Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
Kasia1610
Gastarbeiter

pedagog w Anglii

Postautor: Kasia1610 » 13 paź 2011 08:57

Witam wszystkich:)
Przyjechałam do Anglii 4 lata temu, zaraz po obronie magistra z pedagogiki. Dopiero teraz zdecydowałam się na poszukiwanie pracy w moim zawodzie:) Jesli dobrze mi wiadomo, potrzebuję zatwierdzenia moich kwalifikacji przez General Teaching Council. No i wlasnie tu pojawiają się pyt, mam formularz do wypełnienia, ale zaraz na pierwszej stronie pytaja o: TEACHER REFERENCE NUMBER(TRN), co to jest gdzie mogę to znaleźc???? Jedyny numer którym dysponuje to numer dyplomu:( Proszę o pomoc!!!!

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 13 paź 2011 09:20

Nie wszystkie polskie kwalifikacje są honorowane w Anglii.

W "przełożeniu" polskich kawlifikacji na angielskie pomaga NARIC
http://www.naric.org.uk/

Nie wiem jak to jest w zawodzie nauczyciela, ale w wieku innych zawodach trzeba ukończyć dodatkowekursy aby móc dany zawód wykonywać. Np. moja koleżanka była w Polsce radcą prawnym, jej edukacja wraz z aplikacją trwały 9 lat, a w UK, żeby pracować jako prawnik musiała dodatkowo zrobić rok studiów na angielskim uniwersytecie.

Zaróno system prawny jak i edukacyjny różnią się znacznie mięszy UK a Polską, więc w twoim przypadku pewnie bedzie tak samo.

Wróć do „Praca”