Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
Sentinel
Gastarbeiter

gdzie oplaca sie pojechac

Postautor: Sentinel » 10 gru 2012 17:38

Gdzie, do jakiego miasta uk sie najbardziej teraz oplaca? gdzie jest w miare nie drogo sie utrzymac i wmiare latwo o prace( nie mowie oczywiscie o tym ze znajde w 1 dzien ale mam zamiar szukac intensywnie i na poczatke cokolwiek) no i ewentualnie zeby gdzies wyjsc po pracy ogolnie chcialbym wiedziec jakie jest najfajniejsze miejsce do zycia w uk wg was

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 10 gru 2012 18:22

Czym dej od londynu tym tansze mieszkania domy,w Londynie około 70% pensji to rent, okolo bo zalezy jaka dzielnica, najtaniej w szkocji bo caly dom to koszt 700 £ tyg.w Dublinie corka wynajmuje caly dom za 850£ tyg.tylko jest fachowcem i zjeć też. jak jesteś fachowcem zarobisz i w małym mieście, nie jesteś? szanse nikłe.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 10 gru 2012 18:59

To bardziej skomplikowane.
Generalnie Londyn jest najlepszym miejscem na początek bo to moloch ponad 7 milionowy. Owszem w takim molochu mieszkanie będzie zdecydowanie droższe niż w innych miastach, ale już same stawki za pracę są takie same wszędzie tak jak ceny w sklepach.
Z drugiej strony w mniejszym mieście będzie automatycznie mniej pracy...
Ceny aż tak bardzo za mieszkanie nie odbiegają jak w Londynie. Np. pokój w Manchester też trzeba dać ok 100 do 120 tygodniowo, to prawie to samo co w Londynie, a miasto najmniej 20 razy mniejsze. Nie mówię już o o wioskach na południu Manchester które są uznane za najbardziej Posh (snobistyczne?) w UK. Tam ceny mieszkań są nieraz wyższe niż w Londynie... Jak również północ Manchester gdzie mówiąc dosadnie, można kupić dom za kartę kredytową:)
Więc jak widzisz, ogólnie - Londyn na początek najlepszy, ze względu na pracę. Później sam już się zorientujesz co i jak.
W Mieście takim jak Londyn pracy nigdy nie braknie, bo ponad 7mln ludzi swoje potrzeby ma, które trzeba zaspokoić.

urszulkara
Gastarbeiter

Postautor: urszulkara » 10 gru 2012 19:01

4 lata temu mieszkałam w szkocji pracowałam za najniższą stawkę na czysto wychodziło 180 funtów tygodniowo a duże 2 bed flat wynajmowaliśmy za 280 funtow miesięcznie plus 140 miesięcznie za council(woda była w to wliczona) no i plus rachunki prad gas. Ale to było bardzo małe miasteczko nie wiem jak było w większych. Kilka osób które tam poznałam mieszkało i pracowało w Londynie to mówili że lepiej żyje się w małych miasteczkach i do Londynu na pewno nie wrócą. Ja osobiście wolę Londyn

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 10 gru 2012 20:17

Ciach zdania podzielone.zawsze najlepiej tam gdzie nas nie ma.A tam gdzie jesteśmy też zle.Więc gdzie dobrze?ps. Troche dodaj ludzi w londynie wylacz turystow.Napewno nie 7 mln.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 10 gru 2012 20:19

I mają rację, Londyn jest okropny, no może jak masz chęć się zabawić to Londyn jest OK. Ale do mieszkania... nie.
Jednak Londyn jest idealnym miejscem dla kogoś kto chce przyjechać pierwszy raz bez niczego. Tu łatwiej znaleźć pracę tu łatwiej się zahaczyć.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 10 gru 2012 20:22

daro43 pisze:Czym dej od londynu tym tansze mieszkania domy,w Londynie około 70% pensji to rent, okolo bo zalezy jaka dzielnica, najtaniej w szkocji bo caly dom to koszt 700 £ tyg.w Dublinie corka wynajmuje caly dom za 850£ tyg.tylko jest fachowcem i zjeć też. jak jesteś fachowcem zarobisz i w małym mieście, nie jesteś? szanse nikłe.

to strasznie przeplaca ehheheh
Ostatnio zmieniony 10 gru 2012 20:22 przez Starababa, łącznie zmieniany 1 raz.

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 10 gru 2012 21:21

sorry euro w irlandi tak wszystcy w mamonie zwanej pound zwiecie, mi się udzielliło cały dom z rachunkami to dużo? standart super wszystko w domu nowe landlord na poziomie, 850 euro to suma kosmiczna? zjeć 1000 ma córa 800 euro tygod. to mało? Goraluk ile masz na tydzień? grono ścisłe , jesteś fachowcem w jakiejś znaczącej firmie?A mieszkasz gdzie? W londynie!!

Wróć do „Mieszkanie”