banita pisze:znalazles juz te potwierdzone fakty blaznie czy nadal p..... dla samego faktu p..... ? i po co mi te oczka puszczasz? chcesz sie umowic czy co? kolegom w pracy puszczaj
banita pisze:czy kwasniewski zostal skazany jako klamca lustracyjny?
co mnie obchodzi czyim agentem byl jaruzelski?
co mnie obchodzi ze ktos byl w pzpr? w jakije innej pari mial byc skoro byla tylko jedna?
co mnie obchodzi na jakim koniu sobieski wyzwalal wieden?
W praktyce nasilała się sowietyzacja Polski; ranga sejmu malała, a władzę sprawowała komunistyczna Polska Zjednoczona Partia Robotnicza. 22.VII.1952 r. uchwalono ustawę zasadniczą, wzorowaną na sowieckiej konstytucji z 1936 r.; w Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej (nazwa nadana w konstytucji) usankcjonowano m.in. dyktaturę partii komunistycznej i sojusz ze Związkiem Sowieckim; kolejne sejmy pochodziły z niedemokratycznych wyborów i choć miały szerokie — formalnie —uprawnienia, nie były rzeczywistym ośrodkiem władzy w państwie ani wyrazicielem woli obywateli.
Podporządkowane PZPR oraz organiczone liczebnie Stronnictwo było jednym z członków Frontu Narodowego (1952–1957), Frontu Jedności Narodu (1957–1983) oraz PRON (1983–1989). Popierało politykę PZPR w zamian za namiastkę spokoju w środowiskach rzemieślniczych, kupieckich i inteligenckich.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 15 gości