Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
pytonik
Gastarbeiter

Kredyt w Polsce, Kredyt w UK

Postautor: pytonik » 09 sty 2011 13:06

Witam

Kilka miesiecy temu wspolnie z zona zaciagnelismy kredyt hipoteczny na budowe domu w Polsce. W tej chwili planujemy zakup 1 bedroom flat w Londynie. Mam do was pytanie drodzy forumowicze. Czy podczas aplikacji o mortgage bank weryfikuje majatek ktory posiadamy poza granicami UK. Czy my jestesmy zoobowiazani do przedstawienia faktu, ze mamy zaciagniety kredyt hipoteczny w Polsce? Probowalismy kupic mieszkanie z Home Buy Scheme w Share ownership. Problem w tym ze w tym projekcie pierwsze i podstawowe pytanie to czy masz jakas nieruchomosc lub kredyt hipoteczny w uk lub poza uk. Zawsze mozna sklamac ale obawiam sie konsekwencji. Nawet konsultankta z agencji ktora pokazywala nam jeden flat dziwila sie takiemu przepisowi i stwierdzila ze raczej jest niemozliwe sprawdzenie kogos poza granicami UK. Powiedziala tez ze w UK nawet kuleje rejestr landlordow a co dopiero dowiedziec sie czy ktos ma property w Polsce czy w Indiach??? Mial ktos moze juz taka sytuacje. Prosze was o pomoc.

pytonik
Gastarbeiter

Postautor: pytonik » 09 sty 2011 16:16

rozumiem dzieki za odpowiedz. Szczerze mowiac to umyslnie nie sklamalem bo zanim aplikowalem przeczytalem wszystkie regulaminy i nigdzie nie bylo konkretnie napisane na temat mieszkania poza granicami uk. Dopiero sie spotkalem z tym jak bylismy ogladac flat. Czyli zostaje mi tylko normalny mortgage. Czy przy normalnym mortgage bankowcy tez sprawdzaja to co posiadam w Polsce???

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 09 sty 2011 16:40

Shared Ownershp z zasady sa dla ludzi ktorych nie stac na to zeb6y wziasc cala pozyczke na dom/mieszkanie i napewno nie dla tych ktorzy takowo juz gdzies an swiecie posiadaja.

Nie mam pojecia jakim cudem sie zakwalifikowaliscie, chyba nie w Londynie? Ale i tak jak sie sypnie to sobie narobicie brudu w papierach.

Home Buy byl i jest nadal tylko dla council i HA tenants jakimi chyba nie jestescie...

Blondynek, przegapilysmy cos czy co?

pytonik
Gastarbeiter

Postautor: pytonik » 09 sty 2011 18:17

Jeszcze sie nie zakwalikowalismy. Jestesmy dopiero na etapie aplikacji i dopiero sprawdzaja nas. Do tej pory wszystkie aplikacje jakie wysylalem czy do Borough Council, czy na stronie Share to Buy czy housingoptions.co.uk nie posiadaly zadnego zapisu ktory by bezposrednio zadawal pytanie czy jestem posiadaczem nieruchomosci lub czy moje nazwisko jest na jakimkolwiek kredycie hipotecznym poza granicami UK. Wiec nawet gdyby, ktos chcial mi narobic problemow to bardzo nie widze podstaw. Co innego gdyby byl taki zapis a ja umyslnie stwierdzilbym ze nie mam zadnej nieruchomosci wtedy maja podstawe do wyciagniecia konsekwencji. Tak naprawde po raz pierwszy spotkalem sie z tym zapisem podczas ogladania mieszkania. Agentka ktora to mieszkania nam pokazywala byla pracowniczka Catalyst Housing Group. Zapytalem sie jej o ten zapis to zrobila wielkie oczy. Poinformowalem ja tez ze taki kredyt posiadam i sam stwierdzilem ze to mnie chyba automatycznie dyskwalifikuje. kobieta w sumie smiala sie i twierdzila ze raczej nie jest nikt w stanie sprawdzic czy ktos ma posiadlosc poza granicami UK. Stwierdzila tez, ze to moze byc aby wewnetrzny przepisc Catalyst Housing Group i zeby dowiedziec sie jak jest w innych "spoldzielniach". Wydaje mi sie ze jednak to sie tyczy do wszystkich bo to nie chodzi o housing group a o projekt rzadowy ktory wspiera ludzi chcacych nabyc pierwsza nieruchomosc. Chce sie aby upewnic na tym forum bo wiem ze umiecie dobrze doradzic.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 10 sty 2011 10:28

Emigrantka pisze:Blondynek, przegapilysmy cos czy co?

tak, nie wiem jak teraz ale dawniej lapalo sie tez na ten program jesli wynajmowalo sie chate od np. duzej firmy budowlanej ktora uczestniczyla w tym programie

nie pamietam nazwy firmy ale ja przypadkiem tak mialem

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 10 sty 2011 12:39

Ogolnie Housing Association - taki mniej wiecej odpowiednik spoldzielcego (council to kwaterunkowe jakby).

Jest bardzo duzo roznych ktore prowadza oferte shared ownership, pewnie maja teraz juz rozne zasady, kiedys byla jedna.

Ale ogolnie shared ownership to jest masakra bo w sumie placi sie miesiecznei tyle ile by sie placilo jakby sie kupilo caliosc za mortgage tylko ze to jest kombinacja rent i mortgage ale efekt finansowy ten sam .... wiec w sumie o dupe potrzaskac bo po co? Pozyczki na calosc komus nie dadza bo "nie stac was bedzie splacac" ale razem rent i mortgage i tak na tyle samo wychodzi wiec????

banita
Rezydent

Postautor: banita » 10 sty 2011 13:07

no wlasnie o housing association mi chodzilo, wylecialo mi ze lba a szukac sie nie chce

z "waskiej" grupy odbiorcow council tenants i key workers robi sie ogromna bo kazdy moze sobie z tego skozystac, wystarczy 12 miesiecy pomieszkac w chacie z housing association i juz

w tym hbs o ktorym ja mowie nie placi sie zadnej kasy za nie swoja czesc ale jak juz pisalem to bylo dawno i pewnie inne warunki

pytonik
Gastarbeiter

Postautor: pytonik » 10 sty 2011 19:39

Duze dzieki za wasza aktywnosc i wszelkie odpowiedzi. Bede staral sie o pelny mortgage. Skontaktowalem sie nawet juz z jednym mortgage advisor. Sprawdzil moja zdolnosc kredytowa i stwierdzil ze nie bedzie zadnego problemu na kredyt 170 tys. Tyle wlasnie kosztuje two bedroom flat co nam odpowiada. Mam nadzieje ze wszystko pojdzie gladko.
A co ciekawsze to dzis wlasnie otrzymalem maila od housingoptions. Potwierdzili rejestracje i stwierdzaja ze moge zaczac szukac sobie mieszkania i ze sami tez beda przysylac oferty. I dopiero na tym etapie pytaja sie czy czasami nie mam domu poza UK lub czy nie jest zaciagniety zaden kredyt na moje nazwisko.

atanera
Gastarbeiter

Postautor: atanera » 11 lut 2011 13:59

Witam

Możesz mi napisać czy biorąc mortage w UK, musiałeś również powiadomić bank o swoim kredycie hipotecznym w Polsce??
Jestem współkredytobiorcą w PL i sie zastanawiam czy biorąc motage musze ten fakt zgłaszać?
dziekuje za odpowiedź

Wróć do „Mieszkanie”