O wszystkim na tematy prawne
MrHankey
Gastarbeiter

Wypadek - stłuczka - co robić?

Postautor: MrHankey » 09 paź 2009 13:16

Witam,

Dzisiaj na parkingu silowni mialem malutka stluczke, ale drugi kierowca (angielka) zrobila z tego duzo szumu. Ona twierdzi, ze bylo to z mojej winy, a ja jestem przekonany, ze z jej. Powiedzcie mi czy mam racje myslac iz osoba z lewej strony w UK ma pierwszenstwo.

Cala sprawa wygladala nastepujaco:
Cofalem samochodem po lini prostej, a ona wyjezdzala z uliczki podporzadkowanej (tzn piorytet drog ten sam, lecz to ja bylem z lewej strony). Mozna powiedziec ze na to skrzyzowanie wjechalismy jednoczesnie i doslownie obratlismy sie bokami (zderzakami - u mnie 1 rysa (na 3 centymetry) u niej nic nie widac). Wyszla z samochodu i na mnie naskoczyla ze moja wina, poniewaz samochod cofajacy nie ma nigdzie pierwszenstwa, wynika z tego ze doskonale mnie widziala, ze cofam na ten ulicy i wyjechala specjalnie. Ja nadal jednak twierdze ze to byla jej wina, poniewaz to ona byla na drodze podporzadkowanej i czy ja cofalem czy lecialem bokiem to nadal ja mialem pierwszenstwo. Zaczela oczywiscie udawac ze boli ja kark itp. Na cale szczescie jest nagranie z kamer na silowni, ktore moga potwierdzic moje zdanie, tylko czy ono jest sluszne?

Pozdrawiam i dzieki za pomoc

maropl67
Gastarbeiter

Postautor: maropl67 » 26 paź 2009 11:17

"Powiedzcie mi czy mam racje myslac iz osoba z lewej strony w UK ma pierwszenstwo."

Witaj!
Na to pytanie moge Ci odpowiedziec. W tym kraju nikt nie ma pierszenstwa na drodze rownorzednej. Jest to jeden z najczestrzych bledow jakie robia Polacy, ktorzy przygotowuja sie do zdania testu teoretycznego na prawko. Tu nie ma zasady "prawa wolna", czy "lewa" bo po innej stronie jezdzimy.

Unmarked junctions
An unmarked junction is when there are no Give Way or Stop lines as the roads meet. You must approach theses situations very carefully, as no-one has priority.

Nigdzie niestety nie znalazlem odpowiedzi na to czy samochod cofajacy nigdzie nie ma pierszenstwa. Ona tak twierdzi ale warto by sie upewnic czy ma racje

Pozdrawiam

Wróć do „Prawo”