Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
Karlson44
Gastarbeiter

Praca Londyn

Postautor: Karlson44 » 02 lis 2012 22:54

Witam.

Sprawa wyglada tak,, teraz aktualnie pisze z Polski, ale chcialbym pracowac w UK, a nie w Polsce. Tylko nie chce jechac w ciemno, w Londynie mieszka moja siostra juz kilka lat, wiec kwestia poczatkowego zakwaterowania jest juz w miare ogarnieta. Tylko wyjezdzajac chcialbym juz wczesniej zalatwic wstepnie jakas prace albo chociaz chcialbym wiedziec gdzie sie kierowac lub przez ktora z agencji warto probowac cokolwiek zdzialac. Wiadomo - internet jest pelen ludzi , ktorzy probuja sobie dorobic na naiwnych ludziach, przez co wielu ucierpialo.

Jest jakas opcja na znalezenie chociazby poczatkowej tymczasowej pracy w Londynie bedac tu w Polsce? Cos w stylu agencji pracy, ktora jest rzeczywiscie zaufana chociaz troche? Po prostu nie chce zeby wyszlo tak, ze wyjade juz , zamieszkam u siostry i bede siedzial na dupie calymi dniami i nic nie robil. Z reszta ona sama pracuje na pol etatu + do tego studia, nie moge jej zbytnio obciazac swoja osoba i liczyc na niewiadomo jaka pomoc.

Praca ktora mnie interesuje to budowlanka/produkcja i tym podobne prace nie wymagajace wiekszych kwalifikacji.

Jesli nie uda sie tak jak planuje no to trzeba bedzie dzialac bardziej spontaniczne, pojechac i kombinowac ;)

Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na odpowiedz bardziej doswiadczonych osob :)

goraluk
Rezydent

Re: Praca Londyn

Postautor: goraluk » 03 lis 2012 08:00

Karlson44 pisze:Witam.

Sprawa wyglada tak,, teraz aktualnie pisze z Polski, ale chcialbym pracowac w UK, a nie w Polsce. Tylko nie chce jechac w ciemno, w Londynie mieszka moja siostra juz kilka lat, wiec kwestia poczatkowego zakwaterowania jest juz w miare ogarnieta. Tylko wyjezdzajac chcialbym juz wczesniej zalatwic wstepnie jakas prace albo chociaz chcialbym wiedziec gdzie sie kierowac lub przez ktora z agencji warto probowac cokolwiek zdzialac. Wiadomo - internet jest pelen ludzi , ktorzy probuja sobie dorobic na naiwnych ludziach, przez co wielu ucierpialo.

Sprawa jest prosta:
- w UK nie pobiera się opłat za pośrednictwo pracy.
Jak ktoś będzie chciał, powiedź grzecznie: nie dziękuję.
- nie sądzę by ktoś na 100% zagwarantował ci zdalnie pracę na takim stanowisku (niewykwalifikowany pracownik) bo takich bierze się z ulicy:))

Jest jakas opcja na znalezenie chociazby poczatkowej tymczasowej pracy w Londynie bedac tu w Polsce? Cos w stylu agencji pracy, ktora jest rzeczywiscie zaufana chociaz troche? Po prostu nie chce zeby wyszlo tak, ze wyjade juz , zamieszkam u siostry i bede siedzial na dupie calymi dniami i nic nie robil. Z reszta ona sama pracuje na pol etatu + do tego studia, nie moge jej zbytnio obciazac swoja osoba i liczyc na niewiadomo jaka pomoc.

Jeśli twój angielski jest na tyle OK, że potrafisz się dogadać, masz multum agencji pracy angielskich, poszukujących pracowników na budowy.
Mówiąc dalej, pracy w Londynie nie brakuje i jeszcze długo brakować nie będzie, wszystko zależy od samego ciebie.

Praca ktora mnie interesuje to budowlanka/produkcja i tym podobne prace nie wymagajace wiekszych kwalifikacji.

Przy budowlance będziesz mieć jednak problem!
Żadna firma budowlana nie weźmie cię do pracy bez CSCS. (pomijam firmy typu: Maryjan builders czy tego typu gdzie robi się wszystko na tak zwaną gębę).
CSCS - to w wolnym tłumaczeniu BHP. Musisz mieć kartę CSCS którą zdobywa się poprzez zdanie egzaminu, egzamin kosztuje ok. 40 funtów ale warto poszukać szczegółów bo nie pamiętam. Egzamin też jest jak chyba po polsku.
Nie zostaniesz wpuszczony nawet jako gość na budowę bez CSCS.

Jesli nie uda sie tak jak planuje no to trzeba bedzie dzialac bardziej spontaniczne, pojechac i kombinowac ;)

Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na odpowiedz bardziej doswiadczonych osob :)

Pracy nie brakuje, średni czas podjęcia pracy to ok. 6 tygodni od rozpoczęcia poszukiwań.
Agencje pracy znajdziesz w googlach szukaj pod hasłem jobs agency london.
Pracownik na produkcji nie dostanie więcej niż minimalna (6.18) plus niewielka górka raczej powyżej 6.70 na produkcji się nie dostanie (chyba, że to specjalistyczna produkcja wymagająca pewnej wiedzy).
Pomocnik na budowie będzie mieć ponad minimalną do ok. 7 może 8 (rzadko). W zależności od firmy budowlanej ty będziesz mieć obowiązek zapewnić sobie ubranie ochronne, które do tanich nie należy.

amfios
Gastarbeiter

Re: Praca Londyn

Postautor: amfios » 06 lis 2012 08:37

Karlson44 pisze:Witam.

Praca ktora mnie interesuje to nie wymagajace wiekszych kwalifikacji.

Jesli nie uda sie tak jak planuje no to trzeba bedzie .... kombinowac ;) :)

To zdobądź kwalifikacje leniu patentowany :evil:

Operator programista CNC itd. itp.
... tych potrzebują

daro43
Rezydent

praca

Postautor: daro43 » 09 lis 2012 12:02

Nie rozumiem kuźwa masz siostrę ma chatę siostra studentka zna angielski, i nie może Ci pracy znaleźć?Coś zciemniasz :wink:

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 10 lis 2012 14:03

nie napisal, ze nic nie umie, tylko, ze szuka jakiejkolwiek pracy bo jedzie zarabiac pieniadze, wiadomo, ze sie chetnie by chcialo usiasc pod krawatem i pie... w stolek, nic nie robic jak politycy w rzeczpospolitej pl, ale od czegos trzeba zaczac...

siostra napisal, ze moze mu pomoc ale nie chce jej sie zwalac ze wszystkim nawet napisal napisal dlaczego.

Na odleglosc ciezko jest znalezc prace, z tego co wiem od kolezanki to nawet jak idzie do agencji z kims bo ona nie umie ang to nie dadza nikomu mowic za nia, sama musi zapytac co chce i zrobic test jezykowy, tak wiec tymbardziej pewnie na odleglosc. Ale ogolnie jak widze, ze np przyjechal chlopak z Rosji, ledwie mowi po ang, wczesniej w Rosji byl kierowca, tutaj nie chcial byc, bo nie zna miasta, ale poszedl do agencji raz i drugi i zadzwonili na 3 dzien juz do pracy, wiec mysle, ze aby sie przekonac to trzeba zaryzykowac jednak.. powodzenia...

daro43
Rezydent

praca

Postautor: daro43 » 10 lis 2012 14:24

Co wy z tymi agencjami ludzie, znajoma pracowała przez agencje w hotelu miesiac czekasz na wypłate w niektórych dwa tygod. zarabiasz grosze a roboty za dwoje, jak już chcesz doradzić to jego siostra nie studiuje codziennie moj menager studiuje i chodzi do szkoły 3 razy w tygodniu , i nie mów mi ze siostra nie ma czasu złożyć jego aplikacji z cv w nawet jakiejś firmie czy w tej piepszonej agencji, on jest w polsce chyba nie? i traci czas bo dopiero co będzie szukał jak przyjedzie skoro może szukać już teraz, nawet o nin siostra może go umówić na wizytę telefonicznie bo wie że adres ma u siostry , więc rozwiązanie jest , no chyba że siostra ciuma bez obrazy i mu nie do końca pomoże , on ma fart bo ma tu kogoś co mu jakoś może pomuc, więc dziećmi nie są dadza radę :twisted:

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 10 lis 2012 14:54

ales sie zapienil...

z CV po firmach to sie chodzilo 10 lat temu, teraz to sie online aplikuje i CV wysyla...

daro43
Rezydent

praca

Postautor: daro43 » 10 lis 2012 15:17

Ty udajesz cwaniaka czy glópka? czy myślisz że wszystcy mają kompy jak Ty u mnie dziewczyny na recepcji tez zostawiajaCV a pracuje w hotelu to widze nie? jacy ludzie teraz sa samolubni bo ja mam to zaraz wszystcy musza tez miec?mam rollsa Ty tez masz ? to kup po co na piechote chodzisz? pomysl co piszesz albo wcale nie pisz dziekuje

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 10 lis 2012 16:29

Daro spokojnie, po co się unosisz?

Teraz masę rzeczy, które kiedyś załatwiało się osobiście lub telefonicznie załatwia się on-line, od rozliczeń podatkowych, przez zakupy spożywcze do szukania pracy.

Jeśli Ty należysz do osób, które namiarów np. na firmy nadal szukają w książce telefonicznej to OK, ale czasy się zmieniły, świat poszedł do przodu i szukanie pracy w internecie jest czymś normalnym.

daro43
Rezydent

praca

Postautor: daro43 » 10 lis 2012 17:04

No nie rób ze mnie kretyna, sam korzystam z internetu i wiem jak to się robi owszem to dobre dla ludzi którzy nie mają na nic czasu , wiesz czasem warto osobiście sie gdzieś pokazać nawet u pracodawcy bo u nas takich komputerowych aplikacji jest chocho, i myślisz ze szef czyta to?panna sama przyszła osobiście porozmawiała i prace ma, więc chcesz to sobie załatwiaj co chcesz na kompie, tylko dalej nie rozumiesz ze wszystcy takiej mozliwosci nie maja jak my.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 10 lis 2012 17:11

Daro - bez urazy ale zalezy jaka praca.

U mnie do kadr nie wejdziesz. Tylko i wylacznie aplikacje online, przez jedna konkretna strone (nie agencje) i 3-4 osoby na interview panel - jezeli ktos sie na interview zakwalifikuje.

Nikt z buta z CV nie wejdzie poniewaz w ten sposob zadnej pracy w mojej firmie (a spora firma - NHS) nie dostanie.

daro43
Rezydent

praca

Postautor: daro43 » 10 lis 2012 17:35

Droga kezanko witam, ja takich spraw nie neguje pisze ze nie wszystkie osoby siedza sobie w domciu , ciepłe klapcie i drink na stole i komp, tu chodziło o to że chlopak ma siostrę studentkę on siedzi w polsce ,i skoro ona tu studiuje i pracuje to może przecież takie aplikacje w sprawie pracy złożyć, bo on ma chatę a co z pracą, bo by chciał przyjechać a co będzie siostrze zawracał głowe poczytaj całość to dowiesz się o co tu chodziło , a prawda jest taka ze nie wszystcy umieja pisac po angielsku i mają komputery i tu jest teraz problem.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 10 lis 2012 17:38

Ermmm nie, nie moze zlozyc - aplikacje o prace musi skladac osobiscie.

Co z tego ze siostra mu dobrze aplikacje wypisze skoro zalozmy ze dostanie interview na 2 dni pozniej i albo nie dojedzie albo wyjdzie ze nie sam aplikowal skoro jezyka na tyle nie zna?

Nie znam sie na szukaniu prac fizycznych, moge sie mylic.

daro43
Rezydent

praca

Postautor: daro43 » 10 lis 2012 17:46

No własnie złoży w poniedziałek w środe karzą przyjścć do pracy, a on w polsce i tak żle i tak niedobrze, można tak składać owszem ale musi być na miejscu cały czas mówie na odległość to nic się nie zrobi.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 10 lis 2012 17:47

MOja lokatorka znalazla ogloszenie na Gumtree, zadzwonila, poszla na 2 dzien na rozmowe i na 3 dzien zaczela prace.

Na tego typu sprawy trzeba byc na miejscu.

Na odleglosc i "z gory" moga znalezc prace fachowcy - w wielu branzach ale fachowcy.

Wróć do „Praca”