O wszystkim na tematy prawne
franzmaurer
Gastarbeiter

Wliczanie kosztów auta (Social use + commuting) w koszty

Postautor: franzmaurer » 02 lip 2013 00:42

Hej,

Niedawno zarejestrowalem sie jako samozatrudniony.
Mam tutaj samochod, ubezpieczony jako "social use + commuting" a nie "business", a chcialbym wydatki z nim zwiazane wliczać w koszty.

Nie robiłem rozeznania ale na chłopski rozum mi sie wydaje, ze uzywając auta do swojej działalnosci musze go ubezpieczyc jako "business", inaczej ubezpieczenie jest nieważne.

I tu moje pytanie.

Czy ubezpieczalnie wymieniają sie informacjami z HMRC i ew. innymi organami, ktore mogą połączyc fakt, ze używam auta do prowadzenia działalności z faktem, że jest ono ubezpieczone tylko do Social use and commuting?

W skrocie chodzi mi o to, czy moge w 100% bezpiecznie wrzucac auto w koszty nie zmieniajac ubezpieczenia na "business"

Dodam, ze auto nie jest ani oklejone reklamami ani tak na prawde w zaden sposob na ulicy nie da sie ani na pierwszy ani na drugi rzut oka stwierdzic ze "sluzy" do prowadzenia dzialalnosci.

za wszystkie wskazowki bede zobowiazany :)

Picklemedia
Gastarbeiter

Postautor: Picklemedia » 11 wrz 2013 09:46

z tego co wiem ubezpieczenie biznes jest czasami tansze od normalnego. Poza tym zmiana informacji, ze np 8 tys mil bedziesz rocznie uzywal w biznesie auta nic nie zmieni jesli chodzi o cene, ptrzynajmniej tak bylo w moim przypadku.

Brytyjsko Polska Izba Handlowa organizuje event dla Polskich firm, moze bedziesz zainteresowany: http://pblink.co.uk/component/eventbook ... Itemid=121

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 11 wrz 2013 10:29

I nawet nie stać was na reklamę, tylko musicie spamować? Byzmesmeny :D

Wróć do „Prawo”