O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
user99814
Gastarbeiter

Wizyta Komorowskiego w Londynie... Co o tym sadzicie?

Postautor: user99814 » 11 maja 2010 07:46

Co sadzicie o tej wizycie? Czy odniesie podobny sukces jak Tusk 2,5 roku temu? Czy sie wybieracie? Piszcie uczciwie. A moze wolelibyscie spotkac sie z Kaczynskim?[/list]

kordian
Gastarbeiter

Re: Wizyta Komorowskiego w Londynie... Co o tym sadzicie?

Postautor: kordian » 11 maja 2010 10:10

blondynek pisze:to chyba nie jest juz zadne wydarzenie ze rozni kandydaci na rozne stanowiska przyjezdzaja tutaj chcac uzyskac poparcie

Dokładnie!
Ja jako osoba płacąca podatki w Polsce, nie zgadzam sie na to, aby ZA MOJE pieniądze, ktoś sobie latał do Londynu w te i na zad tylko po to,
aby ktoś tam, kto i tak ma W GŁĘBOKIM poważaniu to wszystko,
oddał na niego swój głos...

tyle

kordian
Gastarbeiter

Postautor: kordian » 11 maja 2010 10:36

blondynek pisze: przypuszczam ze 80% Polakow przebywajacych tutaj ma zamiar wrocic do kraju

...z czego 78% znowu zamówi bilet powrotny .
Nie będą sie mogli dostosować do pewnych "nowych standartów życia",
przerazi ich biurokracja,syf na ulicach, itd..

Ich mózgi będą poprostu "przeprogramowane społecznie" :wink:

Kto jak kto, ale ja mam prawo coś powiedzieć jak to jest po powrocie...
Euforia mija przeważnie po dwóch miesiącach..

joł!

banita
Rezydent

Postautor: banita » 11 maja 2010 10:47

Kampania Prezydencka finansowana jest z wplat obywateli i funduszy wlasnych partii wiec nie za twoje on tu przyleci Kordianku.

kordian
Gastarbeiter

Postautor: kordian » 11 maja 2010 11:02

banita pisze: i funduszy wlasnych partii wiec nie za twoje on tu przyleci Kordianku.

A ciekawe z kąd sie bierze fundusz, aby jakakolwiek partia w Polsce mogła funkcjonować, i generować swój "własny fundusz" :?:

Ja 3.14erdole!

banita
Rezydent

Postautor: banita » 11 maja 2010 11:37

Kordian przestan pier... i wez se poczytaj wtedy bedziesz mogl zabkowac:

Skąd komitety wyborcze mają pieniądze?

Źródła są dwa:

- Wpłaty od obywateli polskich, którzy mają miejsce stałego zamieszkania na terenie kraju. W tym przypadku wpłaty, bezpośrednio na konto komitetu wyborczego bądź konto partii, nie mogą przekraczać 15-krotności wynagrodzenia minimalnego obowiązującego w kraju – czyli łącznie nie może to być więcej niż 19 755 zł.

- Fundusze własne partii politycznych.

Skąd partie mają pieniądze? Partia, która chce uczestniczyć w wyborach musi mieć stały fundusz wyborczy. Na nim są gromadzone środki na przyszłe wybory i z niego są przelewane fundusze na konto komitetu wyborczego.

Na stały fundusz wyborczy wpłat mogą dokonywać zwolennicy partii – osoby fizyczne. Tak samo jak przy wpłatach na konto komitetów wyborczych, nie może to być więcej niż 15-krotność wynagrodzenia minimalnego. Obecnie obowiązuje zakaz finansowania partii przez przedsiębiorstwa i osoby prawne.

Partia może też przenosić na fundusz wyborczy środki uzyskane z innych źródeł, na przykład z subwencji i dotacji otrzymanych na wybory parlamentarne lub pochodzących z sprzedaży swojego majątku. Na poczet kampanii partia może też zaciągnąć kredyt w banku.

Jak rozlicza się komitety z wydatków przeznaczonych na kampanię?

W przeciwieństwie do parlamentarnych, kampanie prezydenckie nie są dotowane przez państwo. Przed każdą kampanią Minister Finansów w rozporządzeniu określa maksymalną kwotę, jaką komitety mogą przeznaczyć na wydatki wyborcze. W roku 2010 jest to 15,5 mln zł – w roku 2005 komitety mogły wydać do 13,8 mln zł.

10042010
Gastarbeiter

Postautor: 10042010 » 11 maja 2010 12:13

Witam.

Nie traktujcie tego wpisu jak spamowanie.

Proszę jedynie,abyście zanim podejmiecie decyzję na kogo zagłosować,poczytali kilka zdań na naszym portalu http://blogmedia24.pl/

Mam też wielką prośbę:
napiszcie,czy ambasada w Londynie może sprawiać jakieś trudności z głosowaniem.A może już są problemy ?
Czy są np. takie problemy jak w USA ?
Zobaczcie ten wątek,ewentualnie napiszcie u nas o tym.
http://blogmedia24.pl/node/29225

Pozdrawiam serdecznie Polonusów.

ps: jesteśmy Stowarzyszeniem,którego najważniejsze są sprawy polskie.
W kraju i zagranicą.

kordian
Gastarbeiter

Postautor: kordian » 11 maja 2010 12:14

Do Banity:

Ciekawe co byś na to powiedzieł, gdyby Jarosława miała teraz tam lecieć, na darmowy lans?

Olechowski, ten to jest facet z jajami, a nie jakiś tam albo grzeczny do przesady , albo pogrążony(a) w rozpaczy.. :wink:

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 11 maja 2010 12:37

Kordian pisze:
Kto jak kto, ale ja mam prawo coś powiedzieć jak to jest po powrocie...
Euforia mija przeważnie po dwóch miesiącach..

joł!

Oooo, wracasz do UK? :lol:

10042010 pisze:Witam.

Nie traktujcie tego wpisu jak spamowanie.

Proszę jedynie,abyście zanim podejmiecie decyzję na kogo zagłosować,poczytali kilka zdań na naszym portalu http://blogmedia24.pl/

To dopiero jest bezczelnosc - przemawiac w imieniu "Poloni za granica" bez zadnych ku temu podstaw. Ale to takie polskie w sumie - kazdy zawsze przemawia w imieniu tlumow.

A co do waszej stronki - ja jednak wole miec pewnosc ze jak ktos zapuka do drzwi o piatej rano to bedzie tylko mleczarz.

10042010
Gastarbeiter

Postautor: 10042010 » 11 maja 2010 12:50

Przyjacielu,
nie wystarczy czytać,trzeba jeszcze czytać ze zrozumieniem.
Zadałem pytanie,proste,bo chcemy pomóc Polonii w wyborach.
Nie piszę w imieniu Polonii,zauważ.
Polecam drugi link.

Pozdrawiam.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 11 maja 2010 12:54

Kordian pisze:Ciekawe co byś na to powiedzieł, gdyby Jarosława miała teraz tam lecieć, na darmowy lans?

wali mnie to co Jaroslaw robi w kampanii
jedyne co moze zrobic to jesli wygra wybory to zapewni tej wyspie sile robocza na kolejne minimum 8 lat bo nic sie nie zmieni wiec nikt nie wroci bo nie bedzie do czego

kordian
Gastarbeiter

Postautor: kordian » 11 maja 2010 12:54

Nie.. nie wracam.
Powiem Ci, że nawet w Bangladeszu niektóre szczury jedzą tort..
Tylko te "szczury", muszą być "bardziej wyspecjalizowane życiowo" 8)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2010 12:56 przez kordian, łącznie zmieniany 1 raz.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 11 maja 2010 12:55

10042010 pisze:Przyjacielu,
nie wystarczy czytać,trzeba jeszcze czytać ze zrozumieniem.
Zadałem pytanie,proste,bo chcemy pomóc Polonii w wyborach.
Nie piszę w imieniu Polonii,zauważ.
Polecam drugi link.

Pozdrawiam.

Nie jestem twoim przyjacielem. Idiota rowniez nie jestem i nauczono mnie czytac ze zrozumieniem. Moze was nie nauczono pisac ze zrozumieniem:
OŚWIADCZENIE przedstawicieli Polonii światowej - poparcie dla Jarosława Kaczyńskiego

Ja naleze do Poloni swiatowej (w potocznym rozumieniu tego zwrotu). Wy nie jestescie moimi przedstawicielami.

Slownik jezyka polskiego: pisze:przedstawiciel
1. «osoba reprezentująca kogoś lub coś»
2. «osoba upoważniona na podstawie pełnomocnictwa albo ustawy do podejmowania czynności prawnych w imieniu innej osoby fizycznej lub prawnej»

Oczywiscie "przedstawiciele polonii swiatowej" brzi ladniej niz "ja, wujek Ziutek i szwagier Zenek bymy chcieli coby Kaczynski byl prezydentem bomy sie przyzwyczaili". Ale prawa do okreslania siebie takimi nie macie zadnego - wiec won.

Wróć do „Hyde Park”