O wszystkim na tematy prawne
Stasiu5231
Gastarbeiter

Wypłacanie okresu próbnego | Dziwne umowy | Rozliczanie TAX

Postautor: Stasiu5231 » 07 paź 2013 18:10

Witam,

Zacząłem prace na okresie próbnym w restauracji XXX na kuchni,pracowałem na tym okresie próbnym 4 dni(24h)ale otrzymałem tel. od dużej firmy fast food wiec postanowiłem zbadać teren no i zostałem i wybrałem drugą firmę. W firmie XXX powiedziano mi, że okres próbny jest płatny. Poniżej kilka pytań co do tematu:

1. W restauracji XXX powiedziano mi, że okres próbny jest płatny, ale gdy zrezygnowałem po tych 4 dniach chcąc moje pieniądze powiedziano mi tak - jeżeli rezygnuje sam z pracy i oni mi nie podziękowali sami pieniądze sie nie należą ponieważ okres próbny był by doliczony potem do tygodniówki gdybym miał już umowę z wyjątkiem, rezygnacji osoby z pracy (czyli jak ja to zrobiłem) lub jeżeli oni by mnie nie chcieli. I tak czy wydaje Ci się to uczciwe i tu tak w UK naprawdę jest, czy mam prawo ubiegać sie o pieniądze pomimo że zrezygnowałem sam?

2. Sprawa co do firmy fast food - mam teraz okres próbny też oczywiście płatny :D ale powiedziano mi taką rzecz: dostane umowę na part-time (16h) ale będę normalnie robić nawet 50h tygodniowo, co mi naprawdę pasuje. Co do pytań:

2.1 - co pracodawca zyskuje przyjmując mnie na part-time a będę pracować praktycznie jak na full-time? Z tego co mi wiadomo w razie urlopu będę miał tylko płatne 16h w tygodniu, ok rozumiem to ale niby płaci za mnie mniejszy podatek o co w tym chodzi? :>

2.2 - powiedziano mi, że w umowie mam 16h ale bede robić nawet 50h tyg. i wszystkie składki ten tax i NI będzie normalnie odprowadzane z 50h - czy to jest prawda, czy wkręcają mi wałek i idą pieniądze tylko z 16h dla panstwa i na ubezpieczenie a resztę biorą sobie do kieszeni? Na payslip bedzie wszystko niby rozliczone jako 50h. ???

2.3 sprawa z NIN, czekam teraz 2 tyg na przyznanie mi nr. NI - i jeżeli ja nie mam jeszcze tego nr. NIN a oni pobierają mi podatek na ubezpieczenie to na co te pieniądze idą skoro ja nie mam jeszcze NIN? Czy pomimo, że nie mam jeszce nr a odciągają mi na Insurance to potem bede miał to jakoś doliczone, jak to wygląda?

2.4 Sprawa co wypłaty (tygodniówki) powiedziano mi, że nie musze mieć konta w banku bo oni wypłacają pieniądze do ręki, ale czy w UK jest to legalne? Mój kolega który mieszka w UK powiedział, że to nie legalne ponieważ można w ten sposób oszukiwać urząd skarbowy. Jak to naprawdę wygląda?

To na tyle z moich drobnych problemów. Prosił bym was o odpowiedź dość jasno jak dla mnie pytań ponieważ siedzę myślę, i nie wiem czy ktoś robi na mnie wałki czy tak faktycznie jest.... ?

Pozdrawiam, Piotr

Stasiu5231
Gastarbeiter

Postautor: Stasiu5231 » 07 paź 2013 20:47

No to podsumowując punkt 2.1 i 2.2 : jeżeli pracodawca będzie normalnie odprowadzał te 50 godzin pomimo, ze w umowie jest 16 to jedyny zysk z niego to płatność (tylko 16h na week) na Holiday? :)

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 07 paź 2013 23:17

tak.. choc nie nazwala bym tego zyskiem.. bo przy 16 godzinach bedziesz mial jakies np 12 dni urlopu a przy full time na kontrakcie za to samo pracowanie dni urlopu mialbys dwa razy wiecej, bo siedziec w pracy i tak bedziesz, wiec tracisz jedynie to. Jak i to, ze przy kontrakcie masz zapewnione godziny pracy, a tak to sam nie wiesz kiedy konczysz a kiedy zaczynasz. Reszta bez roznicy...

Wróć do „Prawo”