O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
Stonczan
Gastarbeiter

Kino.

Postautor: Stonczan » 11 maja 2013 00:44

jestem krótko w londynie i chciałem zapytać gdzie mogę znaleźć jakieś polskie kino?. Orientuje się ktoś może czy jest jakieś w okolicach Croydon albo ogólnie w SE?

goraluk
Rezydent

Re: Kino.

Postautor: goraluk » 11 maja 2013 08:51

Stonczan pisze:jestem krótko w londynie i chciałem zapytać gdzie mogę znaleźć jakieś polskie kino?. Orientuje się ktoś może czy jest jakieś w okolicach Croydon albo ogólnie w SE?

Polskie kino, polskie jedzenie, polski sklep, polska tv, polskie radio, polski internet, polski windows, nawet menu w telefonie polskie.
Praca z polakami mieszkanie z polakami...
A potem się dziwicie, że nie potraficie załatwić najprostszej sprawy.
Nie rozumiecie anglików ich systemu i ich postępowanie, są dla was "głupcami" bo wolą angielskie susages. A przecież na każdym rogu w Polskim Sklepie można kupić pyszną naszpikowaną chemią smakową i solą przemysłową najlepsza na świecie wędlinkę...

Idź człowieku do kina normalnego, zacznij oglądać angielską TV, włącz sobie napisy - są do prawie 90 programów - dzięki temu podszkolisz język.
Zakosztuj kultury kraju w którym mieszkasz i pewnie masz zamiar zostać najbliższe lata swojego życia. Warto poznać jak żyją ludzie na wyspach, choćby po to by później mieć jakąś wiedzę w Polsce lub łatwiej się zaaklimatyzować jeśli ktoś zostaje na stałe.
Polacy -wg. encyklopedia Britanica- są najbardziej zamkniętym narodem na świecie. To nie jest pozytywna ocena, to bardzo negatywna, pod każdym względem. Może warto wyjść poza ramki?

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 11 maja 2013 10:18

A co jest złego w tym, że ktoś chce obejrzeć polski film i woli wyjść do kina zamiast ściągać z internetu?

Nie wiem po co ten wykład. Sam też śledzisz co się dzieje w polskiej polityce i siedzisz na polskim forum, więc nie wiem dlaczego tak Cię boli to, że ktoś chce obejrzeć w kinie film po polsku :roll:

Do autora- polskie filmy czasami grają w angielskich kinach.

Stonczan
Gastarbeiter

Postautor: Stonczan » 11 maja 2013 11:38

nie chodzi o to, że mam zamiar żyć tutaj i tak jak to określasz "nie zakosztować kultury", po prostu chcę wybrać się do kina na film, który ciężko byłoby mi zrozumieć po angielsku i potrzebuję go oglądnąć po polsku:). Chyba powinieneś mnie zrozumieć bo wydaje mi się, że to najnormalniejsza w życiu rzecz.

NoToCo - dzięki wielkie ;). Planuje wybrać się na Straszny Film 5, szukałem właśnie na necie, ale jest tylko angielska i na dodatek kinowa wersja ;/.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 11 maja 2013 12:27

Stonczan pisze:nie chodzi o to, że mam zamiar żyć tutaj i tak jak to określasz "nie zakosztować kultury", po prostu chcę wybrać się do kina na film, który ciężko byłoby mi zrozumieć po angielsku i potrzebuję go oglądnąć po polsku:). Chyba powinieneś mnie zrozumieć bo wydaje mi się, że to najnormalniejsza w życiu rzecz.

NoToCo - dzięki wielkie ;). Planuje wybrać się na Straszny Film 5, szukałem właśnie na necie, ale jest tylko angielska i na dodatek kinowa wersja ;/.

W ten sposób nigdy się nie nauczysz...

Stonczan
Gastarbeiter

Postautor: Stonczan » 11 maja 2013 12:50

po prostu chcę sobie film oglądnąć nie myśląc o tym czy się nauczę czy nie - ludzie, dajcie spokój ;).

rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 11 maja 2013 12:55

blondynek pisze:a Starej Babie i Rolmopsikowi zarzuca odbieganie od tematu i robienie wykladow :lol: :lol: :lol:

do autora - tzw blockbuster films (nowych) nie zobaczysz tu w polskiej wersji; polskie filmy - czasem tak

Ćmok zaraz Cie posądzi o doopolizostwo....Pała z gór :lol:

Oglądanie filmów w wersji oryginalnej, to najlepsza forma nauki jeżyka, lae faktycznie - raczej nie do kina.
Swoja drogą szarzenie kultury Polskiej , jakoś kuleje na Wyspach.
Inaczej ogląda sie film w kinie, a inaczej w małym ekraniku laptopa.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 11 maja 2013 13:21

Ludzie, ktoś chce sobie wyskoczyć kulturalnie do kina dla rozrywki, ma ochotę na polski film, a Wy mu wyrzuty robicie, że niczego się tam nie nauczy.

Może właśnie chce sobie odpocząć od intensywnej, codziennej nauki angielskiego?

:)

gamedev
Emigrant

Postautor: gamedev » 11 maja 2013 13:30

@NoToCo - od kiedy Scary Movie 5 jest polskim filmem?

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 11 maja 2013 14:47

NO TO CO - tu chodzi o film amerykański w wersji polskiej lub z napisami polskimi.
Czegoś takiego w kinach w UK nie będzie, bo nie ma na to licencji.
Tak samo wszelka TV satelitarna z Polski jest de facto nielegalna.
Z początku zacząłem nawet autora wątku rozumieć, ale jak doczytałem, że chodzi o film kat. D... Tam nie trzeba nić rozumieć, to taki film, który można oglądać nawet po chińsku i się wszystko zrozumie;) Więc się nie przejmuj.

Rolmopsik zachowujesz się jak dziecko w piaskownicy, któremu ktoś zabrał łopatkę.
Dorośnij.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 11 maja 2013 15:14

gamedev pisze:@NoToCo - od kiedy Scary Movie 5 jest polskim filmem?

A gdzie napisałam, że jest?

Ja tylko podpowiedziałam, że niektóre polskie filmy puszczają w angielskich kinach. Ne mówiłam nic o filmach innych niż polskie po polsku, bo takich raczej na pewno tu w kinach nie ma.

bombastik
Emigrant

Postautor: bombastik » 11 maja 2013 18:08

NoToCo pisze: ma ochotę na polski film
:)

Tutaj? :D

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 11 maja 2013 18:18

A dlaczego nie? Ja byłam tu na "W ciemności", miałam się wybrać na "Jesteś Bogiem", ale to nie moje klimaty.

Grają tez komedie romantyczne (typu "Podejrzani zakochani"), ale takie odmóżdżacze w ogóle mnie nie kręcą.

bombastik
Emigrant

Postautor: bombastik » 11 maja 2013 18:40

Moim skromnym zdaniem, niektorzy z tego forum, jak juz mieszkaja kilka lat w U.K, to jakos odzegnuja sie od swoich korzeni. Ogladanie polskiej telewizji, czytanie polskich gazet, kupowanie w polskich sklepach jest absolutnie w zlym guscie i nie przystoi porzadnemu imigrantowi :(
A najgorsze to mieszkanie i praca z rodakami, to juz w ogole dyskredytuje na calej linii
:shock:
Jak myslicie skad wzial sie popularny dowcip, gdzie syn przyjezdza na wies po powrocie w Anglii, poproszony przez ojca o wywalenie gnoju ze stajni, pyta-What???
Lod krowy i lod konia :D
I przepraszam ze kupuje polska kielbase, polski chleb i polskie piwo, widocznie nie jestem jeszcze porzadnym imigrantem :wink:
Pozdrawiam.

Wróć do „Hyde Park”