Tutaj zamieszczamy pytania dotyczące życia na wyspach, które nie kwalifikują się do innych kategorii
karimbenzema
Gastarbeiter

problem z mieszkaniem w londynie

Postautor: karimbenzema » 30 paź 2012 11:17

co zrobić jeśli landlord chce mnie wyrzucić z domu za to że chcialam umowę o wynajem pokoju.Dodam ,ze płacę regularnie i nie jestem konfliktowa.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 30 paź 2012 12:40

Nie wierze ze skoro placisz i nie jestes "konfiktowa" chce cie wyrzucic.

Jakis powod ma.

Moja lokatorka placi i tez uwaza ze jest nie konfliktowa ale dostala wypowiedzenie.

Za co?

Ile razy mozna komus mowic zeby po sobie wanne myl?

Dla mnie to wystarczajacy powod... Twoj landlord pewnie tez powod ma.

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 30 paź 2012 12:47

:lol:

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 30 paź 2012 12:52

Ty sie nie smiej, nie pomyslalam zeby 29 letniej KOBIECIE wpisac "umyj wanne po sobie po kazdym kapaniu" do kontraktu to teraz mam.

I jeszcze klamie ze myla jak zlapie za leb - a ja za gabke i gabka sucha wiec JAK myla, huh? Starego wrobla chciala na plewy phewwwwwwwwwwwwwww

Ma czas do konca listopada, miesieczne wypowiedzenie.

Teraz pewnie na jakims ichnim forum placze ze ja "za darmo" wywalaja

:evil:

numerowa
Emigrant

Postautor: numerowa » 30 paź 2012 20:42

Ja bym poszukala innego pokoju, bo to jakis oszust. Na pewno wynajmuje wam na czarno. A placilas depozyt?

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 30 paź 2012 20:45

Bardzo mozliwe ze podnajmuje na lewo mieszkanie council ktorego nie ma prawa podnajmowac w calosci.

Moze podnajac pokoj pod warunkiem ze ma zgode od council na to.

Jak podnajmuje na lewo tzn ze doi Housing Benefit i nie deklaruje ze za pokoj /pokoje/mieszkanie bierze kase.

Wtedy pewnie ze nie bedzie chcial umowy dac.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 30 paź 2012 21:51

A dlaczego wy tak uparcie wynajmujecie pokój u kogoś?
Jak pracujecie, to należy wam się HB więc lepiej poszukać jakiegoś mieszkania czy domu one bedroom. Wówczas macie samodzielne mieszkanie, od państwa dostaniecie dofinansowanie.... Naprawdę tego nie rozumiem? Zwłaszcza kogoś kto już tu jest parę miesięcy, bo rozumiem, ktoś przyjeżdża, nie ma pracy, to pokój jest ok. Ale ile można mieszkać "u kogoś"?
Housing Benefit zależy od dochodu.
Iść do agencji, poszukać mieszkania, podpisać umowę, zapłacić depozyt i za miesiąc z góry a potem do councilu wziąć aplikację, wypełnić i od poniedziałku który jest po zwrocie aplikacji wypełnionej, będzie się wam liczyć HB i możliwe, że Council Tax Benefit też.
Owszem, depozyt i pierwszy miesięczny rent może być zaporą, ale czy nie lepiej przez miesiąc, dwa na to odłożyć tylko się użerać z kimś bo się np. wanny nie umyło?

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 30 paź 2012 21:58

to tak ci sie tam podoba, ze koniecznie chcesz zostac?
jesli tak to siedz bez umowy, bo w sumie po co ci ona potrzebna? jesli dostajesz payslipy i ogolnie listy na ten adres to jest to potwierdzenie, ze tam mieszkasz, wiec jesli do udowodnienia potem nie potrzebujesz umowy tylko dowodow tego typu, wszak w UK umowa ustna tak samo wazna jak pisemna. A deposit zaplacilas? zwykle w chwili wplaty depositu spisuje sie umowe, jesli tego nie zrobilas to co ci za roznica. Za ile czasu zaplacilas wpisowe?

a tak ogolnie jesli facet chcial ci dac wypowiedzenie w chwili gdy zapytalas o umowe to znaczy, ze wynajmuje pewnie nielegalnie, choc ponownie to ciebie nie dotyczy bo nawet nie musisz wiedziec, wiec on robi to na wlasne ryzyko i odpowiedzialnosc, nie music wiedziec, czy to jego mieszkanie itd ze nie wolno mu wynajmowac, a dodatkowo faceta masz w garsci w razie jak nie bedzie chcial oddac depositu. Wiec decyzja nalezy do ciebie, jesli to ci odpowiada, pokoj sie podoba to mozesz pomieszkac... facet pewnie jakis azjata, oni zawsze w taki sposob sie bogaca i sobie tak nawzajem pomagaja poza prawem czesto... no ale jesli masz listy na ten adres, to latwo udowodnic od kiedy i jak dlugo tam mieszkasz...

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 30 paź 2012 22:16

goraluk pisze: użerać z kimś bo się np. wanny nie umyło?

Mycie po sobie wanny to jedno z podstawowych odruchow automatycznych wiec z jakiej racji lokator ma niby miec pretensje ze tego samego sie od niego/niej wymaga?

Widze ze sam jakis flejtuch jestes, skoro tobie by to nie przeszkadzalo.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 31 paź 2012 08:39

Khe khm nie chce sie sprzeczac ale wanne myje sie zazwyczaj raz na tydzien a nie "po sobie"....

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 31 paź 2012 08:45

Jak pracujecie, to należy wam się HB więc lepiej poszukać jakiegoś mieszkania czy domu one bedroom

Pierwszy post brzmi "chce mnie wyrzucić", a nie "nas"

Single people under 35 can only get Housing Benefit for bed-sit accommodation or a single room in shared accommodation.

https://www.gov.uk/housing-benefit/eligibility

Iść do agencji, poszukać mieszkania, podpisać umowę, zapłacić depozyt i za miesiąc z góry a potem do councilu wziąć aplikację, wypełnić

A później bardzo się rozczarować gdy HB nie zostanie przyznany i szukać mądrego, który im to doradził.

Proponuję zrobić eligibility check przed podejmowaniem decyzji.

Wróć do „Sprawy codzienne”