Postautor: pierniko » 23 lut 2009 07:24
Witam
Jako że pod koniec marca wracam do Polski na stałe to mam parę pytań odnośnie załatwienia formalności tu w Londynie zanim wyjadę.
Moja sytuacja wygląda tak że od 15.10.2007r pracuje jako self - employed i przez ten czas wykonuję pracę dla tylko jednej firmy. Za poprzedni rok się rozliczyłem z podatku, mam zapłacone składki NI, pieniądze za wykonaną pracę mam przelewane z około 3-4 tygodniowym opóźnieniem na konto, które tak na marginesie ma ten minus że nie mogę z niego przelewać pieniędzy on-line. Swój wyjazd zaplanowałem na koniec
marca jako że chciałem skończyć swoją pracę razem z zakończeniem roku podatkowego.
1) W jaki sposób i kiedy zamknąć działalność?
2) Jak i kiedy zrezygnować z płacenia NI ?
3) Czy mimo że 2-3 ostatnie wypłaty spłyną mi po 4 kwietnia to czy mogę je wciągnąć na rok podatkowy 2008-2009?
4) Jako że mam konto z którego nie da się przelewać pieniędzy on-line to gdzie mi polecacie założenie konta i jakiego żebym będąc już w Polsce mógł sobie przelać wypłaty, które wpłyną dopiero po moim powrocie do kraju?
5) Czy jak podam polski adres do korenspondencji dla HM REVENUE to czy przysyłają pocztę? Znaczy czy ktoś już próbował bo jak nie to będę musiał wymyśleć coś innego.
Na tą chwilę to tyle. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam forumowiczów.