Nie dajcie się wykorzystać na każdym kroku.
NoToCo pisze:Przecież po spełnieniu jakiś tam kryteriów (12 m-cy przepracowane zdaje się) nabiera się statusu rezydenta (również "for benefit purposes"").
Nie musisz aplikować o zezwolenie na rezydenturę jeśli posiadasz prawo pobytu w Wielkiej Brytanii. Możesz zostać tak długo, jak długo możesz się utrzymać z własnych środków (bez pomocy państwa). Nie musisz rejestrować się na policji.
Jednak jeśli chcesz, możesz zaaplikować o zezwolenie na rezydenturę (jeśli pochodzisz z: Czech, Estonii, Wegier, Lotwy, Litwy, Polski, Slowacji lub Slowenii i pracujesz, wymagana jest rejestracja w Worker Registration Scheme. Zezwolenie na rezydenturę po prostu potwierdza prawo do mieszkania i pracy w Wielkiej Brytanii.
APPLICATION FOR A REGISTRATION
CERTIFICATE
To be used by European Economic Area (EEA) or Swiss nationals
residing in the UK and their EEA or Swiss national family members.
Please note it is not mandatory to complete this application form.
14. YOUR RIGHT TO RESIDE IN THE UK
EEA nationals have a right to reside in the UK
for longer than 3 months if they are exercising a
Treaty right in one of the following ways:
FORM EEA1: GUIDANCE NOTES
EEA1 Version 12/2012 - Page 4 of 25
• Worker
• Self-employed
• Student
• Economically self-sufficient (including retired
people)
• Jobseeker
• Incapacitated
StaraBaba pisze:NoToCo pisze:Przecież po spełnieniu jakiś tam kryteriów (12 m-cy przepracowane zdaje się) nabiera się statusu rezydenta (również "for benefit purposes"").
Chyba nie bardzo.. Znajomy ktory tu dobrych kilka lat legalnie pracowal - stracil prace i nie dostal zasilku poniewaz wg nich nie byl rezydentem... Zona i dzieci w Polsce wiec "osrodek interesow zyciowych" tam a nie tutaj chociaz dobrych pare lat pracowal i zyl tutaj.
Ale nie o to mi chodzi.
Chodzi mi o te wszystkie "firmy ksiegowe" ktora mase kasy zarabiaja na tych z " komunikatywnym", wypelniajac najbardziej banalne papierki itd.
Jezeli ktos nie zna angielskiego na tyle zeby sobie formularz wypelnic - nie powinien byc zadnym rezydentem. Wg mnie.
odinn pisze:StaraBaba pisze:NoToCo pisze:Przecież po spełnieniu jakiś tam kryteriów (12 m-cy przepracowane zdaje się) nabiera się statusu rezydenta (również "for benefit purposes"").
Chyba nie bardzo.. Znajomy ktory tu dobrych kilka lat legalnie pracowal - stracil prace i nie dostal zasilku poniewaz wg nich nie byl rezydentem... Zona i dzieci w Polsce wiec "osrodek interesow zyciowych" tam a nie tutaj chociaz dobrych pare lat pracowal i zyl tutaj.
Ale nie o to mi chodzi.
Chodzi mi o te wszystkie "firmy ksiegowe" ktora mase kasy zarabiaja na tych z " komunikatywnym", wypelniajac najbardziej banalne papierki itd.
Jezeli ktos nie zna angielskiego na tyle zeby sobie formularz wypelnic - nie powinien byc zadnym rezydentem. Wg mnie.
Szczerze? Za lenistwo i brak wiedzy sie placi.
Niech placa.
MarcFloyd pisze:Ludzie, przeciez on po prostu zbija kase na naiwnosci innych.
Registrant:
Stec Malgorzata
Registrant type:
UK Individual
Registrant's address:
The registrant is a non-trading individual who has opted to have their
address omitted from the WHOIS service.
Katarzyna Strejlał
Sales and Marketing Manager
Tygodnik Oferta
www.tygodnikoferta.co.uk
info@tygodnikoferta.co.uk
Katarzyna Strejlał
Jeżeli masz jakieś szczegółowe pytania, napisz do naszej managerki. Katarzyna Strejlał jest specjalistą od marketingu, pomoże Ci ona w zagadnieniach związanych z promocją firmy na Wyspach Brytyjskich. Katarzyna Strejlał jest także pomysłodawcą i realizatorem programu pomocy rozwoju polskich firm w UK. Jest także współwłaścicielem serwisów należących do grupy Tygodnik Oferta. Profesjonaliści w naszej firmie to podstawowy trzon. Rozwijaj się razem z Nami. Reklama w Wielkiej Brytanii daje olbrzymie możliwości rozwoju firmy. Wszystkie usługi można realizować przez Internet lub przez wysyłki kurierskie
Katarzyna Strejlał jest specjalistą od marketingu, pomoże Ci ona w zagadnieniach związanych z promocją firmy na Wyspach Brytyjskich.....Rozwijaj się razem z Nami. Reklama w Wielkiej Brytanii daje olbrzymie możliwości rozwoju firmy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 32 gości