O wszystkim na tematy prawne
user887939
Gastarbeiter

Obawa przed utratą prawa jazdy

Postautor: user887939 » 22 paź 2009 20:58

witam. zdalem 1,5 roku temu egzamin na prawo jazdy w uk. jak pewnie wiecie przez pierwsze 2 lata nie mozna miec 6 punkow karnych, bo prawo jazdy sie traci i trzeba je zdawac ponownie. tak sie niestety stalo ze mam juz 3 punkty i policja zlapala mnie podczas odebrania telefonu komorkowego i dostane kolejne 3 punkty, a co za tym idzie pewnie strace prawko. policjant powiedzial ze moze uda mi sie je utrzymac bo jest mi potrzebne do dojazdu do pracy(40km). bez prawka prace strace. minely juz 3 tygodnie jeszcze nic nie dostalem, nie wiem dlaczego ale z tego co mowil mi wtedy policjant to postara sie opoznic caly proces. nie mam pojecia na jakiej zasadzie to dziala i czy mowil serio czy sciemnial. w miedzy czasie postanowilem wrocic do polski na stale i chcialbym wymienic angielskie prawko na polskie. teoretycznie jeszcze nie przyznano mi kolejnych 3 punktow i moge prowadzic pojazdy nawet w uk. pomyslalem ze wymienie to prawko poki caly proces sie nie zakonczy a co za tym idzie zanim zabiora mi to prawko. moze ktos mial podobna sytuacje. jak wyglada proces wymiany prawka w polsce. czy oni wysylaja angielskie prawo jazdy po wymianie do dvla? czy jesli nie zdarze i w anglii mi je zabiora(teoretycznie bo w praktycznie go im nie oddam tylko zostawie w urzedzie w pl, to z dvla moga wyslac jakies pismo ze prawo jazdy jest juz niewazne? jak uniknac utraty prawka? w polsce prawko mi jest bardzo potrzebne a do uk poki co nie wroce wiec moge byc zbanowany na wyspy. pomozcie prosze:)

71jkc
Rezydent

Postautor: 71jkc » 23 paź 2009 09:27

:lol: Blondynek ja tez uwazam ze warunkiem wymiany polskiego prawa jazdy powinno byc zdanie egzaminu w uk !

banita
Rezydent

Postautor: banita » 23 paź 2009 10:00

drogie Panie :) troche wam sie pomylilo/zle przeczytalo

chlopak chce zamienic uk na pl a nie pl na uk wiec blondynkowe wnioskowanie nic nie da :)

wiesz 71 jakby to bylo warunkiem to nie nazywalo by sie wymiana a jesli juz wchodzic w szczegoly to zdac egzamin w pl jest o wiele trudniej niz w uk wiec nie tedy droga ...

user887939
Gastarbeiter

Postautor: user887939 » 23 paź 2009 10:34

moze najpierw dwie pierwsze osoby odpisujace na posta przeczytaja dokladnie jak wyglada moja sytuacja a nie po lebkach i strasznie sie madrza. chyba napisalem ze prawko zdalem w uk i chce je wymienic na polskie wiec sytuacja jest odwrotna i pytalem czy ktos wie jaki jest proces wymiany tego prawka poza tym ze trzeba wypelnic wniosek w polskim urzedzie komunikacji, zdjecie itd. to juz wiem(wiem co to google)

jesli ja jestem mosiek to wy nie potraficie czytac i odzywacie sie jak nic nie wiecie w temacie. tak sie sklada ze przeszukalem google i nic nie znalazlem a ze spraw typu chce wymienic polskie prawko na angielskie jest mnostwo, tez zdaje sobie sprawe.

blondynek i 71jkc, proponuje czytac uwaznie i odzywac sie jak cos w temacie sie wie bo na tym polega forum, a nie na obrazaniu i osadzaniu.

p.s. to ile mam lat nie ma tu znaczenia, moze zapytaj ile zrobilem kilometrow przez te 1,5 roku to moze zrozumiesz ze przy takiej ilosci moze sie zdarzyc jedna czy dwie wpadki.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 23 paź 2009 11:02

tu od strony jak to naprawde wyglada:

http://forumprawne.org/prawo-administra ... atowe.html

i tu od strony formalnej:

http://bip.powiatslubicki.pl/442,328,,.html

Wróć do „Prawo”