O wszystkim na tematy prawne
monialudwicka
Gastarbeiter

SMP / MA - problem

Postautor: monialudwicka » 05 maja 2009 11:08

Witam ,

Firma w ktorej jestem zatrudniona od ponad roku jest w bardzo trudnej sytuacji finansowej. Godziny mojej pracy zostaly zredukowane poniewaz pracodawca nie ma pieniedzy aby mi placic i na ta chwile mam 8 niezaplaconych payslipow i wciaz dochodza nowe.Chcialabym rozpoczac moje Maternity Leave jak najszybciej jednak obawiam sie ze Pracodawca dalej nie bedzie mogl mi placic bo poprostu nie ma pieniedzy( reguralnie widze wyciagi z konta) .
Dzwonilam do Job center i powiedziano mi ze moge sie starac o Maternity Allowance ale musze dolaczyc SMP1.Sprawdzilam ta forme ale powody odmowy placenia SMP nie odzwierciedlaja mojej sytuacji.

Nawe jesli nie da sie zachowac prawa do tych 90% przez pierwsze 6 tygodni( z SMP) wolalabym dostawac mniejsze pieniadze(MA) ale reguralnie od panstwa.

Co zrobić aby dostawac Maternity allowance?
Czy jest taka mozliwosc ze jesli nie dostane SMP1 to moja alplikacja o Maternity allowance zostanie odrzucona i nie dostane wtedy pieniedzy od nikogo ?Czy Pracodawca moze miec z tego powodu jakies nieprzyjemnosci ?
Nie chciałabym robić mu problemów gdyż mam nadzieje na poprawe sytuacji i powrot do pracy po UM.

Bede wdzieczna za wszelka pomoc .

Pozdrawiam

kasiahignett
Gastarbeiter

Hej

Postautor: kasiahignett » 06 maja 2009 14:50

Jak pracujeszcz u tego samego pracodawcy przez rok to przysluguje ci SMP. Po mimo tego, ze pracodawca jest w klopotach finansowych, nie ma to znaczenia poniewaz i tak NI zwroci mu za twoje macierzynsie. On nie placi twojego macierzynskiego tylko NI.
Wiecej info na stronie:

http://www.direct.gov.uk/en/Parents/Mon ... G_10029290

Musisz tylko napisac do niego list, kiedy chcesz odejsc na macierzynskie i dolaczyc MAT B1, przed 15 tygodniem twojego terminu porodu.
I on musi wyplacic ci macierzynskie, jezeli u niego nadal prcujesz czy tez nie.
Pozdrawiam

monialudwicka
Gastarbeiter

Postautor: monialudwicka » 07 maja 2009 09:21

kasiahignett - Dziekuje za odpowiedz.

Ja wiem dokladnie jak to powinno wygladac,znam juz ta strone na pamieć, wiem tez ze pracodwca dostaje zwrot kosztow za moje SMP .

Pracuje w tej firmie jako administrator , na codzien mam dostep do konta i dokladnie wiem ze On nie ma mi z czego placic przynajmniej na ta chwile.
Zwrot kosztow jakie pracodawca otrzyma polega na jedynie na pomiejszeniu lacznej( w naszym przypadku rocznej ) skladki(tax+NI) za pozostalych pracownikow o kwote mojego SMP .Ale pieniadze fizycznie do firmy nie wplywaja i tu robi sie problem....

Mozna to jakos inaczej rozwiazac?

kasiahignett
Gastarbeiter

Hej

Postautor: kasiahignett » 07 maja 2009 09:58

Nie wiem, czy probowalas dzwonic na jakas helpline.

Ja probowalam zdzwonic pod numer 0800243453 i strona internetowa podaje www.ear.co.uk (jezeli chcesz sie wiecej dowiedziec co to za organizacja).

Numer dostalam od pojego pracodawcy.

Moze oni ci pomoga, jak jeszcze nie probowalas to wart.

Zycze powodzenia.

Wróć do „Prawo”