Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
numerowa
Emigrant

Postautor: numerowa » 30 paź 2012 14:10

NIe, dziekuje, wole moja prace od 9 do 5:30, podatki i pensja oplacone, firmowy laptop, prywatna opieka lekarska i nie musze nikomu niczego wciskac.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 30 paź 2012 16:43

Najlepiej to pracować dla siebie. Mieć własny biznes i już.
Jakoś firmowy laptop czy prywatna opieka zdrowotna mnie nie podniecą, zwłaszcza, że za te "cudeńka" mam być od 9 do 17 w jakimś miejscu?
Nie... Ja wole by to pieniądze na mnie pracowały a nie dla pieniędzy:))
Kiedy ty przeglądasz net na tym cudownym firmowym laptopie, ja pewnie zwiedzam kolny zamek gdzieś w UK...
To prawda, ale już do pracy na godziny czy etat się nie nadje...
Jak ludzie mogą pozytywnie pisać o tym, że są uwaleni przez 8-9 godzin dziennie... za tego laptopa?
Brrr..

numerowa
Emigrant

Postautor: numerowa » 31 paź 2012 15:02

Tak, a ty pewnie nic nie robisz tylko zwiedzasz zamki, prosze cie. Nie pracuje dla laptopa tylko dla pieniedzy i dla wlasnego rozwoju. Prawda jest taka, ze nie byloby mnie stac na kursy i oprogramowania, ktore oplaca mi firma. Owszem, mozna miec wlasny biznes, ale wtedy pracuje sie po 16 godzin na dobe. Zalezy co kto lubi, choc firm typu piramidy finansowe nie uwazam za powazny biznes.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 31 paź 2012 16:44

numerowa pisze:Tak, a ty pewnie nic nie robisz tylko zwiedzasz zamki, prosze cie. Nie pracuje dla laptopa tylko dla pieniedzy i dla wlasnego rozwoju. Prawda jest taka, ze nie byloby mnie stac na kursy i oprogramowania, ktore oplaca mi firma. Owszem, mozna miec wlasny biznes, ale wtedy pracuje sie po 16 godzin na dobe. Zalezy co kto lubi, choc firm typu piramidy finansowe nie uwazam za powazny biznes.

A kto ci takich głupot naopowiadał, że po 16 godzin?
Ja pracuje średnio 2 godzinny dziennie. I to jeszcze mogę wybrać dni w których będę pracować a w których nie. Na szkolenia mnie stać lub załatwiam tak, by koszty pokryło państwo:) Można powiedzieć, że więcej godzin dziennie -średnio- pracuje wolontariacko niż za pieniądze czy dla pieniędzy.
Tobie jako pracownikowi etatowemu, który jest (sorry) udupiony przez 8-9 godzin nawet nie przyjdzie na myśl jak prowadzić własny biznes jest łatwo i jak zupełnie inaczej to wygląda jak się pracuje dla siebie. Zobacz wokoło, ilu znasz ludzi, którzy porzucili własne biznesy i zaczęli pracować na godziny? I jak sądzisz dlaczego takich osób prawie nie ma?
Nie ma nic gorszego jak pracować na etat na ustalone godzinny - to najgorsze co może być. Prędzej czy później może to zrozumiesz.
Mogę powiedzieć ci tylko tyle, że każdy pracownik etatowy, zatrudniony na godziny jest okradany przez pracodawcę. Bo każdy etatowy pracownik powinien mieć płacone nie przez 8 czy 9 godzin, ale przez 24 godziny i przez 7 dni w tygodniu. Jak to zrozumiesz to możemy dalej pogadać.

ps. Ty nic nie odliczysz, pokrywasz wszelkie koszta, ja jako "biznes" odliczam wiele rzeczy od podatku, mało tego, samochód który ja kupuję też mnie kosztuje mniej niż ciebie o jakieś 40%.
Policz sama, lub zrozum.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 31 paź 2012 18:04

Dobrze, że nie wszyscy tak myślą, bo wtedy nie mielibyśmy ani lekarzy, ani nauczycieli, ani większości innych zawodów, które są udupione przez 8-9 godzin dziennie.

numerowa
Emigrant

Postautor: numerowa » 31 paź 2012 22:47

Ale wiesz, ja lubie pracowac na etat i wyobraz sobie, ze realizuje sie w swojej pracy. Znam ludzi majacych wlasny biznes (chocby moj tata) i nikt z nich nie pracuje 2 godziny dziennie. Propozycja wysokich zarobkow bez wysilania sie zalatuje mi Amber Gold albo innymi piramidami finansowymi.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 31 paź 2012 23:38

Żaden AG i żadna piramida. Jeśli twój ojciec pracuje po 16 godzin i ma własną firmę, to znaczy, że nie powinien tego robić lub brak mu odpowiedniego przeszkolenia. Wielu ludzi myśli, ze jak potrafi coś zrobić to już będzie biznesmen, niestety, do tego też potrzeba nauki, same zdolności manualne nie wystarczą, może dlatego on musi tak długo pracować. Ty to widzisz i wolisz pracować za godziny na etat. Czyli nadal nie rozumiesz istoty sprawy a więc tego by pieniądze na ciebie pracowały.
Ok inaczej, poszukaj coś o pasywnym dochodzie na początek. To taki dochód który jest cały czas, bez znaczenia czy pracujesz, śpisz czy oglądasz TV i wcale nie mówię o działalności nielegalnej jak AG.
Pamiętaj co ci napisałem wcześniej, pracując na etat jesteś okradana cały czas, bo pracownik etatowy powinien mieć płacone 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu a nie tylko za czas spędzony w pracy.
Już samo to, że się nie daje okraść jestem do przodu.

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 31 paź 2012 23:48

praca to nie tylko "produkowanie" pieniedzy ale udoskonalanie swojego charakteru, cwiczenie samodyscypliny, cierpliwosci, wspolzycia z innymi, nie zawsze latwymi osobnikami a przede wszystkim uczy pokory i szacunku do innych czego tobie Goraluk bardzo brakuje. Uwazasz sie za lepszego,madrzejszego i bardziej cwanego od innych....zycze ci zebys pewnego dnia nie obudzil sie kompletnie SAM w lozku pelnym pieniedzy...
Good luck!

numerowa
Emigrant

Postautor: numerowa » 01 lis 2012 07:22

Moj tata ma duzo pracy, bo jest fachowcem w swojej dziedzinie i jest duze zapotrzebowanie na rynku na to, co robi. Zatrudnia tez ludzi, ale nie ma wystarczajacej ilosci ludzi w okolicy z odpowiednimi uprawnieniami wiec on musi robic duzo samodzielnie. Poza tym moj tata kocha swoja prace i wcale nie musi pracowac tak dlugo, ale on w domu sie nudzi, praca to cale jego zycie.
Co do mnie to na pewno praca moich marzen nie jest sprzedawanie jakichs szemranych produktow i namawianie ludzi, zeby sie do mnie przylaczyli. Nie cierpie zadnych marketingow, naciagania, sprzedawania i pseudopsychologii.
To nie jest praca moich marzen.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 01 lis 2012 08:49

goraluk pisze:Ok inaczej, poszukaj coś o pasywnym dochodzie na początek.

Amway? A moze bardziej nowoczesnie, Forex?

Panie, idz pan w cholere bo tych bzdur sie czytac nie da.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 01 lis 2012 09:18

Ludzie czy wy tylko znacie kosmetyki avion czy jak im amway lub forex ewentualnie AG?
Naprawdę macie aż tak ograniczone zdolności wyobraźni?
A wystarczy mieć dobry pomysł, np. własne hobby. Dla przykładu:
Stwórz stronę www zgodną z twoimi zainteresowaniami, bez znaczenia, że takie już są. Po odpowiednim jej zareklamowaniu w wyszukiwarkach (wcale drogie to nie jest) ludzie zaczną waszą stronę oglądać, to spowoduje zainteresowanie wami przez firmy reklamowe, które chętnie ustawią reklamę (wcale nie tak nachalne jak na onet) na waszej stronie. Wówczas każde wejście na stronę przyniesie dochód pasywny. To jest tylko przykład. Trochę więcej wam potrzeba inwencji twórczej i wyobraźni. Za bardzo się ograniczyliście w swoich ramkach i potem nie dziwne teksty w stylu: życie mnie zmusza, AmberGold, Amway... Nie nie da się zrobić, nie będę wciskać komuś czegoś... bo wam wmówiono, że biznes tylko na tym polega.
Kolejny przykład na aktywne zarabianie ale połączone z elementem pasywnym.
Wiele towarów jest w Polsce droższe niż w UK, sprzedawaj na allegro w Polsce! Prawie każdy z was ma kogoś w Polsce, zróbcie z nim taki biznes.
Jak ktoś ma jeszcze miejsce pod domem to już w ogóle.
Kupujesz samochód, rumpla starego w UK, model który jest popularny w Polsce, jedziesz tym samochodem, biorąc przy okazji coś innego. W Polsce samochód sprzedajesz powoli na części ogłaszając się na allegro. Nikomu nic nie wciskasz, to ludzie zgłaszaj swoje potrzeby do was, żadne piramidy, żadne amwaye, czysty legalny biznes zaspokajający potrzeby ludzi... to tylko przykłady jakie przyszły mi na myśl teraz, kiedy to piszę.
Trudne?

numerowa
Emigrant

Postautor: numerowa » 01 lis 2012 12:41

To, o czym piszesz to sa normalne pomysly na biznes, ktore jednak wymagaja troche wiecej czasu i wysilku niz 2 godziny dziennie, zeby zaczely przynosic jakie takie dochody.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 01 lis 2012 18:14

numerowa pisze:To, o czym piszesz to sa normalne pomysly na biznes, ktore jednak wymagaja troche wiecej czasu i wysilku niz 2 godziny dziennie, zeby zaczely przynosic jakie takie dochody.

Po pierwsze to nigdzie nie napisałem, że prowadząc biznes od początku będziesz pracować 2 godzin dziennie średnio w tygodniu (7 dni).
Po drugie, też się tak da na początek ale musisz odpowiednio więcej zainwestować lub mieć bardzo dobry pomysł.
Wszytko zależy wyłącznie od was.
Życie do niczego Was nie zmusza - to wy się zmuszacie. Życie daje wam multum wyborów i możliwości.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 01 lis 2012 18:28

Ja co prawda nie pracuję na etacie, jestem wolnym strzelcem, ale pracuję codziennie po kilka godzin (bywa, że więcej niż 8-9). Bardzo lubię swoją pracę, daje mi dużo satysfakcji, a każdy dzień w pracy jest nowym wyzwaniem. Praca to bardzo ważna część mojego życia, nie tylko ze względów finansowych. Nigdy idąc do pracy nie myślę sobie "kolejny dzień będę udupiona na x godzin".

Mam też pasję i mini biznes z tym związany, ale gdybym nie pracowała w zawodzie czułabym się trochę "useless". Jak można się spełniać zawodowo przy pasywnym dochodzie?

Pracować po 2 godz dziennie (i to nie codziennie) i zwiedzać zamki z nudów mogę na emeryturze, jak nie będę miała nic lepszego do roboty.

Mam też duży szacunek dla osób, które nie mają łatwo w życiu, a jednak pracują uczciwie gdzie mogą, zamiast iść na łatwiznę i kombinować. Nie masz prawa ich oceniać, ani tego czy los ich do tego zmusił czy nie.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 01 lis 2012 23:20

NoToCo pisze:Ja co prawda nie pracuję na etacie, jestem wolnym strzelcem, ale pracuję codziennie po kilka godzin (bywa, że więcej niż 8-9). Bardzo lubię swoją pracę, daje mi dużo satysfakcji, a każdy dzień w pracy jest nowym wyzwaniem. Praca to bardzo ważna część mojego życia, nie tylko ze względów finansowych. Nigdy idąc do pracy nie myślę sobie "kolejny dzień będę udupiona na x godzin".

Zawsze to co robisz, jest najlepsze dla ciebie.

Mam też pasję i mini biznes z tym związany, ale gdybym nie pracowała w zawodzie czułabym się trochę "useless". Jak można się spełniać zawodowo przy pasywnym dochodzie?

To już twoja inwencja powinna ci pomóc, ja na ten przykład udzielam się jako wolontariusz i studiuję samodzielnie historię Anglii.
Bardzo chciał bym zobaczyć Kamczatkę i przejechać się kolejką transsyberyjską, ale niestety czas na to nie pozwala a i nie powiem, bo koszty takiej wycieczki, też są znaczące. Choć coraz bardziej dojrzewa mi myśl by jechać na zasadzie "stopa":)) To jednak wymaga bardzo dużego poznania nie tylko samego siebie ale i otwarcia oczu.

Pracować po 2 godz dziennie (i to nie codziennie) i zwiedzać zamki z nudów mogę na emeryturze, jak nie będę miała nic lepszego do roboty.

Na emeryturze to ja będę chyba w jakimś innym kraju o klimacie delikatnie mówiąc, bardzie sprzyjającym do przesiadywania na świeżym powietrzu:)
Może Malta? Albo Hiszpania?

Mam też duży szacunek dla osób, które nie mają łatwo w życiu, a jednak pracują uczciwie gdzie mogą, zamiast iść na łatwiznę i kombinować. Nie masz prawa ich oceniać, ani tego czy los ich do tego zmusił czy nie.

Każdy - no prawie każdy ma to co chciał mieć. Mówisz o klepaniu biedy i trudach, będziesz je mieć. Mówisz o dobrym szczęśliwym żyć i łatwości we wszystkim i to otrzymasz. Bardzo trudno to idzie zrozumieć ludziom.

Wróć do „Praca”