Tutaj zamieszczamy pytania dotyczące życia na wyspach, które nie kwalifikują się do innych kategorii
pawelm212
Gastarbeiter

POMOCY!!!

Postautor: pawelm212 » 22 gru 2010 22:14

CześĆ , mam problem.
Jestem w UK od 9 miesięcy,cały ten czas pracowałem(z wyjątkiem pierwszego tygodnia).i cały ten czas przelewane bylo na moje konto wynagrodzenie z pracy (tygodniowki).
Kiedyś wszedłem na swój "internet banking" i zobaczyłem kwotę 800f na koncie dokładnie 807,30.Więc poszedłem do banku i ją wybralem,myslałem ,że to mogą być pieniądze,które miał mi wysłac znajomy w ramach zwrotu pożyczki zaciagniętej jeszcze w PL.Po ok.tygodniu przyszedł mi statement i na nim bylo ze to kwota od Abbasi-Kadum czy jakoś tak.Człowieka o jakims irańskim/pakistańskim nazwisku.2tyg pozniej przychodzi kolejne pismo tym razem że moje konto "is close" czyli że zamkneli mi konto.Poszedłem do banku i zapytałem co jest powodem,odpowiedzią bylo to ze miałem jakieś "uchybienia" na swoim koncie i że muszą zamknąć konto,ale że wiecej informacji mi nie mogą narazie udzielić.W dodatku powiedzieli mi ,że możliwe ze wpiszą mnie jako "floud" czyli oszusta.Teraz wiem,że być może te 800f mogło być przyczyną mojego problemu.We wcześniejszych tematach pojawilo sie cos takiego ,że ktoś tam wymuszał pieniadze,kradnąc je z kont innych poprzez udostępnianie swojego konta.U mnie raczej czegoś takiego nie było ponieważ byla to jednorazowa wplata i nic wczesniej ani pozniej takiego sie nie zdazało.Konto mialem w Barclaysie.
A teraz kilka pytań do obecnej sytuacji.

- Czy mogę załozyć konto w innym banku np: LLoyds,HSBC,NatWest, itd.
-Jeśli jestem "floud" to znaczy,że inne banki tego konta mi nie otworzą?>
-Czy istnieją placówki ktore mogą mi otworzyć "swoje" konto abym mógł tam przelewac wynagrodzenie? np"Money shop" . "western union" czy inne.
Jeśli tak to czy pobierają z tego powodu jakaś opłatę,prowizję itd?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź
Ostatnio zmieniony 23 gru 2010 14:25 przez pawelm212, łącznie zmieniany 1 raz.

pawelm212
Gastarbeiter

Postautor: pawelm212 » 23 gru 2010 02:44

blondynek pisze:wiesz co? serio - przestan sciemniac!

przede wszystkim to 'fraud' a nie fraud

to sa tzw Nigerian scams i nie dzialaja na zasadzie ze nagle cos sie na koncie pojawia!

zeby sie pojawilo to najpierw musisz swoje dane podac - wiec bajki o tym ze kolega z Polski byl ci winien 800 funtow (swoja droga - zadziwijace ze sie nawet o taka sume nie dopominales, lol) to sobie w bajki schowaj

a jak bedziesz namierzony przez jeden bank z tytulu nigeryjskich oszustw to owszem - bedziesz mial problemy z otworzeniem konta w innym banku

1.Nie ściemniam.Pytam.
2.napisales "to fraud nie fraud" czyli to samo,chciales napisac"fraud" nie "floud"
3.Wiesz jak jest dokladnie z danymi, czesto wypelniając jakieś internetowe deklaracje,musisz je podać,wiem też ,że w Anglii dość często dochodzi do tkaich sytuacji,że ktoś posiada moje dane,chociążby kiedy zgubi swoją karte bankomatową,albo dowód albo cokolwiek na którym dane są napisane.
4.Koleg mi "wisi" więcej niż 800f ,ale mówił,że odda w ratach:)
5.Dzięki za odpowiedź na jedno z moich pytań,a swoje teorie schowaj między bajki,czy zawsze,ktoś kto znajdzie się w trudnej sytuacji z bankiem ,musi próbować ten bank oszukać ?:>

POPROSZE KOGOŚ O ODPOWIEDŹ NA MOJE PYTANIA.

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 23 gru 2010 07:52

dobra stary... idź sobie stąd,,,,

kłamiesz w żywe oczy...ale czyż nie tak robi każdy złapany za ręke... uuu to nie moja ręka..

po pierwsze ...każdy oszust wpłacający ci na konto kase ... musi mieć pewnosć ze ja odzyska :))))

wiec nie licz ze biedny złodziej , bidulek kazał przelac przez pomyłeczke kasę z przekretu na twoje konto..

powiem ci jak było..

odpowiedziałeś w internecie na jakies ogłoszenie typu " masz konto w banku angielskim, chcesz zarobić " , i zamiast wypić szklankę wody i zapomnieć ..skusiło cię to ...
masz teraz pecha..

masz nalepke OSZUST

no i nie otworzysz konta nigdzie...

i zadna instytucja nie przeleje ci wypłaty:)) wiec moze wreście ty i tacy podobni tobie kombinatorzy pojadą wreszcie do domu...bo wstyd przynosicie
pozostałej wiekszości polaków....

pawelm212
Gastarbeiter

Postautor: pawelm212 » 23 gru 2010 14:20

marekleyton pisze:dobra stary... idź sobie stąd,,,,

kłamiesz w żywe oczy...ale czyż nie tak robi każdy złapany za ręke... uuu to nie moja ręka..

po pierwsze ...każdy oszust wpłacający ci na konto kase ... musi mieć pewnosć ze ja odzyska :))))

wiec nie licz ze biedny złodziej , bidulek kazał przelac przez pomyłeczke kasę z przekretu na twoje konto..

powiem ci jak było..

odpowiedziałeś w internecie na jakies ogłoszenie typu " masz konto w banku angielskim, chcesz zarobić " , i zamiast wypić szklankę wody i zapomnieć ..skusiło cię to ...
masz teraz pecha..

masz nalepke OSZUST

no i nie otworzysz konta nigdzie...

i zadna instytucja nie przeleje ci wypłaty:)) wiec moze wreście ty i tacy podobni tobie kombinatorzy pojadą wreszcie do domu...bo wstyd przynosicie
pozostałej wiekszości polaków....

hmmm widzę ze jeśli chodzi o pomoc z bankami to wiekszość z szukających pomocy to oszusci.Wiec do rzeczy:)
Dziś dostałem pismo z banku,że nie jestem traktowany jako "froud",ponieważ nie zrobilem nic co mogło by mnie na niego kwalifikować:).
Pismo datowane jest na 16.12.2010r.
Nawet ludzie z banku liczą na ponowną współpracę ze mną :) z czego niestety nie skorzystam.Okradnę inny bank >hahaha< na 800f i powiem, że nie wiem o co chodzi.
W piśmie jest tez napisane ze konto zostało zamkniete z innego powodu.(mojego oczywistego zaniedbania i błędu)
Ale to zostawie dla siebie,chyba ze jakiś "POLA(cze)K" chce na własne oczy zobaczyć co jest prawdziwym powodem.(proszę pisać na PRIV)
W każdym razie dziekuje za"pomoc" ale nie skorzystam i zostane jeszcze. W koncu mam fajną dobrze płatną prace,ale jak tylko bd w Polsce albo u "kolegi" Abbasiego w Pakistanie kartke wysle:).
Może wtedy zakwalifikujecie mnie jako terroryste, w koncu takie znajomosci to idealny argument dla Was ;p

Z drugiej strony... pieniądze,które królowa wzięła mi w poczet podatków i taxu wielokrotnie przekracza sumę 800f.Myślicie,żę łasiłbym się na taka sume? Napewno nie.

P.S Panie Marku taki z pana jest mądry i zacny człowiek a popełnia pan wielBŁĄDA w słowie "wreście". dla przypomnienia powiem panu,że pisze się "WRESZCIE" i niech to WRESZCIE dotrze do Ciebie ... wełniana istoto :)

WESOŁYCH ŚWIĄT DLA PRAWDZIWYCH POLAKÓW!!!!!!!!

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 23 gru 2010 14:36

pawelm212 pisze:
P.S Panie Marku taki z pana jest mądry i zacny człowiek a popełnia pan wielBŁĄDA w słowie "wreście". dla przypomnienia powiem panu,że pisze się "WRESZCIE" i niech to WRESZCIE dotrze do Ciebie ... wełniana istoto :)

WESOŁYCH ŚWIĄT DLA PRAWDZIWYCH POLAKÓW!!!!!!!!

mrrrrrrrrrrrrrrrr wreście ktoś mnie docenił.....uwielbiam byc wełnianą istotą.... wogóle jest taka seria zabawek firmy NICI nazywa sie SHEEP-LAND..
kocham te wełniane owieczki :))

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 23 gru 2010 22:02

Na statemencie pisze od kogo sa pieniadze, to skad ci przyszlo do glowy ze to kolega ? Zrobiles walek to teraz cierp.
A najlepiej spierdalaj do Polski, bo nam tu kretaczy nie potrzeba.

pawelm212
Gastarbeiter

Postautor: pawelm212 » 24 gru 2010 00:54

"...myslałem ,że to mogą być pieniądze,które miał mi wysłac znajomy w ramach zwrotu pożyczki zaciagniętej jeszcze w PL.Po ok.tygodniu przyszedł mi statement i na nim bylo ze to kwota od Abbasi-Kadum czy jakoś tak.Człowieka o jakims irańskim/pakistańskim nazwisku...."

wyraźnie napisalem w pierwszym poście,że statement zobaczylem dopiero po tygodniu... ehh...

Wróć do „Sprawy codzienne”