O wszystkim na tematy prawne
saimon20new
Gastarbeiter

Sprzedałem samochód zapomniałem wziąść logbook. Pomocy!!

Postautor: saimon20new » 26 maja 2010 22:14

Witam.
Dzisiaj sprzedalem samochod na ulicy, klijent zauwazyl kartke u mnie na szybie i dokonalismy tranzakcji zaraz na miejscu bo szukal auta po okolicy i mial gotowke przygotowana. Spisalem z nim umowe oboje podpisalismy logbook i on go wypelnil jako nowy wlascicial, lecz z tego wsyztskiego caly logbook zostal w jego posiadaniu co robic prosze moze wiecie jak to rozwiazac boje sie ze cos moga zrobic moim samochodem i bede mial klopoty.. Prosze pomozcie.

cafemaster
Gastarbeiter

Postautor: cafemaster » 01 cze 2010 20:36

Witam,
Jedyne co powinienes zrobic to wyslac informacje o sprzedazy samochodu do DVLA (adres mozesz znalezc na ich stronie internetowej). Wystarczy, ze napiszesz, ze samochod sprzedales i zamiescisz informacje o numerze rejestracyjnym oraz dacie sprzedazy (to jest wazne, bo jesli Twoj kupiec popelnilby jakies wykroczenie drogowe lub np. zle zaparkowal zanim przerejestruje samochód na swoje nazwisko, to wszelkie mandaty beda przychodzily do Ciebie jako ostatniego wlasciciela auta).
Po otrzymaniu zgloszenia o sprzedazy samochodu DVLA przysyla do Ciebie potwierdzenie, ze zostales wykreslony z ich bazy danych jako wlasciciel danego pojazdu i na tej podstawie mozesz sie ubiegac o uniewaznienie ewentualnych mandatów.
Pozdrawiam.

Wróć do „Prawo”