Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
ork
Gastarbeiter

Jak zmusić agencję parcy do wpisania mojego IN

Postautor: ork » 16 cze 2013 19:07

Witam
Zacząłem moją pierwszą pracę w Anglii przez agencję pracy. Jak zaczynałem pracę, nie miałem jeszcze NIN i po kilku dniach uzupełniłem dokumentację w agencji. Problem polega na tym, że agencja od miesiąca nie może tego dopisać, bo ma mnie w nosie i cały czas płacę podatek bez uwzględnienia kwoty wolnej od opodatkowania. Mam tax kod OT i bez tego numeru skarbówka mi nie da zwroty i nie zmieni kodu. Czy jest jakiś termin wynikający z jakichś przepisów prawa, który obliguje agencję do uzupełnienia moich danych w rozliczeniach ze skarbówką? Jak wpłynąć na agencję?

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 17 cze 2013 17:07

Nudzi mi sie cholernie, wiec odpowiem :)

Troche Ci sie popierniczylo, bo NIN nie ma z placeniem podatku dochodowego nic wspolnego. Jesli masz na payslipach kod podatkowy 0T X, to znaczy ze przy podejmowaniu pracy nie dales nowemu pracodawcy P45 lub P46 - powinni Cie za to scigac, ale jak znam zycie to maja to w doopie, bo to w koncu Twoja broszka, zebys odpowiedni podatek placil. Idz na stronke:

http://www.hmrc.gov.uk/forms/p46exemptonline.pdf

Pobierz, wydrukuj, wypelnij, wyslij do agencji. Po klopocie.

ork
Gastarbeiter

Postautor: ork » 17 cze 2013 21:30

Może i mi się popierniczyło, ale skąd w takim razie skarbówka wie, że ja to ja a nie jakiś inny kowalski? Wydawało mi się, że właśnie po NIN.
Wyczytałem gdzieś, nie wiem czy nie na tym forum, że P46 złożyć mogę tylko przed rozpoczęciem pracy, a jeśli tak to co dalej? No ale, zapytam jutro o to w agencji.

bombastik
Emigrant

Postautor: bombastik » 17 cze 2013 21:55

Ja P46 skladalem po miesiacu pracy, dostalem prawidlowy kod podatkowy, wyrownali mi podatek ktory zostal nadplacony, ogolnie oki.

Wróć do „Praca”