Tematy związane ze zdrowiem, medycyną i sprawami rodzinnymi.
misiunia7
Gastarbeiter

Jak umówic sie do ginekologa w UK?

Postautor: misiunia7 » 04 kwie 2010 13:13

Witam!Mam problem natury ginekologicznej.10 lat temu w Polsce miałam operacje usuniecia torbieli,tzw "potworniaka".Od jakiegos czasu mam bóle podobne jak wtedy,częste infekcje,upławy,niereguralne miesiączki.Ostatnio doszedł równiez wyciek z piersi.Od 6 lat mieszkam w UK i do tej pory nie mogę wyprosic od mojej GP skierowania do specjalisty.
Za każdym razem słysze inna diagnozę.Najpierw była to grzybica,pózniej infekcja nerek,a ostatnio zespół jelita nerwowego.Dodam,ze te diagnozy nie były poparte żadnymi badaniami.
Wiem ze w Londynie sa Polscy ginekolodzy,ale po pierwsze mieszkam w małym miasteczku ok. 150 mil od Londynu,a po drugie płace składki ubezpieczeniowe od 6 lat wiec uwazam,ze mam prawo do darmowego leczenia.
Czy jest jakas mozliwośc zeby dostac sie do ginekologa omijajac GP?
Słyszałam o GU Medicine Clinics (co prawda nie ma takiej w mojej miasteczku,ale jest w Oxfordzie a to jest blisko miejsca gzie mieszkam).
Czy przyjmą mnie tam bez skierowania,czy rowniez muszę miec skierowanie od GP?A moze jest jakiś inny sposób?
Do Polski lecę dopiero za miesiąc,a do tej pory przez ten ból chyba zamartwie sie na śmierc:(
Prosze o pomoc.

Misia

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 04 kwie 2010 15:27

Prywatnie niestety.....

Jezeli nie dostaniesz skierowania od GP to nigdzie za darmo nikt Cie nie przebada

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 06 kwie 2010 20:18

a jesli nie da skierowania to zapisz sie do innego lekarza i od razu mozesz poprosic o skierowanie.. przeciez to wystarczy tylko dowod pokazac i nie musisz mowic ze gdzies indziej juz jestes zapisana poprostu zapisalas sie bo zaniepokoilas sie o swoje zdrowie i chcesz skierowanie do specjalisty..

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 07 kwie 2010 01:08

Aina - prosic moze ale jak jej lekarz nie wypisze(bo nie wypisze).

Ty skierowania nigdzie nioe dostaniesz "bo ja uwazam" tylko "jezeli GP uwaza" - a uwazaja bardzo zadko.

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 07 kwie 2010 10:53

Emigrantka pisze:Aina - prosic moze ale jak jej lekarz nie wypisze(bo nie wypisze).

Ty skierowania nigdzie nioe dostaniesz "bo ja uwazam" tylko "jezeli GP uwaza" - a uwazaja bardzo zadko.

rz kochana rz.... :lol:

misiunia7
Gastarbeiter

Postautor: misiunia7 » 07 kwie 2010 13:11

Hej!Zmieniłam GP w mojej przychodni,ale to nic nie
dało,ponieważ kolejny lekarz próbował mnie leczyc paracetamolem.Zmieniłam
więc...przychodnię.
Właśnie wróciłam z wizyty i chyba po raz pierwszy poczułam sie potraktowana po
ludzku przez brytyjską służbe zdrowia.Co prawda skierowania do specjalisty
ginekologa nie dostałam,ale pani doktor mnie zbadała,pobrała wymazy,dostałam
skierowanie na badanie krwi-całą morfologię,CRP,oraz chyba wszystkie możliwe
hormony z zaznaczeniem jaki hormon zrobic w którym dniu cyklu.Skierowanie na USG
również dostałam,z tym że muszę poczekac jakieś 2,3 tygodnie.Ale i tak jestem zadowolona:)
Dziekuje wam bardzo za odzew.

Wróć do „Zdrowie, Medycyna, Rodzina”