O wszystkim na tematy prawne
NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 25 paź 2012 18:04

Znalazłam pocieszającą dla założyciela wątku informację w "Guide to the Law" Pritchard'a:

"Committal to custody for non-payment of fines will be imposed only when the court finds that there has been a wilful refusal to pay or culpable neglect"

czyli dokładnie w Twoim przypadku, ale:

"The court can also impose a committal for a set number of days, and then suspend it on certain terms (E.g. on the payment of regular instalments). If the fine defaulter does not make regular payments, then he or she can be arrested and imprisoned without further notice."

Czyli, sąd może dać Ci za niepłacenie grzywny karę więzienia w zawieszeniu, a warunkiem zawieszenia będzie regularne spłacanie grzywny. Może, ale nie musi.

Jeśli naprawdę planujesz przeprowadzkę do UK to (oczywiście jeśli nie zwiną Cię z portu / lotniska) zgłoś się sam do sądu i poproś o takie właśnie rozwiązanie, bo niezapłacona grzywna nie przepadnie. Tak jak pisałam wyżej sądowe grzywny nie ulegają przedawnieniu.

Czy wie ktoś jak się przelicza kwotę grzywny na unity? Wiem, że od 1995 się tego nie stosuje, ale mam akurat tabelkę z przelicznikiem unitów na długość wyroku za niepłacenie grzywny.

Arkos
Gastarbeiter

Postautor: Arkos » 25 paź 2012 21:27

Czyli pozostało mi zaryzykować mało przyjemnym aresztowaniem w UK na granicy , żeby załatwić stare sprawy ... trzeba brać odpowiedzialność za stare błędy , dzięki wszystkim za przybliżenie mi mojej sytuacji prawnej ;) pewnie jak już uporam się z tym napiszę jak to wyglądało w praniu ;)

Arkos
Gastarbeiter

Postautor: Arkos » 25 paź 2012 21:29

jeszcze takie małe pytanie podczas aresztowania za nie zapłacone grzywny jak już doprowadzą mnie do sądu , a ja bym w Sądzie powiedział że mnie nie było 6 lat w UK i teraz wróciłem i chce zapłacić całość od razu na miejscu ?

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 26 paź 2012 07:47

Tak byłoby dla Ciebie najlepiej, w sądzie tak czy inaczej będziesz miał możliwość porozmawiania za darmo z prawnikiem (duty solicitor), który Ci doradzi co najlepiej zrobić.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 26 paź 2012 17:45

Tak jak w 2008 tak i teraz nikt cię za 2x300 funtów nie zaaresztuje na lotnisku czy na granicy.
Jak ci pisałem, będziesz mieć może problem z odzyskaniem nadpłaconego podatku, lub jak zamieszkasz to przyjdzie ci pismo w tej sprawie jeśli jeszcze jest to aktywne.
Nie słuchaj NoToCo bo naprawdę nic nie wie, coś przeczyta, nie wie gdzie to zastosowano i do czego i jedyną odpowiedzią jest w jej wykonaniu pingpong na zasadzie: "a nie bo tak" - Za dużo ludzi w UK myśli kategoriami polskimi to jest główna barierą by przełamali pewne stereotypy.
Do sądu iść nic ci nie da bo z czym pójdziesz? CO powiesz? Ze chciałeś zapłacić grzywnę, z kiedy, jaką... To się nie da ot iść do sądu i powiedzieć komu? Sprzątaczce czy sędziemu?:) kto da ci w sądzie dostęp do sędziego czy nawet duty solicitor? Jedyne z kim uda ci się pogadać będzie Clark lub ochrona, i odeślą cię z kwitkiem mówiąc: napisz pismo.
Dlatego ci napisałem idź po prawną poradę do CAB, nie ulotki, bo ulotka jest tylko ogólną informacją a każda sprawa jest inna. W CAB za darmo dostaniesz polskiego tłumacz i konkretne prawne porady, łącznie z pomocą napisania pisma do sądu magistrackiego jak również mogą sprawdzić, czy jesteś jeszcze za to ścigany. Najgorsze co zrobisz to podążać za poradami takiej NoToCo która sąd widziała tylko w Tv i z opowiadań innych rodaków którzy też "słyszeli od znajomego, znajomego" jak to wygląda.
W UK sądy działają znacząco inaczej niż w Polsce, tu rozumie się, że ktoś może mieć trudną sytuację.

NoToCo
Od kiedy to duty solicitor służy za darmowe porady prawne?:)))
Za dużo chyba się filmów naoglądałaś:)))
Nawet nie wiesz do czego jest funkcja duty solicitor w sądzie:)

ps1.
Zapomniałem dodać, że masz jeszcze w sądzie Legal advisor - ale też dostępu do niego nie dostaniesz.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 26 paź 2012 18:31

Przejdź się choć 1/3 tego co ja do sądów... i CAB-ów.
Jeden człowieku co mu dadzą w sądzie to papierek i numer telefonu - tam podaj nr karty... Bo nikt w sądzie nie będzie grzebać w sprawie z przed 6 lat o co biega.
Jeszcze raz mówię niech idzie do CAB tam dostanie profesjonalną pomoc prawną za darmo. A na własną rękę czy porady w twoim czy notoco stylu to już naprawdę...
Zrozum, dla mnie to praktyka dla was ulotki i googlowanie.
Ulotki są do ogólnej wiedzy, ale każda sprawa jest inna. mało każdy sąd czy sędzia jest inny. I naprawdę żaden sąd mu nic nie poradzi, nikt mu w sądzie nie da prawnika bo niby z jakiej paki? Kim jest i o co chodzi? Zrozum, za dużo się filmów naoglądaliście:)
Przejdź się choć raz do sądu i pomóc komuś wg. własnej wiedzy się przekonasz.
Cały czas przypomina mi się wątek z ESOL - nie bo jest za darmo i koniec... nikt z was nie sprawdzi, nie zadzwoni... nie bo jest i już tak stwierdzacie tak ma być... jakież to polskie...
Zrozum, ja byłem załatwić chłopakowi ESOL miesiąc temu... Ale nie wy a zwłaszcza notoco wie lepiej bo wie... I potem się dziwić, że rodacy wychodzą na głupich. skoro tu takie rady lecą... jak przeczytaj ulotkę, czy idź do sądu:))

ps.
Tym się od ciebie i notoco różnię, że ja te sprawy znam z praktyki, wy z googli i ulotek.

Arkos
Gastarbeiter

Postautor: Arkos » 26 paź 2012 19:15

Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia nakazu aresztowania na moje nazwisko ?? ??

Arkos
Gastarbeiter

Postautor: Arkos » 26 paź 2012 19:20

blondynek pisze:jak wejdzie i powie to oni juz beda wiedzieli co z nim zrobic; jestes chory jesli myslisz ze jest inaczej i ze pisanie listow mu pomoze w tej sytuacji

Arkos, przestan sluchac pieprzen gorala i sobie poczytaj ludzi z takimi problemami:
http://uk.answers.yahoo.com/question/in ... 741AAwFPbn
http://uk.answers.yahoo.com/question/in ... 131AAVBHyp
http://uk.answers.yahoo.com/question/in ... 600AAwS85m
http://uk.answers.yahoo.com/question/in ... 917AAQZxdq

polskie klapki na oczach to masz ty kolego; 15 lat i nic sie nie nauczyles

FAKT przeczytałem te linki ale to są fora takie same jak tutaj tam ludzie tylko gdybają mówiąć że możliwe jest aresztowanie lub raczej nie możliwe , różne są opinie na tych forach , najlpesza rada była by jakiegoś prawnika który ma rozeznanie w takich sprawach z doświadczenia , po 6 latach sąd mógł wystawić nakaz aresztowania ale nie musiał 50/50 . najlepsza możliwość jakby się dało spr. czy taki nakaz został wydany

Arkos
Gastarbeiter

Postautor: Arkos » 26 paź 2012 19:22

napiszę jeszcze , że w 2009 roku starałem się odzywkać podatek z UK, oczywiście załatwiała to za mnie jedna z firm która się zajmuje takimi usługami po 2 miesiącach w Polsce dostałem nadpłacone składki podatku z ostatnich 5 lat. więc czemu mi nie potrącili na grzywny ?

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 26 paź 2012 19:23

edyną odpowiedzią jest w jej wykonaniu pingpong na zasadzie: "a nie bo tak

Nieprawda, każdy swój post uzasadniam podając linki do źródeł lub wiarygodnych stron, bo w odróżnieniu do Ciebie swoje argumenty potrafię poprzeć faktami.

Od kiedy to duty solicitor służy za darmowe porady prawne?
Na odecnych zasadach od 2004. W sądzie magistrackim (podobnie jak na policji) każdemu podczas first appearance, kto nie ma własnego prawnika należy się darmowa pomoc prawna od duty solicitor, które będzie go również za darmo na tej rozprawie reprezentował.

Nawet nie wiesz do czego jest funkcja duty solicitor w sądzie
:lol: Zaczynam lubić Twoje poczucie humoru.

NoToCo która sąd widziała tylko w Tv i z opowiadań innych rodaków

Jako tłumacz sądowy w sądach bywam średnio 5-8 razy w tygodniu. Nie jako wolontariusz bez kwalifikacji, który próbując pomóc może bardziej zaszkodzić, ale jako wykwalifikowany tłumacz, który ma się czym na tym polu pochwalić.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 27 paź 2012 13:44

Arkos pisze:napiszę jeszcze , że w 2009 roku starałem się odzywkać podatek z UK, oczywiście załatwiała to za mnie jedna z firm która się zajmuje takimi usługami po 2 miesiącach w Polsce dostałem nadpłacone składki podatku z ostatnich 5 lat. więc czemu mi nie potrącili na grzywny ?

Naprawdę nie wiem. Jak już ci pisałem wiele razy, idź do CAB i tam udzielą ci profesjonalnej prawnej porady za DARMO.
Duty solicitor w custady czyli po polsku "na dołku" policyjnym, jest dla każdego, jednak poza prostymi tłumaczeniami co zostało ci zarzucone i co powinieneś zrobić w obecnej sytuacji czyli na policyjnym dołku nic więcej nie zrobi, poza ewentualnym staraniem, by cię wyciągnąć i byś przed sądem odpowiadał z wolnej stopy.
Taki prawnik nie będzie się nawet zastanawiać o twojej sprawie tylko jak ewentualnie ci pomóc byś wyszedł z policyjnego zatrzymania.
W sadzie duty solicitor ma podobne funkcje ale, nie dla każdego! Ludzie mylą na podstawie filmów i błędnych przekonań, że każdemu należy się darmowy prawnik. Nie! nie każdemu, tylko w przypadku ciężkich przestępstw jak np. morderstwo, pobicie itp. nikt w sprawie o grzywnę za 300x2 nie da ci prawnika za darmo.
CAB jeśli będzie takie twoje życzenie (jeśli np. CAB nie będzie w stanie rozwiązać twojej sprawy po twojej myśli) może umówić cię z prawnikiem z zawodowego biura prawników na 30 minut - takie spotkanie dla ciebie będzie za darmo. Masz 30 minut darmowej wizyty w profesjonalnym biurze prawnym. Jednak uważam, że sprawę w 100% pozytywnie dla ciebie nakreśli ci pierwsza wizyta w CAB.

ps1.
Custody czyli aresztowanie to wyjątkowa sytuacja, dlatego tam dostanie każdy prawnika dyżurnego.
O darmowego prawnika też można się starać będąc na zasiłku dla bezrobotnego JSA, ale o tym wszystkim wyjaśni CAB.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 27 paź 2012 14:12

W sadzie duty solicitor ma podobne funkcje ale, nie dla każdego! Ludzie mylą na podstawie filmów i błędnych przekonań, że każdemu należy się darmowy prawnik. Nie! nie każdemu, tylko w przypadku ciężkich przestępstw jak np. morderstwo, pobicie itp.

Kolejna bzdura.... tworzysz tak absurdalne historie, że sam sobie zaprzeczasz i nawet tego nie zauważasz. Duty Solicitor Scheme jest dostępne TYLKO w sądach magistrackich, gdzie nie sądzi się WOGÓLE poważnych przestępstw jak morderstwa czy ciężkie pobicia.

Pomoc duty solicitor może uzyskać każdy oskarżony o przestępstwo kryminalne, za które grozi kara więzienia (czyli większość przestępstw, również niepłacenie grzywien sądowych). Nie ma tu znaczenia czy oskarżony jest w areszcie, czy na wolności.

To be represented in court all defendants charged with imprisonable offences or in custody can seek the help of the court Duty Solicitor at their first appearance free of charge. This service is provided by a rota of independent local solicitors and is often the best way of obtaining advice and, if necessary, representation on a straightforward or minor case. However you can only use the services of the Duty Solicitor at one hearing in your case, usually the first hearing, and not at a contested trial.

http://www.yourrights.org.uk/yourrights/the-rights-of-defendants/representation-and-funding.html

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 27 paź 2012 14:29

NoToCO proszę cię czytaj ze zrozumieniem - OK.
Ja naprawdę mam dość piaskownicy, poszukaj sobie kogoś innego do pingponga.
I zacznij ROZUMIEĆ co czytasz. Bo mi się nie chce wyjaśniać jak dziecku.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 27 paź 2012 14:40

Jezeli nie chce ci sie wyjasniac jak dziecku - przestac rozmawiac sam z soba przez lusterko... :lol:

Wróć do „Prawo”