Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
Emigrantka
Rezydent

Do wynajmujacych pokoje

Postautor: Emigrantka » 14 gru 2012 22:49

Nie zostawiajcie po sobie brudnej wanny, spuszczajcie po sobie wode w ubikacji, nie zostawiajcie brudnych podpasek "na widoku", nie podbierajcie lanlordowi pasty do zebow/szamponu/makaronu/mleka itd myslac ze nie zalapie itd itp......Ni odgrzewajcie smierdzacego curry w mikrofali bez przykrycia az "wybuchnie" i mikrofala nadaje sie do wyrzucenia....nie palcie garnka za kazdym razem jak cos pichcicie....

Powyzsze moze spowodowac ze w biegu bedziecie szukac nowego lokum a depozyt wam szlag trafi za zniszczenia :lol:

goraluk
Rezydent

Re: Do wynajmujacych pokoje

Postautor: goraluk » 15 gru 2012 05:36

emigrantka pisze:Nie zostawiajcie po sobie brudnej wanny, spuszczajcie po sobie wode w ubikacji, nie zostawiajcie brudnych podpasek "na widoku", nie podbierajcie lanlordowi pasty do zebow/szamponu/makaronu/mleka itd myslac ze nie zalapie itd itp......Ni odgrzewajcie smierdzacego curry w mikrofali bez przykrycia az "wybuchnie" i mikrofala nadaje sie do wyrzucenia....nie palcie garnka za kazdym razem jak cos pichcicie....

Powyzsze moze spowodowac ze w biegu bedziecie szukac nowego lokum a depozyt wam szlag trafi za zniszczenia :lol:

Serio, a ja myślałem, że depozyt to lanlord ma obowiązek przekazać na DPS... I jeśli tego nie zrobi, to każda sprawa w sądzie będzie odrzucona, więc nie wiem czy przypadkiem taki landlord sam w biegu nie będzie pomagać wynajmującemu poszukać czegoś innego i jeszcze mu depozyt odda z tygodniowym rentem by miał na nowy lokal.
Masz i czytaj, ci co wynajmują niech też czytają:

"All private landlords and letting agents taking deposits for assured shorthold tenancies (ASTs) in England and Wales are required to safeguard them with a government-authorised tenancy deposit protection scheme"
.

A teraz szybciutko skoryguj swój post:))) Bo sobie jeszcze kłopotów narobisz przez niewiedzę.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 15 gru 2012 09:46

Hmmm. ale co ma skorygować?

Napisała tylko, że szkody wyrządzone przez lokatora mogę być potrącone z depozytu, po to przecież jest. Nawet jeśli jest prawidłowo wpłacony tam gdzie trzeba.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 15 gru 2012 09:59

Goral sam sie doksztalc bo wynajwecie pokoju to nie jest to samo co wynajecie calego domu/mieszkania.

Poza tym, jak NTC napisala - depozyt jest po to by pokryc ewentualne szkody wyrzadzone przez lokatora. Jezeli lokator szkod nie wyrzadzil - oczywiscie dostaje caly depozyt spowrotem ale jezeli szkody sa to jest inna sprawa.

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 15 gru 2012 10:47

Znam landlordow brudasow i nie dbajacych o swoje domy tylko o kase z rentu.Zepsute bojlery mikrofalowki przestarzale pralki ktorych nikt nie reperuje.Lokatorzy na własną reke to robia reperuja.I dla spokoju i wygody nie otraca sie od rentu.Najlepiej mieszkac z innymi ludzmi i skladki robic na srodki czystosci i reperacje niz z landlordem ktory wszystkiego zabrania i jak glopi oszczedza swiatlo i ogrzewanie.Ktos. tu kity znowu pisze majac mieszkanie z cuncilu i jednego lokatora brudasa.az tak ludzie nie robia to jakis horor z filmu.I dodana kabala albo jedna osoba jest brudas to wypad szukaj mieszkania.Nie wieze ze to wszystcy sa tacy.Poczytajcie jeszcze raz jakie ma obowiazki landlord.Nie tylko specjalne konto na depozyt.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 15 gru 2012 10:56

daro43 pisze:az tak ludzie nie robia to jakis horor z filmu

Wstawic zdjecia?

Bo zrobilam zdjecia na wszelki wypadek.

Pokoj jest sliczny, mieszkanie jest zadbane i wszystko co w mieszkaniu (wlacznie z nowa pralka i nowa mikrofala) do uzytku lokatora, na swiatle czy ogrzewaniu nie oszczedzam bo sama tu mieszkam i lubie cieplo wiec nie pier...l glupot czlowieku.

Tak moje mieszkanie jest council i mam zgode council na wynajmowanie pokoju wiec wszystko jest legalnie wlacznie z potwierdzeniem adresu jezeli potrzeba.

Ja tez nie wieze ze wszyscy sa tacy bo lokatorow przez lata mialam kilku i w zyciu takiego flejtucha nie spotkalam.

No ale zdaza sie....

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 15 gru 2012 11:03

daro43 pisze:Znam landlordow brudasow i nie dbajacych o swoje domy tylko o kase z rentu.Zepsute bojlery mikrofalowki przestarzale pralki ktorych nikt nie reperuje.Lokatorzy na własną reke to robia reperuja.I dla spokoju i wygody nie otraca sie od rentu.

To wyzej jak ktos wynajmuje caly dom mieszkanie. Ja wynajmuje pokoj w moim mieszkaniu wiec wszystko jest na chodzie. Zreszta wszystko w kuchni jest nowe wiec nie ma prawa sie popsuc. Popsula sie pralka przy poprzednich lokatorach. £ dni bylismy bez pralki zanim dojechala nowa za ktora oczywiscie ja zaplacilam bo to moje mieszkanie.

daro43 pisze:Najlepiej mieszkac z innymi ludzmi i skladki robic na srodki czystosci i reperacje

Tak, jak ktos lubi po 10 osob w domu mieszkaniu. U mnei jestem tylko ja plus czasem lokator/lokatorka wiec jest swiety spokoj, nic z lodowki nie ginie , nie ma kolejek do lazienki, nie ma imprez i ogolnego syfu.

daro43 pisze: niz z landlordem ktory wszystkiego zabrania i jak glopi oszczedza swiatlo i ogrzewanie.

Oczywiscie tacy sie zdarzaja, nie zaprzeczam. ale ja lubie cieplo w domu a ze tu sama mieszkam tez wiec na ogrzewaniu czy ciep0lej wodzie nie oszczedzam. Zreszta mam combi boiler wiec ciepla woda jest non stop a nie jak w wielu tu domach/mieszkaniach z baniaka i jak sie skonczy to trzeba czekac az sie nastepna nagrzeje.

daro43 pisze:Poczytajcie jeszcze raz jakie ma obowiazki landlord.Nie tylko specjalne konto na depozyt.

Co innego wynajecie calego mieszkania/domu a co innego pokoju - tez sie doksztalc.

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 15 gru 2012 11:10

To nie pisz tak jakby wszystcy byli brudasami a jak masz jednego lokatora i nie mozesz nad nim zapanować to tylko swiadczy o Twojej nieporadnosci, nieradzeniu z problemem.A ze balaganiarz bo chyb Ci nie zjadl lodowki i na scianach nie popisal glopot .Pewnie za balagan nie odzyskal depozytu albo odmieszkal bo nie znam landlordow co go oddaja.Rzadko.Wrecz sporadycznie.To robia.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 15 gru 2012 11:26

Daro - pisze o swojej (bylej) lokatorce nie o "wszystkich" wiec nie wcinaj sie bez pojecia (znowu).

Depozyt polecial za zniszczenia MOICH rzeczy, tez widze nie doczytales. Nie za balagan debilku forumowy.

Moja mikrofala to nie bylo "value range" z Argosa, garnki tez nie wiec stul glupi dziob.

Warunki depozytu byly wpisane w kontrakt - tak moi lokatorzy maja kontrakty z warunkami wiec kazdy wie na czym stoi baranku.

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 15 gru 2012 11:41

O jakim studio tu piszesz? ja mam swoj i tylko swoj kibel w domu i szauer tez nie typu toy toy.kibel osobno i lazienka mala tez osobno z kim dziele? co ty bredzisz? masz jakies male mieszkanko z cuncilu w tym pokoj dwa na dwa za ktory czardzujesz ze 130 tyg i kibel masz kolo zsypu to wszystcy tak musza mieć?.Jak tak wszystcy niszcza Twoje rzeczy to po co wynajmujesz i placzesz.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 15 gru 2012 11:44

Znowu bredzisz blaznie forumowy.

Nie pamietasz co kto pisal i na co/komu "odpowiadasz" - posilkalbys sie ze szczescia jakbys moje mieszkanie mial wiec nie porownuj do swojej nory.

Sperdalaj z tematu pacanie glupi.

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 15 gru 2012 12:02

Nie skacz bo znowu cie zbanuja kasy nie ma teraz sie na gwalt lokatora szuka za miesiac depozytu i miesiac rentu z gory to i mnie szlag by trafił a tu Swieta kasy brak hihihi.Wsciekaj sie i glopiego szukaj potrudz sie troche na ktorym sklepie ta chata do wynajmu?

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 15 gru 2012 12:04

Oj debilu ty debilu...........

Gdybaj sobie dalej.....

:lol:

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 15 gru 2012 12:05

Kogos zbanowali?

Lykaj dalej wszystko jak cieple kluchy...

:lol:

Wróć do „Mieszkanie”