Uczelinie, gimnazja, przedszkola ...
erawiw
Gastarbeiter

Wyjazd do Londynu po gimnazjum.

Postautor: erawiw » 19 lis 2013 16:48

Witam ;)
Obecnie jestem w ostatniej klasie gimnazjum a jak wiadomo po gimnazjum trzeba wybrać szkołę,która wpływ na przyszłośc ma niemały. Od pewnego czasu zastanawiam się,nad wyjazdem do szkoły średniej w Londynie w związku czym mam parę pytań:
1.Czy mogę wyjechać do UK bez rodziców i nawet gdyby,to czy jest szansa,że uda mi sie tam zamieszkać jako osobie niepełnoletniej (np. u cioci na cały rok szkolny)?
2.Jak wygląda sprawa z egzaminami-w 3kl. gimnazjum piszę testy,czy jakkolwiek będa się one liczyły na Wyspach,czy muszę pisać jakieś specjalne egzaminy?
3.Czy jest tam cos takiego jak internat/akademik i jak można ubiegać się o zakwaterowanie tam? Istnieje szansa na zakwaterowanie za free?
4.Słyszałam,ze na Wyspach można legalnie pracować od 16 lat- gdzie szukać pracy oraz jak wygląda średnia stawka?
5.Jakie szkoły są najbardziej polecane (publiczne)?

Byłabym wdzięczna,gdybyście wyrazili swoją opinię na ten temat i chociaż czysto teoretycznie powiedzieli na co muszę uważać,jak się przygotować etc. :)
Pozdrawiam.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 19 lis 2013 17:02

1) Walkowany ten scenariusz byl na forum kilkaset juz chyba razy, poszukaj troche

2)
Słyszałam,ze na Wyspach można legalnie pracować od 16 lat- gdzie szukać pracy oraz jak wygląda średnia stawka?

£3.72 na godzine to jest NMW dla osob ponizej 18 roku zycia, nie licz ze ktos zaplaci wiecej

https://www.gov.uk/national-minimum-wage-rates

3) Majac skonczone 16 lat nie jestes w UK osoba niepelnoletnia, nie ma obowiazku nauczania w wieku 16+, nie nma internatow. Jako osoba dorosla wynajmujesz pokoj i utrzymujesz sie sama.

4) Najlepsze tutejsze szkoly sa oblegane kilka lat wczesniej

Zrob Ty dziecko mature w Polsce jednak..

erawiw
Gastarbeiter

Postautor: erawiw » 19 lis 2013 17:31

Może i był wałkowany,nie przeczę,jednak jest tutaj kilkanascie stron z najprzerózniejszymi tematami i często nie da się po prostu znaleźc satysfakcjonujacej odpowiedzi. Chcę poczytać teraz,zorientować się jak sprawa wygląda.Nie chcę rezygnować z marzeń i planów na przyszłosć tylko dlatego,że ktoś mi powie,żebym zrobiła maturę w Polsce bo...bo tak! ;) Ja nie wiem gdzie szukać informacji na ten temat dlatego proszę o pomoc Was.
Tak czy siak bardzo dziękuję za odpowiedź ;)

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 19 lis 2013 19:16

emigrantka pisze:1) Walkowany ten scenariusz byl na forum kilkaset juz chyba razy, poszukaj troche

2)
Słyszałam,ze na Wyspach można legalnie pracować od 16 lat- gdzie szukać pracy oraz jak wygląda średnia stawka?

£3.72 na godzine to jest NMW dla osob ponizej 18 roku zycia, nie licz ze ktos zaplaci wiecej

https://www.gov.uk/national-minimum-wage-rates

3) Majac skonczone 16 lat nie jestes w UK osoba niepelnoletnia, nie ma obowiazku nauczania w wieku 16+, nie nma internatow. Jako osoba dorosla wynajmujesz pokoj i utrzymujesz sie sama.

4) Najlepsze tutejsze szkoly sa oblegane kilka lat wczesniej

Zrob Ty dziecko mature w Polsce jednak..

Po co jej matura? Tutaj się nie liczy. Lepiej niech do zawodówki jakiejś pójdzie.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 19 lis 2013 19:43

Albo na zmywak za 3.72 na godzine,,,

User - widac dzieci nie masz.

Erawiw - mature masz w Polsce robic :twisted:

blackmargo
Emigrant

Postautor: blackmargo » 19 lis 2013 22:02

wygogluj sobie sixth form college part time,

blackmargo
Emigrant

Postautor: blackmargo » 19 lis 2013 22:30

http://praca.wp.pl/title,Padl-nowy-reko ... omosc.html
chyba lepiej pracowac za £3 niz za 0.50

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 19 lis 2013 22:57

blackmargo pisze:http://praca.wp.pl/title,Padl-nowy-rekord-w-Polsce-240-zlotych-za-godzine,wid,16180876,wiadomosc.html
chyba lepiej pracowac za £3 niz za 0.50

fajnie ze link pokazuje 240zl a to o 2.40 zl chodzi :roll:

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 19 lis 2013 23:13

emigrantka pisze:Albo na zmywak za 3.72 na godzine,,,

User - widac dzieci nie masz.

Erawiw - mature masz w Polsce robic :twisted:

To właśnie po maturze jedyne do czego człowiek się nadaje to zmywak. Lepiej zrobi jak zdobędzie jakiś fach, bo w przypadku wyjazdu do UK szkoła średnia to strata czasu. Tak popracuje w wyuczonym zawodzie, odłoży trochę pieniędzy i potem będzie mogła tu iść na studia.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 19 lis 2013 23:26

User - na czym dzisiaj jedziesz?

Bo to juz kolejny post gdzie sie podkladasz.... ziew...

Zwroc uwage na:

jak wiadomo po gimnazjum trzeba wybrać szkołę,która wpływ na przyszłośc ma niemały.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 20 lis 2013 13:05

emigrantka pisze:Zwroc uwage na:

jak wiadomo po gimnazjum trzeba wybrać szkołę,która wpływ na przyszłośc ma niemały.

Przecież napisałem, że jeśli chodzi o przyszłość szkoła średnia to strata czasu (i pieniędzy). Czytać nie umiesz?

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 20 lis 2013 13:41

Umiem czytac.

Wytlumaczyc Tobie jednak widac ze nie umiem :)

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 20 lis 2013 18:10

No to widzisz. Po szkole średniej młoda osoba nic nie będzie umiała, więc traci tylko czas i pieniądze.
Na studiach i tak w większości przypadków jest powtórka tego co było w średniej (z tym, że głównie wiadomości związane z tematem studiów).
W Polsce szkoła średnia ma sens, bo bez matury na studia nie przyjmą, ale UK to nie dotyczy.
Także dziewczyna mogłaby pójść na jakiś kurs nie wiem co tam ją interesuje np. fryzjerstwo, kosmetyka, gotowanie itd. i po takim kursie znaleźć pracę i sobie coś zarobić do czasu studiów.
W przypadku szkoły średniej osoba nie będzie miała ani pieniędzy, ani doświadczenia, ani planu B gdyby jednak studia się nie spodobały.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 20 lis 2013 20:22

User - nie pear doll chlopak.

Mloda koza niech siedzi w domu z rodzicami i mature robi - pozniej moze myslec o wyjazdach.

Nie rozmawiamy o doroslej (po mojemu) osobie ale o 16 letnim dziecku planujacym urwanie sie od rodziny i wyladowanie solo w Londku.

Idz cos lepiej ugotuj/namaluj/wyszydelkuj

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 20 lis 2013 20:32

emigrantka pisze:User - nie pear doll chlopak.

Mloda koza niech siedzi w domu z rodzicami i mature robi - pozniej moze myslec o wyjazdach.

Nie rozmawiamy o doroslej (po mojemu) osobie ale o 16 letnim dziecku planujacym urwanie sie od rodziny i wyladowanie solo w Londku.

Idz cos lepiej ugotuj/namaluj/wyszydelkuj

No tak chyba, że dziecko traktujesz jak koze - w takim razie współczuje.

Wróć do „Edukacja”