O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
parzygnat
Gastarbeiter

APCOA - mandat dla Blue Badge Holder na Double Yellow

Postautor: parzygnat » 08 sty 2014 10:44

Nasz samochód jest zarejestrowany na Blue Badge Holder. 28 grudnia byliśmy w Cheltenham na Regent street i z braku miejsc parkingowych dla BBH zaparkowałem na podwójnej żółtej nie zapominając naturalnie o wyłożeniu legitymacji i zegara w widocznym miejscu. Przepisy dla posiadaczy BBH mówią wyraźnie możliwości o parkowaniu na podwójnej żółtej do 3 godzin. Jakież było moje zdziwienie, gdy po powrocie ujrzałem ten choler....y PCN. Trudno myślę jakiś niedouczony gostek wystawił, więc będę apelował i po sprawie. Taaaaa dziś dostałem odpowiedź, że ma podstaw do anulowania kary, bo cytuję: "your vehicle parked yards next to a time plate stating that no waiting and loading/unloading applies. I would advise you that Blue Badge concession does not apply when there are loading restrictions".
Teraz moje wątpliwości.
Nie przypominam sobie żadnej takiej tabliczki, no i co to znaczy "yards" ?? dwa?? czy może pięćset??.

Szukam i szukam i jakoś nigdzie nie moge znaleźć tych "loading restrictions"

Po tym jak apelowałem nie ma już kolejnej instancji odwoławczej do momentu aż otrzymam "Notice to owner" wystawiony przez council, ale muszę czekać 28 dni. Na pierwsze odwołanie miałem 14 dni a z tymi 28-ma jest o tyle ciekawa historia, że jeśli nie zapłacę w tym czasie kary to jest to powód do wystawienia owego "Notice to owner".

Poszukałem nieco na temat samej firmy APCOA i owszem mają podpisaną umowę z Chelteham council, ale na różnych forach ludzie opisują jakie to squr....ny. Przypadki gdzie wypisali mandat dla BBH pomimo, że zaparkował na disabled bay i wystawił Blue Badge, facet zapłacił telefonem a mimo to dostał mandat itp itp. A im dalej w las tym gorzej. Firma od kilku lat wystawia "Cyvil Parking Notice" na kwoty £50-90, których nie ma prawa wystawiać.
I tu moje pytanie. Czy ktoś z was ma doświadczenia z tym ścierwem i jak sobie poradził(a).

AKGlukasz
Gastarbeiter

Postautor: AKGlukasz » 08 sty 2014 11:09

pamietaj tylko ze jak sie odwolasz drugi raz od mandatu i wyjdzie jednak ze musisz zaplacic to bedziesz placic cala kwote okolo 130£ , poniewaz stracisz ta 14 dniowa oferte zaplacenia tylko polowy mandatu!ja raz sie odwolalem i przegralem niestety!

parzygnat
Gastarbeiter

Postautor: parzygnat » 08 sty 2014 11:16

Sęk w tym, że moim zdaniem nie było podstaw do wystawienia mandatu.

AKGlukasz
Gastarbeiter

Postautor: AKGlukasz » 08 sty 2014 11:16

dziwne troche, poniewaz jak ja dostalem moj PCN najpierw odwolalem sie do councilu oni zas wyslali mi list po 2 tygodniach ze niestety ale musze zaplacic ale mam prawo odwolas sie jeszcze raz tylko juz nie do nich. pozniej musialem przedstawic jak najwiecej dowodow i to samo musial zrobic council! lecz niestety przegralem

AKGlukasz
Gastarbeiter

Postautor: AKGlukasz » 08 sty 2014 11:19

za drugim razem juz wysylasz list do Traffic Penalty Tribunals i oni decyduja tak albo i nie!

speediee
Gastarbeiter

Postautor: speediee » 08 sty 2014 11:35

Oj chyba nie do końca tak jest, że płacisz 100%. Jeżeli się odwołujesz to termin "promocji" przedłuża się o czas odwołania - z tego co pamiętam.

To tak na marginesie...

... a teraz - nie zrozum mnie źle ale jakim trzeba być kretynem żeby parkować na 2 żółtej?

Człowieku, czy ty jesteś kaleką czy upośledzony umysłowo? Zdajesz sobie sprawę jakie zagrożenie dla zdrowia i życia stwarzasz?

Krew mnie zalewa jak widzę takich "Blue Badge" parkujących gdzie popadnie bo oni MAJĄ PRAWO. A to, że ja potem nic k**** nie widzę jak wyjeżdżam z uliczki i muszę wysunąć przód samochodu na środek ulicy na ślepo to już k**** mają w dupie! Do tego dochodzi blokowanie wyjazdów itd itd...

... ech...

AKGlukasz
Gastarbeiter

Postautor: AKGlukasz » 08 sty 2014 11:39

speediee pisze:Oj chyba nie do końca tak jest, że płacisz 100%. Jeżeli się odwołujesz to termin "promocji" przedłuża się o czas odwołania - z tego co pamiętam.

To tak na marginesie...

... a teraz - nie zrozum mnie źle ale jakim trzeba być kretynem żeby parkować na 2 żółtej?

Człowieku, czy ty jesteś kaleką czy upośledzony umysłowo? Zdajesz sobie sprawę jakie zagrożenie dla zdrowia i życia stwarzasz?

Krew mnie zalewa jak widzę takich "Blue Badge" parkujących gdzie popadnie bo oni MAJĄ PRAWO. A to, że ja potem nic k**** nie widzę jak wyjeżdżam z uliczki i muszę wysunąć przód samochodu na środek ulicy na ślepo to już k**** mają w dupie! Do tego dochodzi blokowanie wyjazdów itd itd...

... ech...

za pierwszym odwolaniem przedluza ci sie termin ale za drugim juz tracisz ta mozliwosc, a co do parkowania BLUE BADGE holders zgadzam sie z toba w 100% maja mnustwa miejsc do parkowaniespecjalnie wyznaczonych dla nich ale i tak parkuja jak i gdzie chca!

parzygnat
Gastarbeiter

Postautor: parzygnat » 08 sty 2014 11:46

No widzisz nie do końca. Na stronie Cheltenham council jest informacja, że od 01/04/2013 parkingami i mandatami zajmuje się w/w APCOA i linki do owej. Niby na stronie firmy APCOA jest druga możliwość do odwołania, ale to znowu jest ta sama firma a nie instancja wyższa. Efekt moim zdaniem do przewidzenia już dziś. Co mnie najbardziej dziwi, to fakt, że muszę czekać na ten "notice to owner" a nie mam możliwości zareagować natychmiast. Miałem do tej pory do czynienia z kilkoma instytucjami, gdzie musiałem apelować i za każdym razem było to natychmiastowe działanie w odpowiedzi na decyzję odmowną i co najistotniejsze do wyższej instancji. Żadnej takiej informacji na stronie APCOA nie ma i to moim zdaniem jest wprowadzanie w błąd celem wyłudzenia pieniędzy. W trakcie poszukiwań trafiłem na forum strony Pepipo.com, tam z kolei radzą odwołać się do BPA AOS, którego APCOA jest członkiem, tylko znowu!! dlaczego nie ma takiej informacji na stronie bądź liście od APCOA. I jeszcze jeden kwiatek na koniec. W owym liście nie ma żadnej podstawy prawnej kwestionującej moje prawo do parkowanie na "double yellow", żadnego imienia czy nazwiska osoby, która udzieliła odpowiedzi tylko jakiś podpis-bohomaz.

parzygnat
Gastarbeiter

Postautor: parzygnat » 08 sty 2014 11:50

speediee pisze:... a teraz - nie zrozum mnie źle ale jakim trzeba być kretynem żeby parkować na 2 żółtej?

... ech...

O i już się polskie bydło odezwało.

AKGlukasz
Gastarbeiter

Postautor: AKGlukasz » 08 sty 2014 12:00

szczerze to nie wiem juz co mam ci poradzic! jakis poje...any ten council! z tego co napisaes wynika: tak czy siak to musisz zaplacic i tyle!

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 08 sty 2014 13:05

Zgodnie z prawem nie dopelniles formalnosci jaka jest wystawienie widocznie za przednia Szyba swojej blue badge. Masz przywileje ale masz rowniez obowiazki. Niepelnosprawnosc nie czyni cie swieta krowa.
Nie uzywasz mozgu , plac Bo za maile sie placi

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 08 sty 2014 13:06

Za nauke sorki

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 08 sty 2014 13:08

Przeciez pisze ze wystawil.

A mandat za co innego dostal.

parzygnat
Gastarbeiter

Postautor: parzygnat » 08 sty 2014 13:18

marekleyton pisze:Zgodnie z prawem nie dopelniles formalnosci jaka jest wystawienie widocznie za przednia Szyba swojej blue badge. Masz przywileje ale masz rowniez obowiazki. Niepelnosprawnosc nie czyni cie swieta krowa.
Nie uzywasz mozgu , plac Bo za maile sie placi

Nie umiesz czytać - nie czytaj, nie odpowiadaj. Dziękuję.

ironick
Emigrant

Postautor: ironick » 08 sty 2014 13:21

ale jestes niemily :roll:

Wróć do „Hyde Park”