pamietajmy, ze to nie my jestesmy najlepsi i najmadrzejsi i moze cos z tego dobrego wyniknie...
Ja mimo wszystko ciesze sie ze to my mamy bomby atomowe a nie np. kraje muzulmanskie, nawet wizja 40tu dziewic w raju mnie nie przekonuje
A na serio to kto kreci calym rozwojem cywilizacyjnym, spolecznym czy naukowym jesli nie Europa, Stany i Japonia? Wielu przedstawicieli innych kultur wyjezdza wlasnie do tego "imperialistycznego swiata" zeby zyc normalnie czyli nie dac sie zarznac w jakiejs glupiej plemiennej wojnie albo za to ze nie ma sie w domu koranu o tak banalnych sposobach na wczesna smierc jak glod czy choroby nie wspominajac

...moze zamiast im przyklaskiwac trzeba ich edukowac jednoczesnie uczac bialych pojecia "szacunek"....
Na szacunek trzeba jakos zasluzyc a nie wyuczac go na sile to samo tyczy tolerancji. Dla bandytow, leni i nierobow nie powinno byc nigdy tolerancji, bez wzgledu na kolor skory.
Chrzescijanie by chcieli zeby wszyscy wierzyli w Jezusa a muzulmanie zeby wszyscy czytali Koran, tego sie nie da zrobic wiec sa problemy...
I na chceniu sie zaczyna i konczy, wiem ze radio maryja, wiem ze religia w szkolach, ale mimo wszystko ta wiara nie jest az tak opresyjna. Mnie w kazdym razie ksiadz nie bral na kolana