O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
Lestock
Gastarbeiter

Anglia, pierwszy wyjazd, pierwsze kroki

Postautor: Lestock » 14 gru 2012 20:38

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć od bardziej doświadczonych forumowiczów jak przedstawia się sytuacja w Anglii, jesli chodzi o znalezienie pracy,mieszkania, czas po którym będzie można w końcu coś zarabiać i odkładac? Ile trzeba mieć mniej więcej pieniędzy ze sobą na start? Czy faktycznie do każdej pracy jest wymagany NIN i WRS (?)? W ogóle czym jest ten WRS? czym są depozyty, czy trzeba być ubezpieczonym? Jak dlugo czeka się na wyrobienie NIN? Prosilbym o wszelkie informacje, kazda może mi się przydać.

Pozdrawiam

zaxoniec
Gastarbeiter

Postautor: zaxoniec » 14 gru 2012 21:00

Coz, sytuacja sie przedstawia jak zawsze. Wystarczy poczytac bo juz nie jeden klawiature zdarl i ciagle te same pytania.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 14 gru 2012 21:00

Poczytaj troche forum bo to o co pytasz jest maglowane srednio 10 razy tygodniowo.

kordian
Gastarbeiter

Re: Anglia, pierwszy wyjazd, pierwsze kroki

Postautor: kordian » 14 gru 2012 21:39

Lestock pisze: Ile trzeba mieć mniej więcej pieniędzy ze sobą na start?

Jak najmniej!
Musisz poczuć w pewnym momencie (na starcie),"palący sie grunt pod nogami" i głód.
To są najlepsze dopalacze na emigracyjny start.

Pozdrawiam, i życze powodzenia.

lyku
Gastarbeiter

Re: Anglia, pierwszy wyjazd, pierwsze kroki

Postautor: lyku » 14 gru 2012 23:46

Lestock pisze:Witam,

Chciałbym się dowiedzieć od bardziej doświadczonych forumowiczów jak przedstawia się sytuacja w Anglii, jesli chodzi o znalezienie pracy

co sobą reprezenujesz?jakie masz doswiadczenia,jakie kursy skonczone, jakie praktyczne doswiadczenie, i jaki jest twój angielski i najwazniejsze , twoje podejscie, jestes gotowy przyjechac i zapier....ac to cos sie znajdzie, szukaj ile wlezie a napewno sie uda
Lestock pisze:,mieszkania,

1 dzien na londynku i masz pokój,

Lestock pisze: czas po którym będzie można w końcu coś zarabiać i odkładac?

Zalezy ile wydajesz, im mniej wydajesz tym wiecej odkladasz, im mniej wydajesz tym mniej wygodnie i przyjemnie zyjesz, od ciebie zalezy po co przyjezdzasz i jak rozporządzasz kasą.

Lestock pisze: Ile trzeba mieć mniej więcej pieniędzy ze sobą na start?

Odłóż 1000 funtów zawsze to dobry zapas na zycie,pokój i depozyt

Lestock pisze: Czy faktycznie do każdej pracy jest wymagany NIN i WRS (?)?
.
Nie.
Lestock pisze: W ogóle czym jest ten WRS?

Nie mam nie slyszałem

Lestock pisze: czym są depozyty,

zabezpieczenie dla osoby która ci cos oferuje w zamian za usłógę, np wynajem pokoju, depozyt celem jezeli cos rozje...iesz albo tym podobne numery
Lestock pisze: czy trzeba być ubezpieczonym?

jezeli dostaniesz prace to i masz chyba ubezpieczenia jko takie, ja zadnego specjalnego nie wykupywałem i pracuje ponad półtora roku w jednej firmie
Lestock pisze: Jak dlugo czeka się na wyrobienie NIN?

okolo 2-3 tyg od rozmowy o wyrobienie dla ciebie NIN'u

trismus
Gastarbeiter

Postautor: trismus » 15 gru 2012 11:11

To opowiem swoją historię bo jestem jeszcze świeżakiem w Londynie. Leciałem do Londynu totalnie w ciemno w październiku tego roku. Pokój znalazłem na Londynku i wynająłem na parę dni przed wylotem z Polski. Wziąłem ze sobą 550 funtów. Znalezienie pracy zajęło mi 3 tygodnie. Chociaż wtedy jeszcze nie wiedziałem co i jak szukać itd.
Wyrobienie NINu? 3 tygodnie od daty wykonania telefonu (w celu umówienia się na rozmowę) miałem już NIN w skrzynce pocztowej. Na rozmowie w Morrisons powiedzieli mi, że dopóki nie wyrobię sobie NIN - nie mogą mnie zatrudnić bo niby takie mają zasady jako sieciówka bla,bla,bla. Tylko tam był mi potrzebny NIN do pracy, nikt inny mnie nie pytał.
Co do ubezpieczenia wykupiłem sobie jakieś małe płatne 8 funtów miesięcznie w Barclays'ie. Jeżeli będziesz zakładał konto bankowe w Barclays'ie to możesz o to zapytać. Nie dużo, a czuję się lepiej psychicznie, że jestem ubezpieczony.

Mój angielski jest komunikatywny, bez problemu dogaduję się z ludźmi. Jeżeli znasz angielski i jesteś zdeterminowany do pracy to ją znajdziesz. Nastaw się jednak co najmniej na kilka dni latania po okolicy od rana do wieczora. Mi było szkoda wydawać kasę na środki transportu, więc chodziłem wszędzie pieszo. Czasem robiłem ok 10 mil dziennie, ale dzięki temu mam robotę w okolicy i nie muszę teraz dojeżdżać. Po powrocie do domu wieczory spędzałem na Gumtree/jobcentre i innych stron z ofertami pracy w internecie.

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 15 gru 2012 14:16

Praca nie tylko jest dla specjalistow nin plac bo w razie choroby bedzje lipa widze ze dobrze sobie radzisz, a co niektorych w oczy kole. Zapomnial wol jak cieleciem byl trzymaj tak dalej i raczej nie podpieraj sie glopimi wpisami.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 15 gru 2012 14:18

daro43 pisze:nie podpieraj sie glopimi wpisami.

czyli ignoruj dao i gorala :D

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 15 gru 2012 14:24

wczoraj mu matka umierala a dzisiaj ....

smutas nalogowy gawedziarz

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 15 gru 2012 14:27

Goraluk? nie widziałem go tu :shock: a wy doradccy dzisiaj w kazdym temacie siedzicie WOLNO?wszedzie blondynek emigrantka starababa dominacja czy jaki czlon grupy kumoszek? K.G.W. super.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 15 gru 2012 14:29

daro43 pisze:wszedzie daro pie... trzy po trzy, czesto sam do sbie.

Wróć do „Hyde Park”