Tutaj zamieszczamy pytania dotyczące życia na wyspach, które nie kwalifikują się do innych kategorii
armawoj
Gastarbeiter

jestem w beznadziejnej sytuacji

Postautor: armawoj » 02 wrz 2010 14:48

jestem matką 9 letniego chłopca z upośledzeniem umysłowym, przyjechałam do Londynu dwa
miesiące temu , mój przyjaciel bardzo namawiał mnie na ten wyjazd a ja ponieważ bardzo go
kochałam , zgodziłam się; kiedy już przyjechałam tutaj , rzeczywistość okazała się inna, mój chłopak
nie znał kompletnie języka i wszystkie sprawy musiałam załatwiać za niego, do tego doszły jeszcze
moje sprawy urzędowe( ciężko mi było gdyż angielski znam słabo) . J mając takie dziecko nie
mogłam podjąć pracy a on okazało się że za mało zarabia żeby utrzymać nas wszystkich, zaczęłam
wydawać swoje pieniądze które przywiozłam z Polski, skończyły się jednak i one. Kiedy
powiedziałam to mojemu chłopakowi, ten rozłożył ręce i stwierdził że nie da rady tego utrzymać
sam. mam w portfelu 3 funty i głodne dziecko, mieszkam w pokoju za który trzeba płacić, co on
zarobi to wydaje na siebie i pokój, dla mnie nie ma ma nic. O benefity nie mam jak się starać bo nie
mam na księgowego , poza tym nie mogę kupić nawet biletu żeby gdzieś dojechać. Jestem z
zawodu fryzjerem ...... i co z tego jak nie mogę pójść do pracy. Ogłoszenia nic nie dają bo trafi się
coś raz w tygodniu albo i nie. Dzić jeszcze dowiedziałam się że nie ma miejsca dla mojego dziecka w
szkole. Nie wiem co robić, nawet nie mam jak wrócić do Polski . Ta sytuacja mnie przerasta,
jeszcze nigdy w życiu nie byłam w takiej tragicznej sytuacji. W polasce byłam dobrym i szanowanym
fryzjerem, dobrze zarabiałam, miałam piękne auto i wynajmowałam śliczny dom. Tu jestem zerem.
Anglia okazała się dla mnie najgorszym miejscem na ziemi. Nie wiem co robić , gdzie szukać pomocy,
jutro nie będę miała co dziecku dac jeść . Jestem załamana. Bardzo bym chciałą wrócić do kraju.
Wiem że jeżeli mi się to uda to nigdy nie ruszę się z Polski nawet na krok

maya
Rezydent
Kontaktowanie:

Postautor: maya » 02 wrz 2010 15:39

Ciekawi mnie w jaki sposób i czym ten twój przyjaciel? przekonał cie, żeby zostawić to wszystko: "byłam dobrym i szanowanym
fryzjerem, dobrze zarabiałam, miałam piękne auto i wynajmowałam śliczny dom"
i wyjechać do uk gdzie trzeba zap***ać od rana do nocy i w nocy, żeby się czegoś dorobić.

Ja tu nie widzę problemu. Ktoś ci zaraz poradzi jak wrócić do Polski gdy nie ma się kasy na bilet.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 02 wrz 2010 16:22

Bardzo bym chciałą wrócić do kraju.

Ambasada Polska i pozyczka na bilet w jedna strone?

Chyba najrozsadniejsze wyjscie w takiej sytuacji?

Jakos nic innego mi do glowy nie przychodzi

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 02 wrz 2010 16:44

mieszkam w pokoju za który trzeba płacić,

no a jak inaczej? za darmo pokoi/mieszkan nie ma..

co on
zarobi to wydaje na siebie i pokój, dla mnie nie ma ma nic.

jak nie zaplaci za pokoj to WSZYSCY na ulicy wyladujecie

O benefity nie mam jak się starać bo nie
mam na księgowego

do starania sie o benefity nie jest potrzebny ksiegowy, mozna formy wypelnic przez net (net masz) ALE - z jakiej racji uwazasz ze Ci sie cokolwiek nalezy?

Jak wyzej - powrot do Polski....

banita
Rezydent

Postautor: banita » 03 wrz 2010 09:33

jeszcze ze dwa posty i dostaniemy nr konta na ktory trzeba wplacac kase ...

komenai
Gastarbeiter

Postautor: komenai » 17 paź 2010 02:01

Sprawa ze szkola mi sie nie zgadza. Londyn to nie miescina, gdzie sa dwie szkoly. Jesli nie bylo miejsca w jednej, na pewno znajdzie sie inna, nawet jesli Twoje dziecko ma specjalne potrzeby. Fakt, ze trzeba na to poczekac, bo school admission dziala baaardzo powolnie.
Fach masz dobry, moim zdaniem poradzilabys sobie z niewielka pomoca drugiej osoby. Ale skoro syn ma isc do szkoly, to moze w czasie szkoly moglabys pracowac? Nawet w mojej dzielnicy non stop szukaja fryzjerow. Wiem, ze nie od razu bedzie lekko, ale moze skoro ciezko wrocic, to taka opcja bylaby ok?

deniro
Gastarbeiter

Postautor: deniro » 17 paź 2010 16:00

nie rozumiem jednej rzeczy skoro potrafisz zalatwic urzedowe swoje sprawy dlaczego nie zorientujesz sie sama w sprawie counsil flat or housing benefit tym bardziej jezeli masz dziecko chore przysluguje ci kilka benefitow w tym counsil flat mozesz troche poczekac ale dadza ci w zastepstwie lokum zastepcze nie panikuj nikt cie na ulice nie moze wyrzucic wykaz tylko troche zacietosci

deniro
Gastarbeiter

Postautor: deniro » 17 paź 2010 20:30

male sprostowanko nie takie cuda zalatwialem nie takim jezeli sytuacja wyglada w ten sposob jaki ja rozumiem to leszczyku blondynek w 100 procentach nalezy sie jej counsil flat..... 1 uposledzone dziecko 2 mieszkaja w pokoju czyli jak rozumiem we trojke 3 ona nie jest w stanie pracowac chociaz ma w fachu strzyzenie bo musi sie opiekowac synem 4 zywiciel glowny a zarazem jedyny czyli jej maz stracil prace BLONDYNEK sorry ale chyba naprawde nie kumasz o co chodzi przejde do sedna mieszkanie sie nalezy co wiecej w obecnych warunkach nie powinni juz w ogole w tym pokoju byc powinni otrzymac lokal zastepczy czy to bed and breakfast czy to hostel never mind ale taki jest fakt (nie raz juz z takim przypadkiem sie spotkalem) jezeli kobiecino jestes zainteresowana napisz pacino666live.com blondynek please nie wprowadzaj kobiety w blad widocznie cienko sie cenisz

banita
Rezydent

Postautor: banita » 18 paź 2010 09:57

jakos nie widze tego tlumu rodzin z uposledzonymi dziecmi z polski skoro tak kazdemu z ulicy wszystko sie nalezy ?

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 18 paź 2010 12:16

Mozesz z dzieckiem zamieszkac w przychodni panamedic. Sam tam mieszkam oraz moja rodzina i znajomi. I jestesmy pod opieka wspanialych lekarzy i to wszystko za darmo!

deniro
Gastarbeiter

Postautor: deniro » 18 paź 2010 12:17

blondynka szkoda mi slow przytaczasz typowe stereotypy po piersze flat moze dostac w momencie kiedy zostanie zarejestrowana ale najwiekszym atutem jest tutaj uposledzony syn z tego wzgledu nie moze ona podjac pracy widze ze musisz niezle cpac skoro nie czytasz i nie kumasz o co chodzi po drugie jej maz wlasnie stracil prace very very easy ty naprawde blondynka jestes podaje numer tel wiec zadzwon to przy okazji udziele paru darmowych lekcji angielskiego

Wróć do „Sprawy codzienne”