ja nie jestem expertem od zakladania spolek ale chyba jednak pownienes wypelnic dormant bo jeszcze nie rozpoczoles dzialalnosci, przy zalozeniu ze dzien wystawiania rachunku bedzie dniem rozpoczecia pierwszych prac
jesli prace np remont u kogos zaczniesz teraz a rachunek wystawisz po 01.11 jak skonczysz to to podpada pod "any activity" wiec wtedy wypelniasz new company.
podsumowujac: jesli jeszcze nic nie robisz (nie tylko nie wystawiasz rachunkow) to wypelniasz dormant a jak zaczniesz robic to wypelniasz reszte. jesli juz cos robisz (np zaczoles prace, albo kupiles cos co bedziesz chcial wrzucic w koszty) to wypelniach New Company
1. A jeśli jeszcze nie rozpocząłem księgowania? Czy mam podać datę, kiedy mam zamiar księgować?
nie, to wypelnisz dopiero jak zaczniesz prowadzic ksiegowosc wiec podasz date kiedy to sie stanie
2. Czyli jest to data, od kiedy zamierzam prowadzić księgowość? Czyli mogę wpisać np. 1 listopada 2009?
nie, to jest data kiedy skonczysz pierwszy rok rozliczeniowy, czyli jesli mowisz ze zaczniesz 01/11/09 to skonczysz 31/10/10 ale w comp. house podales 31/08 i tu juz musi ci ktos madrzejszy podpowiedziec bo nie wiem ale raczej nie ma znaczenia bo napisane jest "normally"