Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
jasiekpl
Gastarbeiter

Praca jako domestic installer

Postautor: jasiekpl » 21 lut 2013 23:56

Witam mam pytanie odnosnie procesu rejestracji w jednej z organizacji niceic, napit, elecsa.
Czy ktos przechodzil ten proces i pomyslnie zdal egzamin i samodzielnie moze podpisywac swoje instalacje elektryczne.
Bylbym wdzieczny za opisanie wymagan i jakies wskazowki pomocne przy rejestracji/egzaminie.
Pozdrawiam

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 22 lut 2013 13:59

Domestic installer?
Może domestic electrician?
Z tego co wiem, to każdy elektryk musi posiadać certyfikat zwany 17th edition.
Bez tego nic nie można zrobić. I też może podpisywać swoje prace (każdy może:)) swoją pracę podpisać) Robi się to na kursach i zdaje się egzamin.
Wyższy certyfikat uprawnia do odbiorów elektrycznych ale z tego co wiem, to egzamin jest bardzo trudny i nie polega na zaznaczeniu odpowiedzi ale na pisemnym rozwinięciem oraz obliczeniami. Ponoć egzamin zdaje przeważnie 10% kandydatów. Jeszcze jakieś rejestracje w couniclu,ubezpieczenia i już możesz iść i wystawić certyfikat w 2h i zainkasować ze 300 funtów:) easypeasy.
NICEIC to organizacje zrzeszające elektryków, tam się chyba rejestruje mając już odpowiednie certyfikaty i CSCS (BHP), dla elektryka to się nazywa ECS(?).

Wróć do „Praca”