O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
marienkafer
Gastarbeiter

Debet w banku, a firma windykacyjna..

Postautor: marienkafer » 28 wrz 2009 11:29

Witam
Mieszkajac w UK(4 miesiace) zalozylem konto w Lloyds Banku. Po pewnym czasie wrocilem na stale do Polski nie likwidujaca konta, za ktora co miesiac jest pobierana oplata, co powoduje oczywiscie debet..Zapewne sprawa juz mogla trafic do jakies firmy windykacyjnej w UK, gdyz wrocilem w listopadzie 2008. Nie posiadam juz zadnej umowy, itp do tego konta, jedyne co mi zostalo to karta, ktorej nie uzywalem od listopada 2008. Pytanie gdzie moge sie dowiedziec do jakiej firmy trafila sprawa i czy w ogole trafila, wsprawie ewentualnej ugody na temat splaty debetu w ratach? Czy nie placac tego moge miec jakies problemy przy wjezdzie do Niemiec czy innych krajow? Do UK sie nie wybieram, jednak czy w innych krajach tez moge byc zatrzymany na granicy?

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 28 wrz 2009 11:50

Podstawowym prawem Unii Europejskiej jest to ze nikt nie moze byc skazany na wiezienie za dlugi.

marienkafer
Gastarbeiter

Postautor: marienkafer » 28 wrz 2009 11:58

Jednak czy moze byc tak ze mnie zatrzymaja na granicy np w Niemczech? No i ogolnie jak sie dowiedziec do jakiej firmy windykacyjnej trafila sprawa, zeby sie ewentualnie dogadac?

71jkc
Rezydent

Postautor: 71jkc » 28 wrz 2009 12:50

hej nie boj sie nikt cie nigdzie nie zatrzyma za dlugi ! ale ze zniszczyles swoj credit rating to nigdzie ci nie otworza konta , a banki sie bardzo chetnie takimi danymi dziela , z pozyczka tez problem bedziesz mial itp itd
NIE WSPOMINAJAC ZE DOKLADASZ SIE DO ZLEGO IMIENIA O POLAKACH !

ps . KOMORNIK CI AUTO ZABIERZE I BEDZIE KLAPA PHI --> CWANIACZKU

marienkafer
Gastarbeiter

Postautor: marienkafer » 28 wrz 2009 16:58

na forumprawne.org jedna osoba pisze mi ze jednak moge byc zatrzymany, to jak to wkoncu jest?

ALEX707
Gastarbeiter

Postautor: ALEX707 » 28 wrz 2009 17:27

mam podobny problem z tym, ze w USA. czy banki z USA i Europy maja jakas wspolna baze danych? zakladajac, ze przy otiweraniu konta podalem tylko imie i nazwisko, bez zadnych peselow, social security numbers itp...

marienkafer
Gastarbeiter

Postautor: marienkafer » 28 wrz 2009 17:33

oh i zeby nie bylo, nie zamierzam uchylac sie od splaty tego debetu. po prostu przebywam juz w polsce, i nie mam dostepu do korespondecji ktora przychodzila na adres uk, gdybym wiedzial w ktora firma sie w tej sprawie kontaktowac, probowal bym ugody

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 28 wrz 2009 18:05

Bo to moze chodzi, ze jak jest sprawa sadowa i sie na nia nie stawiasz, to wtedy mozesz byc aresztowany, zebys mogl sie na te sprawe stawiac.
Nie mnie jednak zeby ktos cie zatrzymal np. w niemczech musialby byc wydany europejski nakaz aresztowania, a UK to nie Polska, wiec oni nie wydaja nakazow w tak blachych sprawach. Wydaje mi sie ze mozesz spac spokojnie.

marienkafer
Gastarbeiter

Postautor: marienkafer » 28 wrz 2009 18:08

a czy po jakims czasie jak bank zostanie poinformowany ze juz nie mieszkam pod podanym adresem w uk, zacznie sie zemna kontaktowac pod polskim adresem, ktory podawalem przy zakladaniu konta?

kordian
Gastarbeiter

Postautor: kordian » 28 wrz 2009 18:17

alex707 pisze:czy banki z USA i Europy maja jakas wspolna baze danych?

Nie mają.

ALEX707
Gastarbeiter

Postautor: ALEX707 » 28 wrz 2009 18:36

Kordian, skad wiesz?

marienkafer, nie masz sie czego bac. banki nawet nie wnosza takich spraw do sadu. zakladam, ze malo jestes winny. co najwyzej sprawa bedzie podana agencji windykacyjnej, ktora cie bedzie nekac listami itp..., ale to tylko w UK. sprawy tego typu ulegaja przedawnieniu chyba po 10 latach.
w tym banku juz konta napewno nie zalozysz, a nie jestem pewnien jaka jest komunikacja miedzyinnymi bankami w uk, ale credit history masz napewno zje...

Pozdrawiam

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 28 wrz 2009 18:54

marienkafer pisze:a czy po jakims czasie jak bank zostanie poinformowany ze juz nie mieszkam pod podanym adresem w uk, zacznie sie zemna kontaktowac pod polskim adresem, ktory podawalem przy zakladaniu konta?

Jesli dlug narosnie do kwoty, ktora sprawi, ze sie to bedzie oplacac, to tak.

kordian
Gastarbeiter

Postautor: kordian » 28 wrz 2009 19:20

marienkafer pisze: jak bank zostanie poinformowany ze juz nie mieszkam pod podanym adresem w uk

Powiedz mi prosze,tak "na chłopski rozum": kto niby ma go poinformować, że już nie mieszkasz w UK?

marienkafer
Gastarbeiter

Postautor: marienkafer » 28 wrz 2009 19:31

Kordian pisze:
marienkafer pisze: jak bank zostanie poinformowany ze juz nie mieszkam pod podanym adresem w uk

Powiedz mi prosze,tak "na chłopski rozum": kto niby ma go poinformować, że już nie mieszkasz w UK?

landlord, ktos kto mieszkal po mnie, wystarczy podac listonoszowi czy na poczcie ze adresat juz nie tutaj nie mieszka. jeden "ptaszek" na kopercie wtedy list trafia do nadawcy..

Wróć do „Hyde Park”