Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
coloringme
Gastarbeiter

Praca dla nieletnich na wakacje.

Postautor: coloringme » 30 paź 2012 21:14

Witam serdecznie :) Na początku pragnę zaznaczyć iż szukałam podobnych tematów, ale nigdzie nie uzyskałam wyczerpującej odpowiedzi, zwracam się więc tutaj.

Interesuje mnie czy mając 17 lat mogę wyjechać na okres wakacji do UK i znaleźć tam pracę? Nie chodzi mi o teorię, ale o praktykę. Jak to wygląda w rzeczywistości? Może warto zacząć, że od paru dni wertuję internet w poszukiwaniu ofert i nic nie mogę znaleźć. Większość prac jest na stałe, prawie nic sezonowego. Nie jest tak, że jeśli chodzi o młodzież to wolą przyjmować "swoich", tych na miejscu?

Drugie pytanie to czy mogę legalnie wynająć pokój lub zakwaterować się w hostelu? Tu też padały różne odpowiedzi, więc wolę się upewnić :)

No i ostatnie. Może ktoś udzieliłby mi jakiś rad? Jak postępować? Gdzie się udać? Za wszystkie informacje będę bardzo wdzięczna, bo nie ukrywam - zależy mi.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 30 paź 2012 22:01

Możesz znaleźć prace i jest to legalne. Szkoła jest obowiązkowa do 16 roku życia.
Powyżej 16 lat ma się już prawie większość praw które w Polsce nabywa się po 18. Do niedawna, można było np. sprzedać papierosy 16 latkowi.
Miesiąc temu była sprawa nauczyciela który wyjechał do Francji z uczennicą, postawiono mu zarzut porwania nieletniej, jego pech, że ona kończyła 16 lat dwa tygodnie później... Jak by przełożyli wyjazd o te dwa tygodnie, nie było by żadnej sprawy. Tak więc mając 17 lat możesz jak najbardziej legalnie podjąć pracę, z wynajęciem samodzielnym mieszkania może być problem, ale pokój czy hostel raczej nie.
Prac sezonowych jest zatrzęsienie, zwłaszcza w pub;ach, hotelach, farmach itp.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 30 paź 2012 22:12

goraluk pisze:Prac sezonowych jest zatrzęsienie, zwłaszcza w pub;ach, hotelach, farmach itp.

:roll: :roll: :roll:

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 31 paź 2012 09:20

zatrzesienie prac
HB na cale mieszkanie
z gazet Iran news oglada

:roll: :lol: :roll:

Wróć do „Praca”