczego? "For life" odnawia kwote co rok i mozna pieniadze uzyc na kazda chorobe. "Per condition" daje jakas sume na chorobe i jak ta suma sie skonczy (przy przewleklych chorobach szybko) to juz dalej tej choroby nie bedzie pokrywac.

Prawie kazda firma ubezpieczeniowa oferuje rozne kwoty ubezpieczen jak rowniez opcje "for life" albo "per condition".

Kazda firma bedzie miala inny "excess". Niektore rowniez wymagaja zaplacenia procetu od rachunku gdy zwierzak ma 8 lat plus.

Tansze polisy (tanie stawki miesieczne) sa nic nie warte.

Moje kazde jest ubezpieczone "for life" i na 7 tysiecy rocznie.

Operacja psicy kosztowala £6900 od nogi (wlacznie z X-ray, MRI itd) . Obie miala robione (total hip replacement) czyli prawie 14 tysiecy. W jednym roku ubezpieczeniowym robilismy jedna, w drugim druga. Ja za kazdym razem zaplacilam tylko excess (czyli w naszym przypadku £65.00) a reszte zaplacilo ubezpieczenie.

Jeden z koto mial przeskakujace rzepki w kolanach (luxating patella) - 2 operacje, prawie £5000. Znowu - ja zaplacilam £65.00 a ubezpiecznie reszte.

Oba ubezpieczone w PetPlan.

Drugi kot zezarl tabletke psicy - plukanie zoladka itd, prawie £2000. Znowy ja tylko £85 (ten jest ubezpieczony w PetPlan wiec inny excess) a ubezpiecznie reszte.

Czesto jest mozliwe tzm direct claim - co to znaczy? Pod warunkiem ze weterynarz sie zgodzi, mozna zaplacic tylko excess i weterynarz sam reszte sciaga z ubezpieczenia. Moj weterynarz zgadza sie na taka opcje w przypadku rachunkow na ponad £350.00. Kazdy weterynarz bedzie mial inne zasady - zaleznie od tego gdzie ma sie zwierzaka ubezpieczonego. Jezeli zwierzak jest ubezpieczony w PetPlan - prawie kazdy weterynarz sie zgodzi na direct claim. Inne ubezpieczenie, roznie bywa. PetPlan jest bardzo uznawany wiec weterynarze maja zaufanie ze pieniadze od nich dostana.

Jest firma AnimalFriends - masakra. Tanie ubezpieczenia ale bardzo zadko wyplacaja. Ludzie daja sie nabierac, placa skladki a jak potzreuje wykorzystac ubezpieczenie to sie na nich wypinaja.

Wiec - krotko.. nie reklamoj jakiegokolwiek (chyba ze PetPlan) tylko porownaj zasady i porownuj zasady a nie firmy. Firme sobie kazdy znajdzie sam jak bedzie wiedzial czego szuka.

Dodatkowo - PetPlan to jedyna firma ktora pokrywa dental care. Zadne inne ubezpieczenie dental nie pokrywa.

No..... a na temat "ja mysle", "wydaje mi sie" itd to ...pol godzny tego nagrales???????

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 25 lut 2014 22:31

Kliknelam na jakiegos innego Vloga:

https://www.youtube.com/watch?v=VLjmK_SGI8I

Zalamanie - powaznie pytam, czy wy ludzie nie macie jakichs hobby/czegos do robienia?

Nie dosc ze glupoty gadacie to jeszcze w tak potwornie nudny sposob?

Ziewwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww :roll:

Adamvet
Gastarbeiter

Postautor: Adamvet » 26 lut 2014 05:55

Lekarz urzedowy tzn ze pracuje dla governmentu:)
A teraz moja riposta...
- ubezpieczenie zwierzta zrobilem na podstawie tesca bo akurat bylem w sklepie i wzialem ulotke co zreszta zaznaczylem w filmiku ze to tylko pogladowo jest...nie mam zamiaru namawiac nikogo ani polecac jakiejs firmy bo nie mam zwierzakow i nie wiem ktora firma jest najlepsza. Ale widze ze Twoj iubezpieczyciej jest najzajefajniejszy wiec ciesze sie razem z toba.
- jesli uwazasz ze filmiki sa nudne.. Pokaz jak zrobic fajny i ciekawy. Wiekszosc telefonow ma mozliwosc nagrywania filmikow, sa darmowe programy do obrobki na komputerze - prosze bardzo nagraj, zmontuj i pokaz swoje arcydzielo.
- to jest moje hobby/zainteresowanie. Wiem ze jest rozne od Twojego bo widze ze Twoim jest seidzenie caly dzien na forum i komentowanie wpisow innych.
- Nie jestem chodzacym idealem, znam swoje ograniczenia i nie mam wszystkiego robionego przez najlepszych...widze ze odzywa sie kompleks londynu (tu nawet pszczoly sa wieksze).
- Widze ze jestes osoba wiedzaca i robiaca wszystko najlepiej (przynajmniej w swoim odczuciu) wiec gratuluje..Pewnie mase czasu musisz dziennie poswiecac napawajac sie swoja idealnoscia. Z tego co przejrzalem forum to masz cos do powiedzenia na kazdy mozliwy temat i Twoja racja jest bardziej lepsza od innych.. Proponuje udzial w Wielkiej Grze lub innym tego typu teleturnieju..z Twoja wiedza szybciej sie pewnie dorobisz..

I tak mozna by pisac i pisac ale szkoda mojego czasu bo i tak pewnie zaraz dostanie mi sie z "grubej rury" jak wiekszosci na forum.

Taka dobra rada na koniec...nie podoba sie to nie ogladaj..nie umiesz zrobic lepszego to nie komentuj zlosliwie..No chyba ze typowe polskie ulanskie usposbienie musi zostac w internet przelane to prosze bardzo - uzywaj sobie do woli.
Milego dnia zycze

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 26 lut 2014 10:05

Nic mi nie musisz "proponowac" - jak nie mam o czyms pojecia/predyspozycji to mam na tyle samokrytyki zeby sie w to nie pchac i nie osmieszac publicznie promowaniem jais prob exibicjonizmu bo nie wiem jak inaczej tego Vloga mozna nazwac?

Tresci zero, format fatalny, monotonny, nudny - po co wiec?

Wróć do „Hyde Park”